In de categorie “gekke ijssmaken” is rozemarijn ijs toch wel mijn favoriet. Okee, zo heel super gek is hij nog niet eens als je het vergelijkt met andere smaken. Ik heb wel eens van bijvoorbeeld frikandellen ijs gehoord, nou dat vind ik pas gek. Dus in verhouding is dit rozemarijn ijs dus heel normaal. Maar normaal of niet, het gaat om de smaak en die vind ik dus echt te gek. De smaak van rozemarijn past heel goed bij allerlei zoetigheden en is dus leuk om ook eens in zoete gerechten mee te experimenteren.
Ik serveerde dit roomijs jaren geleden al tijdens het kerstdiner. Dat was zelfs een van de eerste recepten op mijn blog, zie hier. Met een te oude en lelijke foto natuurlijk, maar dat mocht de pret niet drukken want het recept zelf heeft wel iedereen toen verbaasd doen staan. Ik combineerde dit ijs met een chocolade crumble, honeycomb (Zo lekker!!), chocolade ganache en verse frambozen en die combinatie vond iedereen dus fantastisch. En ik zelf ook. Rozemarijn past goed bij chocolade, niet voor niets dat Tony Chocolony ook lange tijd een chocoladereep met rozemarijn en sinaasappel heeft gehad. Dat kruiden goed gaan in ijs heb ik ook al laten zien in deze honing-tijm parfait.
Zelf roomijs maken is het makkelijkst met de ijsmachine. Zo doe ik het ook, want die hebben we toevallig in huis. Leuk kerstkadootje van Pim van een paar jaar geleden. Echt niet zo’n professioneel ding hoor, maar een simpele huis, tuin, en keukenmachine. Die zijn helemaal niet zo duur dus als je vaker ijs maakt dan is dat zeker het overwegen waard. Heb je nou geen ijsmachine, dan kun je alsnog zelf ijs maken. Doe het dan direct in de vriezer zodra je alle ingrediënten hebt samengevoegd maar roer het 1 a 2x per uur goed door om ijskristallen te breken. Of kies voor een parfait die ik al eerder noemde, daar heb je geen ijsmachine voor nodig.
Ben je nou op zoek naar een ijssalon met gekke ijssmaken en woon je in de buurt van Eindhoven? Neem dan eens een kijkje bij Intelligentia op Strijp. Daar vind je pas echt bijzondere smaken. Het is echt mijn favoriete ijssalon maar helaas woon ik niet meer in Eindhoven dus kom ik er niet meer zo vaak.
Ingrediënten
- 250 ml volle melk
- 4 eierdooiers (maat L)
- 75 gram witte basterdsuiker
- 250 ml ongeklopte slagroom (koud)
- verse takjes rozemarijn
- snufje zout
STAPPENPLAN
- Verwarm de volle melk met enkele takjes rozemarijn au bain marie tot ongeveer 70°C.
- Mix in een aparte kom de eierdooiers & suiker tot een romig wit-achtig mengsel. Dit kan met de hand of de mixer en duurt enkele minuten. Het goedje wordt dan steeds dikker.
- Maak familie tussen de 2 mengsels. Dat wil zeggen; voeg een klein deel van het warme mengsel bij het koude mengsel en roer goed door. Daarna voeg je het gehele koude mengsel bij het warme mengsel (goed blijven roeren). Dit is nodig om het koude mengsel, waar het ei in zit, eerst op warmere temperatuur te brengen zonder dat de eieren gaan koken en je dus stukjes ei in je ijs krijgt.
- Op dit punt kun je het snufje zout toevoegen indien gewenst. Een klein snufje zout wordt vaak toegevoegd aan zoete gerechten om de zoetigheid naar boven te brengen.
- Verwarm het hele mengsel au bain marie tot ongeveer 82°C totdat het een mooie gebonden massa is.
- Laat dit mengsel inclusief rozemarijn goed afkoelen in de koelkast (minimaal 1u). Eventueel kun je dit een hele nacht laten intrekken zodat de rozemarijnsmaak er goed in trekt.
- Haal de takjes rozemarijn uit de mix. Klop de slagroom lobbig en meng dit met de afgekoelde mix.
- Doe dit in de ijsmachine en laat het ijs draaien totdat het stevig wordt. Zet het daarna in de vriezer om verder te bevriezen totdat je het gaat serveren, liefst minstens 4u.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.