Mama’s duuvelkesvleisj (duiveltjesvlees)

door Inge

Dit gerecht noem ik ‘Mama’s duuvelkesvleisj’ omdat, je raadt het al, ik dit recept van mijn moeder heb geleerd. Voor wie geen Limburgs spreekt, mag het ook wel duiveltjesvlees of duiveltjeskip heten. Dit gerecht aten we niet al van kleins af aan thuis, maar het is er ergens in de loop der jaren ineens bijgekomen.

De eerste keer dat ik het at was toen mijn moeder jarig was en de hele familie bleef eten. Het is namelijk heel makkelijk om dit gerecht voor grote groepen te maken, omdat het allemaal in 1 grote pan past. Ik was meteen verkocht, wat is dit toch een ontzettend lekker gerecht! De malse kipstukjes zijn kleine smaakbommetjes en er zit net genoeg sambal in om een lichte tinteling op je tong te veroorzaken. Door de toevoeging van de pindakaas heeft de saus iets weg van satƩsaus maar toch weer heel anders. En het mooiste is dat het heel gemakkelijk is om te maken.

Origine van duiveltjesvlees

Van origine is duiveltjesvlees, of duiveltjes kip dus, een Indonesisch gerecht. Op z’n Limburgs is dat dus ‘duuvelkesvleisj’. De naam komt van het gebruik van sambal in het gerecht, waardoor het licht pittig is. Uiteraard kun je het zo pittig maken als je zelf wilt, maar een kleine tinteling op je tong hoort er wel bij hoor. Qua ingrediĆ«nten kun je wel enigszins variĆ«ren. Ik voegde zelf sperziebonen, champignons en taugĆ© toe maar je kunt hier ook iets van weglaten of vervangen. Ook kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld varkensvlees. Maar dan is het in elk geval geen duiveltjeskip meer…

Wij eten zelf vaak 2 dagen van dit duiveltjesvlees. Op dag 1 met lekker krokant gebakken frietjes en een klontje mayo. Op dag twee met wat rijst en een frisse salade erbij. Uiteraard is het niet typisch Indonesisch om dit met frietjes te serveren, dus laten we dat deel van dit gerecht maar Dutch fusion noemen, ofzoiets. Maar hoe dan ook, echt geloof me, dit wil je proeven! En maak een flinke pan vol. Zodat je de dag erna nog eens ervan kan snoepen, want dat wil je… trust me! Je kunt het trouwens ook goed invriezen en in de magnetron of in een pan opnieuw opwarmen.

En als je dan toch met mijn familierecepten bezig bent, dan kun je net zo goed oma’s advocaattaart als dessert serveren.

*Dit recept is een update. Het originele recept is van Juli 2017. Daarom zie je nog comments van die datum.

Ā 

duiveltjesvlees
duiveltjesvlees

Mama's duuveltjesvlees

Print
Porties: 4 Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 650 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.3/5
( 218 stemmen )

Ingrediƫnten

  • 500 gram kipdijfilet
  • 8 el tomatenketchup
  • 8 el ketjap manis
  • 6 el natuurazijn
  • 2-3 el sambal oelek
  • 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook
  • 1 zakje nasikruiden (van Conimex bijvoorbeeld)
  • 200 ml slagroom
  • 2 el pindakaas
  • 200 gram peultjes of sperziebonen
  • 250 gram champignons
  • 1 bakje taugĆ©
  • scheutje (plantaardige) olie
  • Voor erbij: frietjes of rijst

STAPPENPLAN

  1. Snij de kip in blokjes.
  2. Doe de ketjap, ketchup, azijn, sambal, 2 tenen knoflook, de nasikruiden en de helft van de ui in een kom en meng door elkaar. (Wanneer je liever een wat mildere saus hebt, gebruik je minder sambal. Ook kan jouw sambal pittiger zijn dan de mijne, ik gebruikte de sambal oelek van Conimex)
  3. Doe de kip erbij, meng door elkaar en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 30min maar liefst 'overnight' in de koeling om te marineren. Hoe langer het marineert, hoe meer smaak er in de kip zal zitten, dus ik zou echt aanraden om het de avond van tevoren al in de marinade te zetten.
  4. Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur en fruit de rest van de ui en knoflook in 5min glazig.
  6. Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee.
  7. Voeg dan de kip met alle marinade toe en breng langzaam aan de kook.
  8. Draai dan het vuur laag en laat dit zo'n 15 minuten sudderen met de deksel op de pan.
  9. Snij intussen de kopjes van de sperziebonen (heb je peultjes, dan is dat niet nodig) en kook ze beetgaar in ruim water met een snufje zout. Dit duurt ongeveer 5-10min.
  10. Voeg de slagroom en pindakaas toe aan de kip en roer goed door totdat alle pindakaas is opgenomen door de saus. Laat dit nog 5 minuten sudderen zonder deksel op de pan zodat de saus ietsje indikt.
  11. Voeg de laatste minuut de boontjes en taugĆ© toe. Proef of je nog extra sambal moet toevoegen, het geheel mag best wat pit hebben en de hoeveelheid pit is per sambal verschillend.Ā 
  12. Serveer het duuveltjesvlees met krokant gebakken frietjes of rijst en een heerlijke frisse salade.
  13. Smakelijk!
duiveltjesvlees met kip

Volg je me al op social media?

FacebookĀ /Ā InstagramĀ /Ā Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

90 reacties

Birgitte 13 september 2020 - 06:47

Hoi Inge
Wij noemen dit duuvelkespot en maken een variatie. Geen sambal maar 8 eetlepel ketjap. Geen champignons en groente er door, maar uien. En je kunt het met allerlei soorten vlees maken. Ik gebruik het vaak om restjes te verwerken of met rulgebakken gehakt. Idd ideaal voor als er veel eters komen. Je kunt het prima van te voren klaarmaken. Dan maak ik een soort buffet met salades, rijst, aardappelpuree en evt pasta. Het smaakt bij alles, zelfs op brood bv daags er na. En als het dan nog niet op is… het is ook goed in te vriezen, wel zonder de groentes erin.

Reply
Inge 16 september 2020 - 10:49

Hi Birgitte,

Leuk dat je een reactie achterlaat. Je hebt helemaal gelijk, je kunt er vanalles in verwerken. De manier hoe ik omschrijf is hoe ik hem zelf het liefste eet. Maar zoals bij vele recepten zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Groetjes,
Inge

Reply
wim van dijk 26 oktober 2020 - 18:06

Ik ga dit a.s. woensdag maken, komen onze dochter en schoonzoon (ex-kok) eten. Ik kwam dit recept per toeval tegen en heb het voorgesteld om dit te maken met rijst en een fris/zure salade.
Of het ook in de smaak is gevallen hoor je nog.

Reply
Inge 26 oktober 2020 - 19:36

Hi Wim, leuk om te horen! Hou er rekening mee dat je de kip dan dinsdag alvast in de marinade zet! Heel veel plezier en geniet er (hopelijk) van!

Reply
Korine 27 oktober 2020 - 18:27

Hoi Inge,
Wat een leuke site heb je!
Vanavond het duuveltjesvlees gegeten en het was duvels lekker šŸ˜‹. Voor herhaling vatbaar!
Heb het gemaakt in de slowcooker, had de tijd vandaag, jouw snelle variant is ideaal voor een drukke dag.

Reply
Inge 27 oktober 2020 - 18:48

Hi Korine, wat leuk om te horen! En tof dat je het op je eigen manier bereidt, heb het zelf nog nooit in de slowcooker bereid dus ben eigenlijk wel benieuwd of het resultaat dan hetzelfde zal zijn! Misschien toch ook eens doen dan

Reply
Margriet 21 november 2020 - 17:09

Hoi Inge,
Heb je recept gevonden via pinterest. Laatst voor het eerst gemaakt, heel erg lekker! Vanavond gaan we dit weer eten, de kip staat al een tijdje in de marinade. Vorige keer met rijst, dit keer met frietjes.

Reply
Inge 22 november 2020 - 11:29

Hi Margriet, wat leuk om te horen! Hopelijk met frietjes net zo lekker!

Reply
Linda 20 september 2022 - 18:09

Wat een heerlijk gerecht! Mijn mannen hebben er ook van genoten šŸ˜‹

Reply
Jef Vriezelaar 22 november 2020 - 23:20

Vandaag voor de eerste keer gemaakt. Het is gelijk gepromoveerd om gemaakt te worden tijdens het kerst en kado diner. Het was heerlijk en super simpel om te maken. Dank je wel voor dit lekkere recept.

Reply
Inge 23 november 2020 - 11:28

Hi Jef, dat is superleuk om te horen! Dan gaan jullie in elk geval een smaakvolle kerst tegemoet! Fijne feestdagen alvast!

Reply
Susan 7 januari 2021 - 10:28

Hoi inge,

Ik ben geen liefhebber van pindakaas moet dit er echt bij of smaakt het ook zonder? Of een alternatief?

Reply
Inge 8 januari 2021 - 16:56

Hi Susan,
Mijns inziens is de pindakaas wel echt een belangrijk ingredient voor de smaak van dit gerecht. Lust je ook geen satesaus? Soms zijn ingredienten toch anders van smaak wanneer je ze anders gebruikt, denk ook aan rauwe tomaten versus tomatensaus, die smaken ook anders terwijl het wel hetzelfde ingredient is. Je zou het eventueel kunnen proberen met een andere notenpasta, bijvoorbeeld cashew of amandel. De smaak zal dan wel anders zijn, maar naast de smaak heeft de pindakaas ook als doel om de saus wat te binden.
Groetjes,
Inge

Reply
Con Schliszka 10 januari 2021 - 15:04

Heel lekker. Maar is de 3 eetlepels sambal geen drukfout/schrijffouten? Denk dat het eerder twee theelepels moet zijn.

Reply
Inge 11 januari 2021 - 14:08

Hi Con,

Dat is wat mij betreft geen typefout. Het heet niet voor niets duiveltjesvlees en mag dus wel wat pittig zijn.
Ik heb er voor de zekerheid even bij vermeld dat men minder kan gebruiken voor een mildere saus. Het is natuurlijk ook per merk wel verschillend hoe pittig de sambal is gok ik.

Groetjes,
Inge

Reply
Margret 16 januari 2021 - 19:25

Recept via mijn collega gekregen. Gemaakt, vanavond met rijst en salade gegeten. In een woord : Verrukkelijk. Morgen met Vlaamse friet uit de airfryer. Heb er nu al zin in. Jammie.
Groet Margret

Reply
Martine 9 maart 2021 - 19:53

Hoi Inge, zou je i.p.v. pindakaas ook pasta voor pindasaus kunnen gebruiken en dan bijv 1 eetlepel i.p.v. 2 omdat dit geconcentreerd is?
Groetjes Martine

Reply
Inge 15 maart 2021 - 12:05

Hi Martine,

Ik weet niet precies wat voor pasta je dan precies bedoelt want zoiets heb ik zelf niet eerder gebruikt. Ik denk dat dat zeker kan om het te vervangen. Maar wellicht heb je dan wat extra vocht of room nodig om dezelfde smeuigheid te krijgen als pindakaas? Ik zou zeggen probeer het uit en begin met 1 eetlepel en proef of het zo goed is, je kunt altijd meer toevoegen maar eruit halen is lastig natuurlijk.

Succes!

Reply
Claudia 12 maart 2021 - 19:55

Toprecept! Echt lekker, makkelijk te maken, het hele gezin was enthousiast. Dankjewel voor het delen, groetjes, Claudia

Reply
Linda 21 april 2021 - 20:10

Hoi Inge,
Vandaag dit recept gemaakt voor 8 personen, dus een dubbele portie. Iedereen schepte 2x op dus het viel enorm in de smaak!!

Reply
ANNEKE 5 juni 2021 - 11:22

heb het recept uitgeprint en in mijn kookmap gedaan.want dit ga ik zeker meer maken,
want dit is zo lekker bedankt voor het delen.ga nog meer recepten van jou opzoeken,zo’n leuke site.!!!!

Reply
Nancy 27 juli 2021 - 17:21

Hi Inge, vanavond je Duivelse kip gemaaktā€¦echt heerlijk

Reply
Anique 31 juli 2021 - 10:01

Hoi Inge, het was lekker…….en zo simpel! Groetjes Anique

Reply
Inge 2 augustus 2021 - 09:48

Wat leuk om te horen!!!

Reply
Paul de Vrind 9 augustus 2021 - 17:32

Inge, dit zijn 10 punten voor jou ! Echt een heerlijk gerecht. Het staat inmiddels in mijn pin voor lekker eten. Want dat was het.šŸ˜Š

Reply
Inge 12 augustus 2021 - 09:25

Hoi Paul, super om te horen! Wie krijgt er niet graag een 10 op zijn rapport? Liefs, Inge

Reply
Miranda 29 september 2021 - 14:47

Kan het ook zonder champions. Is daar een alternatief voor.

Reply
Inge 2 oktober 2021 - 09:59

Hi Miranda,
Je kunt het zeker zonder champignons doen. Je kunt ze weglaten en wat meer boontjes erbij doen, maar je kunt het ook vervangen door een andere groente die je lekker vindt. Denk aan paprika, broccoli of wortel. Het is vooral de marinade & de saus die de smaak geven aan het gerecht dus een andere groente zal de smaak niet heel sterk beĆÆnvloeden.

Reply
Queenie 24 november 2021 - 07:20

Misschien een leuk weetje; duiveltjesvlees heet niet zo vanwege de sambal zoals jij beschrijft maar vanwege de ingrediĆ«nten van origine 6 EL ketchup, 6 EL azijn, 6 EL ketjap… 6-6-6, getal vd duivel. šŸ˜

Reply
Inge 26 november 2021 - 10:13

Ohh echt? Wat grappig!
Dat is niet het verhaal dat in onze familie rondgaat.. Maar zo gaat dat natuurlijk met veel verhalen.
Leuk dat je een berichtje achterlaat!

Reply
Bert 12 januari 2022 - 13:40

Hoi Inge, dit lijkt ons een geweldige recept. Daar ik een beginnende slowcooker, die ik liefkozend slome noem, zit ik met een probleempje. Hoe lang moet het gerecht in de slome. Weet je dat toevallig. Bert

Reply
Inge 13 januari 2022 - 09:25

Hi Bert,

Ik heb dit zelf nog nooit in de slowcooker gemaakt maar ik weet zeker dat dit wel kan. Wat ik ook weet is dat elke slowcooker net iets anders werkt dus ik kan je wel een richtlijn geven maar het is toch even goed uitproberen wat voor jouw merk het beste werkt. Over het algemeen geldt dat je gerechten met kip zo’n 3 a 4 uur op low stand bereid, of zo’n 2,5u op high.
Ik verwacht trouwens ook dat je iets minder vocht nodig hebt in de slowcooker, omdat er niets verdampt terwijl dat in de pan wel zo is natuurlijk. Maar nogmaals, ik heb het zelf nog niet eerder gedaan dus ik kan je niet met 100% zekerheid zeggen hoeveel vocht minder.
Ik hoor het natuurlijk graag van je als het gelukt (of mislukt) is, dan kunnen anderen er wellicht ook wat aan hebben!
Succes! Inge

Reply
Conny lourensen 19 januari 2022 - 09:02

Hallo inge.
Ik heb een vraag. Moet je de nassikruiden voor het duuvelkesvlees wellen? Ik wil het recept heel graag gaan maken. Gr. Conny

Reply
Inge 20 januari 2022 - 16:20

Hi Conny,

Nee dat hoeft niet. Zo doe ik het althans nooit.

Groetjes,
Inge

Reply
Leonie Hazenberg 5 augustus 2022 - 10:46

Hoi Inge,
Ik heb het duuvels vlees gemaakt, exact zoals Jin het gemaakt hebt. wat hebben we gesmuld. Dat recept komt bij de blijvertjes. Daar durf ik vrienden voor uit te nodigen (wel na eerst zelf proberen, want eerdere recepten v anderen waren niet zo’n succes).
Hartelijk dank voor heg delen, groet Leonie

Reply
1 2 3

Plaats een reactie