Heerlijk zachte pastinaakpuree met pastinaakchips

door Inge

Pim en ik zijn dol op pastinaakpuree. We eten het zeker in de koude maanden regelmatig. Lekker bij een stuk biefstuk bijvoorbeeld. Het is een fijne vervanging van aardappelpuree, stukken zoeter. Onder het motto “no waste” frituur ik de schillen van de pastinaak altijd tot heerlijk krokante pastinaakchips. Oprecht superlekker als crunchy element bij je gerecht. En het allerleukste? Deze pastinaakpuree met de chips staat binnen 20 minuten op tafel als je het goed doet.

Een ding weet ik zeker, bij ons staat deze pastinaakpuree zeker weer op tafel deze kerst. Zo heerlijk, echt een allemans vriend door de licht zoete smaak. Pastinaak is sowieso echt een fijne groente om mee te koken. Kijk eens naar deze andere gerechten waar ik pastinaak in heb verwerkt.

De pastinaak valt helaas nog steeds onder de vergeten groenten. Jammer, want hij is zo lekker en veelzijdig. Kijk eens naar deze vergeten groente stamppot van BonApetit, die lijkt me ook heerlijk.

Ik vind deze foto’s trouwens echt tof geworden. Ik ben niet heel snel tevreden over mijn foodfotografie en/of styling, maar zo af en toe lukt eens iets heel goed. Deze foto’s vind ik in hun eenvoud juist heel gaaf. Die achtergrond heb ik zelf gemaakt, het is gewoon een simpele houten plaat waar ik wat muurvuller op gesmeerd heb. Vervolgens heb ik er meerdere lagen verf op gesmeerd in allerlei kleuren, waaronder voornamelijk grijs en groentinten. De uiteindelijke kleur is dus een beetje groengrijs geworden, ik vind hem heel tof. Ik heb meer van zulke achtergronden zelf gemaakt, sommigen met structuur, sommigen zonder.

pastinaakpuree met pastinaakchips
pastinaakpuree

Heerlijk zachte pastinaakpuree met pastinaakchips

Print
Porties: 2-3 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.3/5
( 4 stemmen )

Ingrediënten

  • 800 gram pastinaak
  • 400 ml melk
  • 200 ml kookroom
  • 2 el honing
  • 50 gram boter
  • peper & (zee)zout
  • olie om te frituren

STAPPENPLAN

  1. Verhit de frituurpan of olie tot 175ºC.
  2. Veeg of was het vuil van de pastinaak.
  3. Schil de pastinaak en bewaar de schillen. Snij de boven en onderkant eraf net zoals je bij een wortel doet en haal de harde binnenkant ook een beetje weg. Snij vervolgens grof in stukken.
  4. Doe de pastinaak met de melk, room, honing en een snuf zout in een pan en breng aan de kook.
  5. Kook in ongeveer 8 minuten gaar (afhankelijk van hoe groot je stukken zijn) met deksel op de pan. Als je makkelijk met een vork of mes erin kan prikken is het gaar.
  6. Frituur intussen de schillen goudbruin en krokant. Let op dat je dit in porties doet, zodat de schillen genoeg ruimte hebben in de olie om te frituren. Tijdens het frituren kun je ze een beetje met een vork of metalen schuimspaan rondscheppen. Zodra ze goudbruin zijn schep je ze uit het vet en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi direct met wat zeezout. Je zult merken dat de schillen pas tijdens het uitlekken echt krokant gaan worden.
  7. Haal de gaar gekookte pastinaak uit het overgebleven kookvocht, maar bewaar het vocht.
  8. Pureer de pastinaak tot een mooie puree, gebruik eventueel een blender hiervoor. Voeg de boter toe en laat smelten door de warme pastinaak. Voeg kookvocht toe totdat je de gewenste structuur en dikte hebt bereikt. Breng op smaak met peper en zout. Doe eventueel nog even terug in de pan om opnieuw goed op te warmen.
  9. Serveer de puree in een mooie schaal en leg de chips erop of serveer apart.
  10. Smakelijk!

NOTITIES

Variatie tip: Kook eens een bouillonblokje mee voor extra smaak

pastinaakpuree met pastinaakchips

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie