Deze lasagne bolognese is wel wat werk; qua tijd dan, niet qua moeilijkheid, maar hij is zo extreem lekker! Zeker met de zelfgemaakte pasta en al helemaal de zelfgemaakte bechamelsaus, echt om te smullen! Een goed gerecht om te maken als je bezoek krijgt. Je kunt de voorbereiding al de dag ervoor of s’ochtends doen. Zodra je bezoek hebt, is het dan nog een kwestie van in de oven doen en klaar is kees. Sta je ook niet urenlang in de keuken als je bezoek al daadwerkelijk op de bank zit.
Het recept hieronder was initieel voor 2 personen bedoeld, echter hebben wij er uiteindelijk met z’n 2en twee dagen van gegeten. Zeker als je het combineert met een salade en bijvoorbeeld wat stokbrood erbij. Je kunt dan wel misschien wat meer gehakt nemen; zo’n 400-500 gram.
Bereidingstijd: ~1u25 min (+30min koeltijd + 30min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingredienten voor de saus:
- 300 gram half-om-half gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij (ik had paprika in plaats van bleekselderij omdat ik die nog had liggen)
- 8 plakjes bacon
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 el eekhoorntjesbrood
- 2 el italiaanse kruiden (of 1 el tijm en 1 el oregano)
- Peper en (zee)zout
- Olijfolie
Ingredienten voor de bechamelsaus:
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 500 ml melk
- snufje nootmuskaat
- 1 blaadje laurier
Ingredienten voor de verse pasta (of neem kant en klare lasagnebladen als je geen pastamachine hebt):
- 200 gram meel
- 2 eieren
- snufje zout
- scheutje olijfolie
Andere ingredienten:
- 75 gram strooikaas
- 1 bol mozzarella
- verse basilicum
Andere benodigdheden:
- ovenschaal (ik had een schaal van ongeveer 20 bij 30cm)
- koekenpan met deksel
- steelpan
- pastamachine
- plastic folie
Stappenplan:
Om de verse pasta te maken leg je het meel en snufje zout op een schoon aanrecht. Maak in het midden een kuiltje en doe daar de eieren in. Roer met een vork de eieren los en meng er beetje bij beetje de bloem doorheen. Doe halverwege het scheutje olijfolie er ook bij en meng nu alles tot een deeg. Dit kan even een paar minuten duren eer dat je een mooi deeg hebt. Doe dit daarna in plastic folie inwikkelen en laat het 30-60min rusten in de koelkast.
Week het eekhoorntjesbrood in 100ml warm water zoals op de verpakking staat. Snij de bacon in kleine blokjes. Snij ook de ui, knoflook, wortel en bleekselderij in kleine blokjes (ongeveer 0,5 cm breed). Verhit wat olie in de koekenpan en bak de bacon hierin bruin. Doe daarna de gesneden groentes erbij en laat dit op middelmatig vuur zo’n 10min staan. Wel af en toe roeren.
Snij ook het eekhoorntjesbrood in stukjes en voeg dit toe. Gooi het water waar je het eekhoorntjesbrood in hebt geweekt niet weg, hier zit heel veel smaak in! Voeg het gehakt toe en maak het een beetje los. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn, dat gebeurd zometeen vanzelf bij het sudderen. Doe ook het blikje tomaten en het water erbij en roer dit door. Breng op smaak met peper en zout en doe ook de kruiden erbij. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan en laat dit minimaal 30min sudderen. Dit is nodig om rijke smaken te creeeren. Roer af en toe door.
Haal het pastadeeg uit de koelkast en verdeel het in 4 stukken. Haal dit door de pastamachine. Eerst 6 keer op de grootse stand (bij mij is dat stand 7) met telkens erna het deeg dubbelvouwen. Daarna kun je steeds kleiner gaan tot aan standje 1. Hang de vellen ergens zodat ze een beetje kunnen drogen (ik hang ze over de deur van het keukenkastje).
Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
Haal na een half uur de deksel van de pan en laat de saus op middenhoog vuur nog 15min doorkoken. De saus zal hierbij gaan indikken. Let op dat hij niet te ver indikt, je kunt dan een extra scheutje water toevoegen.
Smelt de boter in het steelpannetje (niet bruin laten worden). Doe de bloem erbij en roer dit met een houten pollepel een paar minuten door op laag vuur. Dit heet roux. Het moet even doorgaren voordat je de rest erbij doet, anders zal de saus zometeen teveel naar bloem smaken. De roux is goed als hij droog en zanderig uitziet. Doe dan scheutje voor scheutje de melk erdoorheen en blijf telkens goed roeren zodat er een gladde saus ontstaat. Doe ook een blaadje laurier, snuf nootmuskaat en peper en zout erbij en roer dit door totdat de saus gaat indikken. Je hebt nu zelf bechamel gemaakt! De bechamel is goed als hij iets dikker is dan yoghurt.
Nu kun je de lasagne ‘in elkaar zetten’. Vet de ovenschaal in met een dun laagje olie. Vul hem vervolgens door hem laagje voor laagje op te bouwen, beginnend met een laagje rode saus (1/3e). Daarna volgen de pastavellen (je kunt ze op maat snijden indien nodig) en daar bovenop komt de bechamelsaus (ongeveer 1/3e). Doe daarna weer een laagje rode saus en zo verder. Bouw zo 3 laagjes van elk op elkaar. Je eindigt dan met een laagje bechamelsaus. Snij de mozzarella in stukken en leg dit bovenop. Strooi vervolgens de kaas erover en zet dit in de oven voor 25-30min. De lasagne is goed als de kaas bovenop een beetje bruin geworden is (zie mijn foto). Indien je kant en klare pastavellen gebruikt, controleer dan eerst of deze wel gaar zijn.
Serveer de lasagne met wat verse basilicum en een lekkere frisse salade.
Smakelijk!