Ik ben dus helemaal geen soep fanaat, af en toe is lekker maar niet te vaak. Pim daarentegen, die lust elke dag wel soep. In de winter eten we wel regelmatig een soepje, omdat het lekker makkelijk is en je zo toch flink wat groenten binnenkrijgt. Er staan dus ook al flink wat soeprecepten op de blog. Tomatensoep met verse tomaten had ik al een keer eerder gemaakt, een gevulde tomatensoep wel te verstaan. Goed voor al je restjes groenten.
Maar toen ik deze tomatencreme soep bij Mandy and More op de blog zag staan, wist ik gelijk dat ik deze wilde ‘swiepswoepswapperen’. Dat woord staat inderdaad niet in de Dikke van Dale, maar het betekent zoveel als een soort receptenruilfeestje op instagram met andere foodbloggers. Iedereen maakt een recept van een ander na, of geeft er zijn eigen draai aan. Superleuk voor de inspiratie en ook voor je bereik.
Ik werd deze maand gekoppeld aan Mandy. Wellicht niet geheel toevallig omdat Mandy de swiepswoepswap zelf organiseert, maar dat kan me geen donder schelen of het per ongeluk of expres is. Mandy is een topper met heerlijke recepten op haar blog. Ik koos voor dit recept omdat ik eigenlijk 1 lievelingssoep uit zak heb. Ja, soms eten wij ook wel eens soep uit een zak. En als dat zo is, dan ga ik voor de ‘Romige Tomatensoep’ van Unox. Daar zit zongedroogde tomaat en mascarpone in. Zo lekker. Dus dit leek mij het perfecte moment om de tomatencreme soep van Mandy om te toveren tot mijn versie van de romige tomatensoep.
En het leuke; dit recept tomatensoep met verse tomaten is zo simpel, een kind kan de was doen. Maar is dat niet eigenlijk met elk soort soep zo? Het is zo’n geniale manier om veel groentes binnen te krijgen. Lekker met wat brood of gevolgd door een kaasplankje op een luie zondagmiddag. Natuurlijk kan deze tomaat mascarpone soep ook makkelijk als voorgerecht van een 3-gangen diner.
Ingrediënten
- 7-8 tomaten
- 1 puntpaprika
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 8 zongedroogde tomaten
- 800 ml groentebouillon
- 125 gram mascarpone
- 1 el gedroogde italiaanse kruiden
- scheutje olie
- zout en peper
- (optioneel) (gerookte chipotle) chiliflakes
STAPPENPLAN
- Pel en snipper de ui en knoflook grof.
- Snij de tomaten en paprika ook in blokjes.
- Verhit een scheutje olie in een soepketel en fruit de ui hierin aan met een snufje zout. Voeg dan de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de tomaten en paprika toe en ook de italiaanse kruiden. Laat dit enkele minuten garen onder af en toe roeren.
- Voeg de bouillon en de zongedroogde tomaat toe en breng aan de kook. Laat het geheel een minuut of 10-15 zachtjes koken.
- Pureer de soep met de staafmixer totdat je een glad geheel hebt. Eventueel kun je nu ook de soep wat zeven.
- Voeg minstens de helft van de mascarpone toe en roer goed door. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over de borden en schep in elke soep nog een lepeltje mascarpone totdat hij op is.
- Bestrooi optioneel met wat (gerookte) chiliflakes en wat verse peterselie of bieslook. Dat laatste had ik niet in huis dus ik heb dat niet gedaan.
- Smakelijk!
NOTITIES
Wil je echt een gladde soep, ontvel dan de tomaten en paprika voordat je ze in de soep doet.
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.