Pasta Caprese 2.0

We kennen allemaal de Caprese salade, die vooral bestaat uit frisse tomaat, basilicum en heerlijke mozzarella. Waarschijnlijk kennen jullie ook de pasta caprese, waarbij je deze ingrediënten over de pasta doet met wat (pesto)olie of balsamico. Dat heb ik hier ook gedaan, maar dan net even wat spannender. Door de tomaten te roosteren en een crunch toe te voegen van zongedroogde tomaten, knoflook en brood krijgt deze caprese pasta een heel andere smaakbeleving. Ik serveerde hem op een grote schaal, als een soort lauwwarme pastasalade, daarom deed ik er ook nog wat rucola en rode ui bij. Pim en ik zijn fan, perfect voor ons tweetjes, maar ook heerlijk bij een etentje met familie of vrienden. Simpel, maar doeltreffend. Hoe serveer jij je caprese pasta het liefst?

Bereidingstijd: ~25 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150-200 gram tagliatelle of spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • 6-8 zongedroogde tomaten
  • 2 sneetjes brood naar keuze
  • 2 el pesto
  • 1 bol burrata of mozzarella
  • verse basilicum
  • 1 bakje romaatjes
  • optioneel: rucola
  • optioneel: 1 rode ui
  • olijfolie
  • peper en zout

Andere benodigdheden:

  • keukenmachine (zonder kan ook eventueel)

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200°C

Kook de tagliatelle of spaghetti volgens de verpakking.

Doe de romaatjes in een ovenschaaltje en sprenkel er wat olie over. Doe er ook wat zout en peper overheen en zet in de oven voor ongeveer 15-20min, totdat de tomaatjes mooi geroosterd zijn.

Indien je een keukenmachine hebt, doe daar dan de knoflook, zongedroogde tomaten en het brood in en maal het fijn. Heb je geen keukenmachine, hak dan deze ingrediënten zo fijn mogelijk met de hand.

Verwarm een koekenpan met een goede scheut olie en bak hierin de broodmix in ongeveer 3 minuten krokant.

Doe in een kom (zodat het niet verder bakt in een nog hete pan) en breng op smaak met peper en zout.

Meng de pesto met 2-3 el olie, zodat je een dressing krijgt.

Indien je er een rode ui bij wilt serveren, pel deze dan nu en snij hem in dunne ringetjes.

Pluk enkele blaadjes basilicum.

Zodra je de tagliatella of spaghetti afgegoten hebt doe je ongeveer de helft van het broodkruim, verse basilicum en pestodressing erbij en roer je door elkaar.

Draai nu mooie torentjes van de pasta en serveer ze op een bord of schaal. Haal de burrata of mozzarella uit de verpakking en leg erbij.

Bestrooi de kaas en pasta met extra basilicum, pestodressing en top als laatste af met extra broodkruim. Doe er ook wat extra peper en zout op naar smaak (vooral op de kaas).

Serveer met de geroosterde tomaatjes en eventueel extra rucola en rode ui.

Smakelijk!