Panna cotta met mango en pistachenootjes

door Inge

Panna Cotta, een klassiek italiaans dessert, wat letterlijk ‘gekookte room’ betekent. Het ziet er sjiek uit, maar ik zal je verklappen dat het echt heel simpel is om te maken. En je kan er eindeloos mee varieren qua smaken en versieringen. Ik heb vandaag voor een klassieke vanille variant gekozen om te beginnen, met stukjes mango en pistachenootjes.

Volgende keer zou ik er zelf wel voor kiezen om ook een saus erbij te serveren, voornamelijk omdat de mango die ik had net niet rijp en sappig genoeg was. Ik zou dan de mango kort koken met 1-2 el suiker en 3-4 el water en dan de mango pureren tot een gladde saus. Een dag later aten we het met aardbeien en hagelslag, dat was al veel beter door de sappige aardbeien en toen was een saus dus weer niet nodig, ook zeker een geslaagde combi!

Uiteraard kun je ook ander fruit erbij serveren; frambozen, kiwi, perzik, ga zo maar door. Ook kun je chocolade, karamel of drank verwerken in je panna cotta. Of als saus erbij serveren. Binnenkort zal ik een andere variant uitproberen en met jullie delen.

Bereidingstijd: ~15 min (+ 15min intrektijd + 2,5u koeltijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram suiker

Andere benodigdheden:

  • 4 bakjes, glaasjes of timbaaltjes
  • Steelpan

Stappenplan:

Doe de slagroom in het steelpannetje en zet op het vuur. Snij intussen het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mes het merg eruit. Doe dit bij de slagroom, als ook de lege stokjes. Breng dit geheel al roerende tot aan het kookpunt. Zodra de room begint te gaan koken zet je het vuur laag en laat je dit geheel nog 15-30min trekken zodat de vanillesmaak er goed in trekt. Zorg ervoor dat het niet gaat koken, in dat geval kun je beter een kleinere pit nemen.

Haal de lege stokjes uit de room en voeg de suiker erbij. Roer totdat de suiker is opgelost. Week intussen de 4 blaadjes gelatine los in koud water (5 min). Knijp het water uit de gelatine en doe het bij de room. Roer goed door totdat alle suiker en gelatine is opgelost.

Verdeel dit mengsel over de glaasjes of timbaaltjes en zet in de koeling totdat het is opgestijfd (minstens 2,5u).

Haal vlak voor het serveren de panna cotta’s uit de koeling en zet ze kort in warm water (~10sec zou voldoende moeten zijn). Hierdoor lost de gelatine aan de rand weer enigszins op waardoor de panna cotta makkelijker uit de vorm komt. Eventueel kun je ook met een scherp mesje langs ze rand gaan.

Stort de panna cotta’s op een schoteltje of kommetje en serveer met stukjes mango en fijngehakte pistachenootjes. Uiteraard kun je ze ook serveren in mooie glaasjes, dan hoef je ze niet te storten.

 

Smakelijk!

img_4063-15

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie