Oma’s advocaattaart met cognac

door Inge

Het maken van deze advocaattaart staat al op mijn todo-lijstje sinds ik met mijn blog begonnen ben. Mijn lieve omaatje (ik gebruik het verkleinwoord, want ze is inmiddels gekrompen tot ‘mini’-oma hihi) maakte deze kanjer van een taart al sinds ik me kan herinneren. Met verjaardagen stond er vaak deze advocaattaart, maar ook oma’s monchoutaart of aardbeientaart op tafel. Tijd dus voor een lesje taart bakken ‘oma-style’. Uiteraard koos ik voor de taart met alcohol, want inmiddels ben ik volwassen. Omdat oma inmiddels niet meer zo heel vaak taarten maakt had ze laatst al even een ‘proeftaartje’ gemaakt om te kijken of ze het recept nog wist. Dat proeftaartje bevatte ietsie meer cognac, want ik voelde het goed in mijn keel brandden. Dus in de uiteindelijke versie hebben we ietsje minder cognac gebruikt, en hij is nu wat mij betreft helemaal perfect.

Oma-style bakken en vervolgens het recept uitschrijven bleek nog een uitdaging. Want oma werkt allang niet meer met afgewogen ingrediënten, maar met ‘een beetje meer van dit en dat’. Toch weet ik zeker dat het recept zoals hij hier nu staat perfect is en iedereen zal doen watertanden. Want zoals oma die taart maakt, zo krijg je hem niet in de winkel. Boordevol liefde en dat is te proeven.

Bereidingstijd: ~15 min (+1,5u koeltijd)       Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

 • 2 pakken lange vingers
 • 250 gram witte basterdsuiker
 • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 8 eieren (alleen de eidooiers)
 • ~200 ml advocaat (Zwarte Kip)
 • ~250 gram ongeklopte slagroom (gekoeld)
 • 1 el suiker
 • 1 zakje klopfix
 • pure chocoladevlokken
 • 50-100 ml cognac

Andere benodigdheden:

 • springvorm of andere bakvorm naar keuze

Stappenplan:

Beleg de bodem van de springvorm met bakpapier of zilverfolie.

Snij de lange vingers af, zodat ze precies mooi rechtop tegen de rand van je springvorm kunnen staan. Bij mij was dit ongeveer 2/3e van een lange vinger en ik had ongeveer 1,5 pak nodig.

Zet de lange vingers rechtop tegen de rand, met de suikerkant naar buiten. Leg ook lange vingers op de bodem, ook met de suikerkant naar beneden, zodat de hele bodem bedekt is. Je kunt hier ook kleine stukjes voor afsnijden waar nodig. Dit is even een klusje, omdat de koekjes de hele tijd kunnen omvallen. Je kunt ze eventueel op hun plek houden door er een glas ofzo tegenaan te zeggen. Het hoeft ook nog niet 100% perfect te zijn, want de rest kun je zometeen goedzetten zodra de vulling erop komt. Doe de resterende lange vingers niet weg, die heb je zometeen nog nodig.

Mix de roomboter met de suiker en doe daarna een voor een de eidooiers erbij.

Voeg ook de advocaat en de helft van de cognac toe en mix tot een mooie egale luchtige massa. Je kunt naar smaak natuurlijk meer of minder advocaat of cognac toevoegen. Ik gebruikte ongeveer 30ml cognac en 200ml advocaat.

Met de rest van de cognac kun je de lange vingers in de springvorm lichtjes besprenkelen of insmeren met een kwastje. Doe er dan de helft van de advocaatmix overheen en spreid goed uit. Zorg hierbij dat de lange vingers aan de rand van de springvorm netjes naast elkaar komen te staan.

Doe nog een laag lange vingers op de mix en besprenkel ook deze weer met een beetje cognac. Doe dan de rest van de advocaatmix erop en spreid weer gelijk uit.

Zet dit minstens 1u maar liever iets langer in de koeling om op te stijven.

Mix de slagroom stijf met een el suiker en het zakje klopfix.

Haal de advocaattaart uit de koeling en doe de slagroom erop. Besprenkel met de chocoladevlokken. Natuurlijk kun je hier ook hagelslag of andere chocolade voor gebruiken.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

13 reacties

Ellabella 10 september 2017 - 16:58

Nou is oma weer in haar nopjes, en Inge ook, het ziet er heerlijk uit en ik proef hem al als ik hem zie, gezellig toch om met je Oma te bakken of te koken, niet iedereen kan dit met zijn Oma,
Geniet van deze mooie tijd, en laat het jullie smaken!!!!!

Reply
Carin tijssen 10 september 2017 - 17:08

Wat reselling samen met some. Ik gahet ook proberen.

Reply
Carin tijssen 10 september 2017 - 17:09

Wat gezellig samen met some.

Reply
Anjo 11 september 2017 - 22:26

Haha, dat Royal Albert servies erbij maakt t plaatje af! 😁

Reply
Riet Hermans- vn Loenen 12 september 2017 - 12:23

Geweldig om Oma zo bezig te zeen en smaake dat zal t zeker doa twiefel ich neet aan.

Reply
Cobi van der Worp 17 december 2018 - 15:45

In 2018 smaakt de taart ook heel goed. Dit is bijzpnder om met je oma te doen. Ik ga die taart zeker maken alleen al omdat die met veel liefde gemaakt is. Dank je wel voor het delen van dit recept.Cobi va

Reply
Inge 17 december 2018 - 16:55

Hi Cobi,
Leuk dat je een reactie achter laat! Dat stel ik zeer op prijs.
Stuur je een foto van het resultaat? 🙂
Groetjes,
Inge

Reply
Minjauw Veronique 18 december 2018 - 21:18

Goh die ziet er heel Njammie uit. Ik ga ze zeker maken. Mss ga ik proberen van de koekjes in advocaat te doppen aan de onderkant en dan blijven ze mooi plakken op de bodem en blijven ze rechtstaan… hoop ik 🙂

Reply
Inge 19 december 2018 - 14:36

Bedankt voor je reactie. Supertof dat je zo enthousiast bent 🙂
Dat is misschien een goed idee inderdaad om alvast wat van de advocaatmix te gebruiken om ze op hun plaats te houden. Ik zou wel echt proberen te zorgen dat dit alleen aan de ‘binnenkant’ van de taart zit en niet aan de buitenkant, maar ook dan zal het zeker al helpen. Stom dat oma en ik daar zelf niet over nagedacht hebben haha.
Stuur je een berichtje als je hem gemaakt hebt? Ben erg benieuwd naar het resultaat!

Reply
Paul Koken 6 november 2020 - 12:09

Ik maak de taart nu voor de 3de keer..ik doe extra nog een klont roomboter en de dooier van extra 2 eidooiers. Ik smeer de bodem eerst in met een dun laagje van het ei/suiker/advocaat/cognac mengsel en werk vervolgens zoals “oma van Inge”. De chocolade bovenop de laatste laag maal ik vrij rauw, en dan maar smullen. is zeer lekker en je hebt altijd gebak in de diepvries . Van tevoren Plm. 1 1/2 uur van tevoren uit de vriezer halen en met een warm mes snijden. smakelijke koffie….

Reply
Inge 7 november 2020 - 15:20

Hi Paul,

Wat super leuk om te horen! En heel goed dat je er je eigen draai aan geeft als dat voor jou beter is!
Tof dat je een berichtje achterlaat!

Inge

Reply
Thea verwijst 15 april 2021 - 16:43

Is het de bedoeling dat je echte cognac gebruikt ,of mag het ook veux zijn

Reply
Inge 19 april 2021 - 12:09

Hi Thea,

Ik heb zelf nog nooit Vieux gebruikt maar ik denk dat dit prima kan als jij dat lekkerder vindt of toevallig al in huis hebt.

Inge

Reply

Plaats een reactie