Puntzak met frietjes – TexMex style

Ok, dit recept is er niet een voor elke dag. Maar het is wel een feestje op je bord en dus leuk om te maken in het weekend, zeker als je kids te eten hebt. Hoe leuk is het om een eetbaar frietzakje op je bord te hebben liggen? Ik maakte een TexMex variant op de friet speciaal, met een gezonde touch door frietjes van zoete aardappel te serveren met tempehchipjes, op smaak gebracht met fajita-kruiden van Santa Maria, die ik als ambassadeur ontving. Tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Laat dit je niet afschrikken. Dat fermenteren resulteert dus juist in een grote gezondheidsbom. Tempeh zit vol eiwitten, maar bevat ook nog een schatkist vol met vitamientjes. Een beetje googlen zal je snel op allerlei andere voordelen van tempeh wijzen, niet voor niets dus DE vleesvervangers onder de vega(n)s onder ons. En het is nog lekker en veelzijdig ook! Door de tempeh, zoals ik dat hier doe, dun te snijden en met een klein beetje olie in de oven te bakken ontstaan er een soort tempeh-chips: knapperige stukjes tempeh. Wie houdt er nu niet van knapperig eten?

Wie de voordelen van avocado (met mate) inmiddels nog niet kent, heeft denk ik onlangs onder een steen geleefd. Dus de toevoeging van de guacamole maakt ook nog eens een extra gezondheidsvoordeel. Het enige wat enigszins een vreemde eend in de bijt is, is de queso. Maar het stond al zo lang op mijn lijstje om zelf queso te maken (kaassaus) en ik vond het hier juist wel een leuke vervanging voor de mayo die je normaal bij een frietje speciaal eet. Wil je dus echt helemaal gezond gaan, dan kun je de queso beter weglaten. Want behalve dat, is dit allemaal hartstikke killerbody-proof. Geef je niks om killerbody-proof eten, dan kun je uiteraard ook de tempehchips vervangen door vlees of vis wat je wel lekker vindt, pulled pork bijvoorbeeld. Pulled chicken of gewoon gekruide kipreepjes doen het vast ook goed hierbij! Maar ik zit nog steeds in de ‘vega-texmex’ challenge, dus ik ging voor vega deze keer.

Let wel op, ik heb voor dit recept veel de oven gebruikt. Ik heb thuis namelijk een grote oven en bovendien maakte ik dit recept niet voor 4, maar voor 2 personen en dus een kleinere portie. Heb je een kleine oven of geen oven, dan kun je de tempehchips ook in de pan bakken en de zoete aardappelfrietjes ook in de frituurpan bakken. Wel minder gezond op die manier.

Bereidingstijd: ~60 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 4 volkoren tortillawraps
  • 300 gram tempeh
  • 3-4 grote zoete aardappels
  • 1 zakje fajita kruiden
  • 1 zakje guacamole kruiden
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 2 avocado’s
  • 30 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 125 gram cheddar kaas (geraspt)
  • 100 gram belegen kaas (geraspt)
  • 1 el maizena
  • 6 el plantaardige olie
  • peper en zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 220°C.

Eerst maken we de puntzakjes, want die kun je prima koud serveren.

Om de ‘puntzak’ te maken vouw je een groot stuk aluminiumfolie in een punt. Vouw de tortillawrap eromheen zodat je de vorm van een puntzak krijgt.

Meng de fajita-kruiden met 6 el olie en smeer de tortillas lichtjes in met de helft van de olie.

Leg de puntzak, met de ‘naad’ naar beneden, op een bakplaat of ovenschaal. Laat de aluminiumpunt erin zitten zodat de puntzak zijn vorm behoudt in de oven. Herhaal dit met alle tortilla’s.

Bak de puntzakjes in ongeveer 10 minuten krokant. Keer halverwege. Laat ze afkoelen buiten de oven zodat ze nog iets verder krokant worden.

Was de zoete aardappel, of schil hem (wat je lekkerder vindt, met of zonder schil kan allebei). Snij in dunne frietjes.

Meng de frietjes met 2 el olie en 1 el maizena en hussel door elkaar.

Verspreid ze over een bakplaat en bak in de oven voor ongeveer 30-40min. totdat ze goudbruin zijn. Keer halverwege om.

Snij de tempeh in hele runne repen van 1-3mm en leg ze ook op een bakplaat.

Smeer de tempehreepjes in met de rest van de fajita-olie. Bak deze in 20 minuten knapperig in de oven. Keer halverwege om.

Mocht je een te kleine oven hebben kun je de tempeh ook in de pan bakken. Gebruik dan ietsje meer olie.

Prak de avocado en doe de guacamolekruiden erbij.

Snipper de rode ui en doe ongeveer 1/3e ervan bij de guacamole.

Snij de tomaat in blokjes en voeg dit bij de overgebleven 2/3e van de rode ui. Doe er eventueel wat verse kruiden bij (bieslook/peterselie/koriander/..) en breng op smaak met peper en zout.

Nu gaan we de queso maken. Smelt de boter in een pan maar laat hem niet bruin worden.

Voeg de bloem toe en roer enkele minuten op middelmatig vuur zodat de bloem gaart.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en roer telkens goed tussendoor zodat ze melk opgenomen wordt door de roux.

Voeg dan de kaas beetje bij beetje bij het melkmengsel en blijf roeren, totdat de kaas gesmolten is. Breng de queso op smaak met peper en zout.

Mocht de queso nou te dik zijn, dan kun je nog extra melk toevoegen.

Leg de puntzakjes schuin op je bord, vul ze met de zoete aardappelfrietjes en tempehchipjes. Doe er een lepel guacamole en queso op en bestrooi met de tomaat-ui salsa.

Serveer eventueel nog met een salade ernaast.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *