Atjar Tjampoer is een groentemix in het zuur uit de Indische keuken. Onmisbaar bij een echte rijsttafel, maar natuurlijk ook heerlijk bij de nasi of kipsaté. Atjar heb je in meerdere vormen en maten, zoals bijvoorbeeld alleen deze Atjar komkommer (ketimun), maar de bekendste vorm is denk ik wel Atjar Tjampoer. Tjampoer betekent zoveel als gemengd, en dankt zijn naam dus aan de mix van groentes die je kunt gebruiken.
Er leiden ook hier weer meerdere wegen naar Rome, dus je kunt afwisselen met de groentes die je lekker vindt. Ik koos voor kool, ui en wortel. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook paprika en komkommer bij doen. Ook zie ik wel eens bloemkoolroosjes erbij, dat vind ik overigens ook erg lekker. En ja, natuurlijk is Atjar Tjampoer gewoon in de supermarkt te koop, maar het is toch veel leuker om zoiets simpels zelf te maken?
Ik deed er zelf wat sambal oelek in, omdat ik vergeten was een rode peper te kopen. Maar nog lekkerder is het om een rode peper erbij in te maken. De gele kleur is vooral te danken aan het gebruik van de kunjit (kurkuma). Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot voor kort helemaal niet gek was op ingemaakt goed. Maar dat smaken ontwikkelen heb ik mezelf al jaren geleden bewezen en ook nu bleek niets minder waar. Recentelijk at ik ergens kipsaté met Atjar erbij en die heb ik gewoon helemaal opgegeten.
Atjar wordt bij Indische gerechten vaak geserveerd voor de frisheid. Zeker bij de wat pittigere gerechten zoals deze pittige ketjapkip van Smaakmenutie is het zeker een welkome afwisseling om je mond even af te koelen. Ik serveerde deze Atjar Tjampoer zelf bij mijn Indisch geinspireerde loaded fries. Oftewel: frietjes met atjar, kip en satesaus. Yum!
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 grote winterpeen
- 150-200 gram witte kool
- 375 ml azijn (soort naar keuze of een mix)
- 375 ml water
- 1 tl kurkuma
- 1 tl laos
- 1 tl sambal oelek (of een rode peper)
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl palmsuiker (of een half schijfje)
- 1 keriminoot
- 1 tl zout
- olie
STAPPENPLAN
- Schil de wortel en kool en rasp fijn.
- Pel de ui en knoflook. Snij de ui in hele fijne halve ringen.
- Doe de azijn met het water in een pan en breng aan de kook. Ik gebruikte zelf een 50/50 mix van appelazijn en natuurazijn.
- Rasp intussen de knoflook en de keriminoot fijn.
- Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan op laag vuur en fruit hierin de knoflook met de keriminoot, laos, kurkuma, gemberpoeder en de sambal. Gebruik je een rode peper, kook deze dan in schijfjes in stap 6 mee in plaats van in de boemboe mee te bakken.
- Kook intussen de wortel, kool en ui in de azijn-water mix een paar minuutjes, zo haal je het rauwe randje van de groentes af. Schep de groentes uit het vocht en bewaar in een bakje.
- Doe de boemboe uit stap 5 bij het kookvocht, evenals de palmsuiker en zout. Roer dit goed door totdat alles mooi is opgelost.
- Doe de groentes in een (gesteriliseerde) pot en schenk het vocht erop. Alle groentes moeten net onder staan.
- Doe de deksel op de pot en laat afkoelen. Als je de pot op de kop laat afkoelen dan zal de deksel zich vaccuum trekken. Ik deed dit niet omdat ik de Atjar diezelfde dag nog ging gebruiken.
- Smakelijk!
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.