Vandaag een gezond receptje voor jullie. Iedereen heeft inmiddels vast wel eens van courgetti gehoord; spaghetti gemaakt van courgette, waardoor je koolhydraatarm eet. Het is inmiddels al vrij lang een populaire manier om gezond te eten. Ik heb mijn spiraalsnijder al een hele tijd in de kast liggen maar ik kwam er maar niet aan toe om een gerecht ermee te maken. Dat werd dus hoog tijd, want het is eigenlijk echt supersimpel, supersnel en gezond! En daarbij ook nog eens lekker natuurlijk. Je kunt met zo’n spiraalsnijder natuurlijk alle kanten op, maar omdat het mijn eerste keer was hield ik het even vrij eenvoudig en koos ik voor courgetti, omdat ik daar al vaak over gelezen had. Heb je nou geen spiraalsnijder? Met een mandoline zou het ook moeten lukken, en anders wordt het een heel fijn klusje met alles heel fijn snijden met de hand. Maar niets is onmogelijk natuurlijk. Omdat dit gerecht zo klaar is, is het perfect voor een doordeweekse avond of elke andere avond dat je net even wat minder tijd hebt.
Bereidingstijd: ~25 min Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 courgettes
- 1 potje groene pesto
- ± 20 garnalen (vers of diepvries)
- 1 doosje romaatjes
- 1 teen knoflook
- 1 tl chilipoeder
- handjevol pijnboompitten
- peper en zout
- olie
- Optioneel: verse kruiden zoals bieslook of basilicum
Andere benodigdheden:
- spiraalsnijder of mandoline
- ovenschaal
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de courgette met de spiraalsnijder in reepjes. Heb je geen spiraalsnijder dan kun je ook de mandoline gebruiken. Dit gaat wel iets minder goed maar volstaat prima. Haal dan de courgette in de lange weg door de mandoline. Bestrooi met een beetje zout en laat even staan tot verder gebruik.
Indien je bevroren garnalen gebruikt, doe ze dan onder stromend lauw water zodat ze snel ontdooien. Dep ze droog en bestrooi met de chilipoeder en wat peper. Doe ook een scheutje olijfolie en de knoflook (uitgeperst) erbij en meng door elkaar.
Doe de tomaatjes in de ovenschaal en besprenkel met olie, peper en zout. Doe ze ongeveer 15-20min in de oven.
Verhit een koekenpan en bak de pijnboompitjes hierin goudbruin. Zet apart tot serveren.
Verhit een scheutje olie in diezelfde pan en verhit tegelijk ook een extra pan met wat olie.
Bak de garnalen in de ene pan (1-2min per kant maximaal) en de courgetteslierten heel kort in de andere pan (1min ongeveer). Zet het vuur uit. Je kunt de courgetti trouwens ook heel goed rauw eten, dan blijft de courgette knapperiger. Ik koos er zelf voor om hem kort te bakken zodat hij toch lauwwarm was.
Voeg de pesto bij de courgette en roer nog kort door elkaar. Doe er ook peper en zout bij. Giet eventueel vocht zoveel mogelijk weg.
Verdeel de courgetti over de borden, strooi er de garnalen overheen en leg wat van de gepofte tomaat ernaast. Strooi de pijnboompitjes eroverheen en optioneel nog verse kruiden.
Smakelijk!