Zoetzure komkommer (Acar Ketimun)

door Inge

Toen ik onlangs een Indische rijsttafel kookte voor mijn familie, stond deze zoetzure komkommer ook op tafel. Het is wat mij betreft een simpel receptje met grote impact. De zoetzure komkommer geeft frisheid naast de veelal pittige en kruidige gerechten die een rijsttafel kent. Zo maakte ik er bijvoorbeeld heerlijke rendang en sajoer boontjes bij.

Een rijsttafel is voor mij echt perfect voor een diner met vrienden. Veel dingen kun je van tevoren bereiden en is enkel een kwestie van opnieuw opwarmen. En het staat echt wel impressive als je allemaal schalen met lekkers op tafel weet te zetten voor je vrienden of familie. En wie houdt er nou niet van een rijsttafel? Het kan wel een uitdaging zijn want het vergt natuurlijk flink wat voorbereiding, maar ik weet zeker dat je wel helemaal de blits maakt.

Bereidingstijd: ~10 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 250 ml natuur azijn
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • 0,5 tl zout
Stappenplan:

Snij de komkommer met een mandoline in dunne schijfjes. Heb je geen mandoline, kun je dit ook met de hand doen uiteraard.

Snipper de sjalot en snij de rode peper in ringetjes. Je kunt de pitjes van de rode peper laten zitten of eruit halen, wat je zelf wilt.

Voeg de azijn met de suiker en het zout bij 150ml koud water. Breng dit tegen de kook aan zodat de suiker oplost.

Giet dit over de komkommer, ui en peper en laat enkele uren intrekken. Serveer de komkommer koud.

In een gesteriliseerde weckpot kun je de komkommer heel lang bewaren.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie