Witte aspergerisotto met citroen & zalm

door Inge

Wanneer de eerste krokussen de kop boven de grond uitsteken krijg ik al zin in witte asperges. Het seizoen is elk jaar maar kort, maar daardoor kan ik me waarschijnlijk alleen maar extra erop verheugen. Gek genoeg eten wij asperges zelden op de traditionele wijze, met ei, ham & botersaus. Deze keer maakte ik er een aspergerisotto van, met het heerlijke frisse van citroen en de smeuïgheid van gerookte zalm.

Normaliter maak ik van de schillen van asperges altijd soep. Never never never nooit schillen weggooien, want daar zit enorm veel smaak in! In een handomdraai staat deze soep op tafel. Nouja, handomdraai is overdreven, maar het is het waard. Deze keer besloot ik de bouillon een andere toepassing te geven, namelijk deze aspergerisotto. Door de risotto met de aspergebouillon te garen krijg je extra aspergesmaak. 

Eerder maakte ik al eens deze platbrood pizza met asperges en zalm. En wie experimenteren in de keuken nou echt tof vindt, kan zich eens wagen aan deze sousvide asperges. Ook zonder sousvide apparaat kun je deze overigens maken, en moeilijk is het trouwens ook echt niet. Maar je moet er even de handigheid in krijgen en trust me, dan heb je echt dubbel goud in handen! 

witte asperge risotto met citroen en zalm
aspergerisotto met zalm

Witte aspergerisotto met citroen & zalm

Wanneer de eerste krokussen de kop boven de grond uitsteken krijg ik al zin in witte asperges. Het seizoen is… recept risotto, asperge, citroen, zalm, vis, recept European Print
Porties: 2 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges
  • 150 gram risotto rijst
  • 2 kleine uien
  • 2 tenen knoflook
  • (optioneel) 100 ml witte wijn
  • 1 bouillonblokje groente
  • 2 citroenen
  • 100 gram gerookte zalm
  • 30 gram geraspte pecorino kaas (of parmezaanse kaas)
  • 50 gram roomboter
  • 2 el olie
  • bieslook voor garnering

STAPPENPLAN

  1. Schil de asperges en breek het onderste, houterige deel af. Het zou vanzelf op het juiste punt moeten afbreken, dit is op ongeveer 2-3 cm vanaf de onderkant. 
  2. Doe de schillen met de onderkantjes in een pan met 1,5 liter water en breng aan de kook. Laat dit minimaal 30 minuten inkoken tot ongeveer 1 liter. Voeg eventueel wat extra water toe als het te ver inkookt. Voeg daarna het bouillonblokje toe. 
  3. Snij de rest van de asperges in stukjes. Ik deed elke asperge in drie stukken, maar kleiner kan ook.
  4. Pel en snipper de uien en de knoflook.
  5. Verhit een hapjespan met de olie en fruit hierin op laag vuur de ui. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en fruit dit kort mee. Doe dan de rijst erbij en laat deze ook enkele minuten mee bakken, roer wel af en toe door.
  6. Zeef de asperge-groentebouillon. Druk het vocht goed uit de aspergeschillen zodat je de smaak maximaliseert.
  7. Doe de witte wijn erbij en laat deze inkoken/verdampen. Indien je geen wijn gebruikt, voeg dan gelijk bouillon toe.
  8. Voeg telkens 1 soeplepel bouillon toe en laat dit op laag vuur inkoken totdat de rijst 'schreeuwt' om meer vocht. Voeg dan een nieuwe lepel bouillon toe en zo verder. Blijf af en toe goed doorroeren (of schud met de pan).
  9. Kook de asperges gaar in ruim water met wat zout.
  10. Snij alvast de roomboter in blokjes en rasp de kaas, indien je dat nog niet gedaan had. Snipper ook eventueel de bieslook en scheur de zalm in stukken of repen.
  11. Was de citroenen goed en rasp de schil van de citroenen, zet apart. Pers ook het citroensap uit.
  12. Na ongeveer 1 liter bouillon zal de rijst gaar zijn, je kunt dit testen door 1 rijstkorrel tussen je vingers te knijpen. Wanneer je drie 'puntjes' ziet, is hij goed. Je kunt natuurlijk ook gewoon proeven, de rijst moet zacht zijn maar wel nog een bite hebben. De risotto mag nog wat 'nat'  zijn, dus op het allerlaatste hoef je niet te wachten totdat al het vocht is opgenomen.  
  13. Voeg de boter en geraspte kaas toe aan de risotto en roer goed door totdat alles gesmolten en opgenomen is.
  14. Doe de asperges en het citroenrasp erbij en roer wederom goed door. Voeg als laatste naar smaak het citroensap toe. Ik gebruikte uiteindelijk het sap van ongeveer 1,5 citroen. Je mag de citroen goed proeven maar de aspergesmaak moet natuurlijk ook aanwezig zijn.
  15. Verdeel de risotto over twee borden en leg er de zalm op. Bestrooi met bieslook.
  16. Smakelijk!

NOTITIES

Natuurlijk ook lekker met een gebakken stuk zalm in plaats van gerookte zalm. Of gebruik eens blokjes of plakken ham, of geroosterde hazelnoten voor een vegetarische variant.

witte asperge risotto met citroen en zalm

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie