Als je mij 15 jaar geleden zou vragen wat ik het liefst at in een eetcafeetje, zou kipsaté echt op de allerlaatste plek komen. Inmiddels weet ik wel beter en ben ik niet weg te slaan van een overheerlijke malse kipspies, uiteraard met satésaus! Hoewel kipsate ook typisch zo’n gerecht is wat veel te vaak mis gaat bij een restaurant. Te droge kip, of smakeloze marinade, of smakeloze satesaus. En ik begrijp daar niets van.
Tijdens mijn reis naar Indonesië leerde ik hoe simpel ze hem daar maken; de kipsaté werd enkel gemarineerd met ketjap en de saus werd gemaakt van puur pinda’s met water en ketjap. Deze kipsaté in Indonesie was echt verrukkelijk op deze manier bereid, hoe kan het ook anders want de kip werd zo vers van het land afgeplukt. Hoe kan het dan zo vaak mis gaan in restaurants in Nederland? Het komt met enige regelmaat voor dat ik kipsate bestel ergens en dan denk ‘hmm, dat kan ik zelf lekkerder’. Dus dan kan ik jou dat recept niet ontzeggen natuurlijk.
De Nederlandse supermarktkip heeft wat mij betreft iets meer nodig dan de kip in Indonesie, om echt goed mals en op smaak te zijn. Dus bij deze deel ik mijn versie van de ultieme kipsaté met satésaus, met kip uit de Nederlandse supermarkten. Met dit recept maak je zo’n 10 stokjes kip. Afhankelijk van hoe groot jouw eters zijn, is dit voldoende voor 2-4 personen. Natuurlijk kun je de kipsate ook als onderdeel van een rijsttafel serveren. Eerder schreef ik al een blog over hoe je de ultieme rijsttafel thuis maakt.
Ingrediënten
- schaaltje kippendij filets (ongeveer 300-400 gram)*
- 4 el olie
- 7 el ketjap manis
- 2 el honing
- 5 el sweet chili saus
- 2 tenen knoflook
- 2 el sambal
- klein stukje verse gember of een scheutje gembersiroop
- scheutje limoen/citroensap
- 400ml melk
- 4 ruime el pindakaas (met stukjes)
- gebakken uitjes voor garnering
*Je kunt ook kipfilet gebruiken in plaats van kippendijtjes, echter zijn kippendijen malser en daardoor minder kans op droge kip.
STAPPENPLAN
- Snij de kippendijfilets in kleine stukjes, ongeveer zo groot als een dobbelsteen.
- Meng in een kom 4 el olie, 4 el ketjap manis, 3 el sweet chili saus, 2 el honing. Pers ook 1 teen knoflook uit, doe 1 el sambal erbij en de gember in stukjes (of een scheutje siroop, ongeveer 1 el). Doe als laatste een scheutje citroen of limoensap erbij. Ik heb me ooit laten vertellen dat de kip door de zuren ervan extra mals blijft, dus dan doen we dat maar he.
- Doe de gesneden kip in de kom met de marinade, meng door elkaar zodat er overal marinade zit. Dek dit af met wat huishoudfolie en zet in de koelkast. De kip moet ten minste 1u marineren om een beetje smaak te krijgen maar ik raad aan dit de avond van tevoren te doen en dan snachts lekker te laten marineren.
- Zet 10 satéstokjes in een bakje met water voor ongeveer 10 minuten. Zo voorkom je dat de stokjes gaan aanbranden.
- Doe de melk met de pindakaas in een steelpan en zet dit op het vuur. Roer totdat de pindakaas gesmolten is en breng aan de kook. Doe intussen ook de resterende ketjap manis, sweet chili, knoflook en sambal erbij en roer goed door. Naar smaak kun je meer of minder van elk ingredient toevoegen. Ook kun je water gebruiken in plaats van melk, zo is hij iets magerder. Zoals ik al vertelde maken ze in Indonesie de satésaus ook gewoon van pinda's met water. Ik vind zelf melk net wat lekkerder.
- Laat dit een aantal minuten doorkoken (blijf wel af en toe roeren) totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Zet daarna het vuur laag totdat ook de rest klaar is. Ben je te ver gegaan en is je saus te dik? Voeg dan nog wat extra melk toe.
- Rijg intussen de blokjes kip op de stokjes. Zorg ervoor dat de blokjes allemaal op ongeveer dezelfde manier op de stokjes zitten, zodat ze allemaal op dezelfde manier garen. Bewaar de overtollige marinade.
- Verhit de grilpan (of barbecue).
- Leg de kipstokjes in de grilpan en gril ze aan alle kanten gaar. Smeer nog wat van de resterende marinade over de kip heen na de eerste keer draaien.
- Wil je de kip gekarameliseerd hebben met goede grilstrepen erop? Laat dan het vuur hoog staan. Let wel op dat je ze niet te lang bakt want dan wordt de kip te droog. Wil je ze iets minder gekarameliseerd, zet dan het vuur lager, ze hebben dan wel iets langer nodig maar de kans op droog worden is kleiner. Ik wissel dit zelf af eigenlijk, net waar ik zin in heb. Voor deze foto heb ik ze op lagere stand gegrild, zo doen ze het ook in Indonesie trouwens.
- Zodra de kip gaar is ben je klaar om te serveren. Schenk wat saus over de stokjes en garneer met gebakken uitjes.
- Je kunt kipsaté serveren met vanalles; brood, frites, rijst, salade, broccoli... alles kan!
- Ook kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld varkenslapjes of varkenshaasje, dan heb je varkenssaté.
- Smakelijk!