Sousvide wortels

door Inge

Wauw, gewoon wauw. Nooit gedacht dat het voor wat simpele worteltjes zoveel uitmaakt hoe je ze gaart. Ofja, natuurlijk wist ik het verschil tussen gekookt en gegrild al wel. Maar deze sousvide wortels zijn echt van een andere wereld. Waar gekookt wortels veel water opnemen en een beetje “mushy” worden, blijven sousvide wortels hun stevigheid en smaak behouden. Toch zijn ze wel boterzacht, en dat is gelijk hetgeen wat ik nog niet kende. Stevig doch zacht, snap je hem nog? Door de wortels na het sousvide garen ook nog kort in de pan te grillen, krijgt het toch zijn lichte grilsmaak. Maar waar ik eerder altijd tegenaan liep is dat de wortels vaak nog te hard zijn na het grillen. Ze zijn dan van buiten wel gaar, maar van binnen nog niet. Dus dat is weer het tegenovergestelde van koken. 

Een sousvide stick is dus wel even een investering, maar als je van koken en lekker eten houdt dan is het dat absoluut waard! Ik kreeg zelf onlangs de ‘Anova Nano Precision Cooker‘ thuisgestuurd om uit te proberen. Deze sousvide stick koppel je aan een gratis app waarmee je de stick kunt besturen. Sterker nog, in de app zocht ik het recept voor sousvide wortels op. De app gaf aan dat de aanbevolen kooktijd voor wortels 1u op 83,5°C is. Ga je daarmee akkoord, dan klik je op ‘Kook dit recept’ en wordt je sousvide stick automatisch ingesteld. Superhandig dus. Wellicht het enige nadeel voor sommigen is dat de app in het Engels is.  

Kijk hier voor andere sousvide recepten.

sousvide wortels
sousvide wortels
sousvide wortels

Sousvide wortels

Print
Porties: 2 tot 3 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.3/5
( 6 stemmen )

Ingrediënten

  • 600 gram (regenboog) wortels
  • 2 el roomboter
  • 1 el honing
  • enkele takjes verse tijm
  • 1 tl zout

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de sousvide stick of apparaat op 83,5°C.
  2. Maak de wortels schoon door ze lichtjes te schillen en de groene bovenkant weg te snijden.
  3. Doe de wortels in een sousvide zak met de rest van de ingrediënten en vacumeer.
  4. Gaar de wortels sousvide voor 1 uur en 15 minuten.
  5. Verhit een koekenpan.
  6. Haal de wortels uit de sousvide zak en gril ze enkele minuten in de koekenpan totdat ze een mooi licht goudbruine korst krijgen.
  7. Bestrooi nog eventueel met extra zout.
  8. Smakelijk!
sousvide wortels

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

4 reacties

Mieke De Lepper 30 mei 2020 - 11:09

Hallo,
Ik heb een vraag: kan ik de souvide gekookte wortels van te voren garen en dan later opwarmen in een grillpan?

Reply
Inge 2 juni 2020 - 14:43

Hi Mieke,

Excuses voor de latere reactie.
Ja dat zou zeker moeten kunnen. Ik zou ze dan na het sousvide garen even kort in een koud waterbadje (met zak en al) leggen zodat het gaarproces stopt. Anders worden ze misschien te gaar en dat is ook niet lekker natuurlijk.

Succes!

Reply
Remco 11 december 2022 - 17:29

Hoi Inge,

Dit klinkt goed voor de kerst. Ik wil ook zoveel mogelijk dingen vooraf garen en op de dag zelf zo weinig mogelijk in de keuken. Ik wil meerdere dingen sous vide doen, dus dat wordt wat puzzelen met wat wanneer kan opwarmen en op welke temperatuur. Nu mijn vraag: als ik de dag van te voren de wortels gaar, wat kan ik dan het beste doen om ze op de dag zelf op de juiste temperatuur te krijgen? Als ik ze koud, kort in de grilpan doe, zou het binnenste dan wel warm zijn?

Alvast bedankt!

Reply
Inge 15 december 2022 - 14:45

Hi Remco,

Ja hoor ik denk dat dat geen enkel probleem is om het zo te doen! Doordat de wortels al gaar zijn zullen ze zo weer warm zijn. Je kunt altijd voor de zekerheid het vuur iets lager zetten en ze wat langer erop laten staan.
Succes!

Reply

Plaats een reactie