Snelle bietenhummus

door Inge

Deze bietenhummus is toch een waar feestje op je brood, of niet dan? Die kleur! Geniaal, al zeg ik het zelf. Met bietenhummus kun je allerlei kanten op. Uiteraard is het vegetarisch en zelfs vegan dus past het op elke lunch of brunchtafel, zoals bijvoorbeeld met pasen. Lekker met allerlei toppings zoals komkommerschijfjes, ei of tomaat. Ik strooi er zelf ook nog wat chili flakes op om hem wat pit te geven. Uiteraard kun je die chili flakes ook al in de hummus zelf doen.

De bietenhummus die ik in dit recept maak is een snelle variant. Uiteraard wordt hij nog lekkerder als je hem echt van verse gewelde kikkererwten en eigen geroosterde/gekookte bietjes maakt, maar wie heeft daar nou tijd voor? Er zijn veel recepten voor bietenhummus in de omloop, sommigen doen er nog extra specerijen zoals komijn bij. Sommigen doen bijvoorbeeld azijn erbij voor een zuurtje. Ik koos voor granaatappelmelasse, dat zoetzuur van smaak is. Je koopt het bij de Turkse toko en gaat bijvoorbeeld ook in deze muhamarra en deze tabouleh. Het is een soort siroop gemaakt van granaatappel, what else, en wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken. En laat daar hummus nou ook vandaan komen. Uiteraard is bietenhummus weer een westerse variant van het goddelijke goedje, maar een beetje fusion cooking vind ik juist leuk.

Ik serveerde de bietenhummus zelf bij deze halloumi wraps, maar als je hem zo op tafel zet kun je hem nog wat opleuken met extra olijfolie, tahini of sesamzaadjes. Dat geeft net weer een extra effect aan het gerecht. Nu ik erover nadenk, jammer dat ik dat niet gedaan heb voor de foto. Ach ja..

Zorg wel dat je een goede tahini gebruikt. Ik gebruikte zelf de tahini van Al’Fez, die is nieuw in hun assortiment. Hij is gewoon te koop in de betere supermarkten.

 

 

hummus biet
bietenhummus

Bietenhummus

Print
Porties: 4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 tot 2 rode bietjes, voorgekookt
  • 265 gram kikkererwten uit blik
  • 3-4 el tahini
  • 2 el olijfolie
  • 4 el citroensap
  • 1 tl granaatappelmelasse
  • peper en zout

STAPPENPLAN

  1. Snij de biet in stukjes. 
  2. Giet de kikkererwten af.
  3. Meng de ingrediënten in de keukenmachine tot een egale massa. Maal het zo grof of zo fijn als je zelf wilt.
  4. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Naar smaak kun je meer tahini, citroensap of granaatappelmelasse toevoegen.
  6. Smakelijk!

NOTITIES

Granaatappelmelasse krijg je bij de Turkse toko. Optioneel kun je dit vervangen door honing en extra citroensap, want de smaak is een beetje zoetzuur.

bietenhummus

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie