Pompoenpuree met biefstuk & zwarte knoflookjus

door Inge

Vrijwel elk gerecht met pompoen brengt mij regelrecht in herfstige sferen. Zo ook deze pompoenpuree met een heerlijk sousvide gegaard biefstukje en een saus to-die-for. Die saus heb ik gemaakt met zwarte knoflook, dat is echt een hemels goedje. Zwarte knoflook is eigenlijk gefermenteerde gewone knoflook. Door het fermenteren krijgt het een superzoete en romige smaak. Het grootste voordeel? Je stinkt er niet van zoals met gewone knoflook, dus je kunt hem zonder schaamte eten. Er zitten ook nog eens bijna twee keer zoveel anti-oxidanten in dan gewone knoflook. Dit begint op een gesponsord bericht te lijken, maar niets is minder waar. Ik ben gewoon fan van dit zwarte goud! Het is tegenwoordig in de betere supermarkten wel te koop, mijn grotere AH heeft hem in elk geval. Op de website van zwarte knoflook zie je in welke vestigingen dit verkocht wordt.

Even terug naar die biefstuk. Ik gaarde de biefstuk eerst sousvide. Voor wie het nog niet weet, sousvide is een garingstechniek waarbij het product gevacumeerd wordt en dan langere tijd in een waterbad op lage temperatuur gegaard wordt. Zo gaart het product langzaam en gelijkmatig. Je kunt deze techniek voor veel producten gebruiken; vlees, vis, groenten, aardappels en zelfs desserts. Lange tijd was deze techniek alleen besteed aan professionele keukens. Maar tegenwoordig bestaan er sousvide sticks voor de massa, wat het heel makkelijk maakt voor iedereen om thuis ook met deze techniek te koken.

Voor wie geen sousvide stick thuis heeft, niet getreurd. Je kunt de biefstuk in dit recept ook op de “normale manier” bereiden, gewoon in de pan. Dan ben je waarschijnlijk nog sneller klaar ook. Maar loop je wel het risico dat je biefstuk niet perfect is natuurlijk. Bij mij mislukt hij bijna altijd als ik hem zo bak. Wil je liever een koolhydraatarmere optie, laat dan de aardappel weg uit de puree.

Liever een ander recept met je flespompoen? Maak eens deze pompoenrisotto of deze geroosterde pompoen.

pompoenpuree
pompoenpuree

Pompoenpuree met biefstuk & zwarte knoflookjus

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

 • 2 biefstukjes
 • 1 flespompoen
 • 500 gram kruimige aardappel
 • 100 gram roomboter
 • 4 el room
 • 380 ml vleesfond
 • 4 teentjes zwarte knoflook
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • peper en zout
 • olie

STAPPENPLAN

 1. Dep de biefstukjes droog en strooi aan alle kanten wat zout. Verpak de biefstukken met de verse rozemarijn en een scheutje olie in de vacuum zakken en vacumeer.
 2. Gaar de biefstukken sous-vide. De exacte temperatuur en tijd hangt af van het soort biefstuk en de dikte. Zie hier voor een goede uitleg over de verschillende temperaturen. Ik gaarde hem op 54ºC voor 1 uur.
 3. Schil intussen de aardappels en snij in grove blokjes. Snij ook de onderste, dikke kant van de pompoen eraf en ontpit. Snij ook in blokjes. Bewaar de hals van de flespompoen voor stap 6. Doe de pompoen met de aardappels in een grote pan met water en breng aan de kook.
 4. Na ongeveer 10-15 minuten is de pompoen en aardappel gaar, je kunt er dan met je vork doorheen prikken. Giet dan af en pureer met een stamper tot een puree. Voeg 25 gram boter en de room toe en breng op smaak met peper en zout. Zet weg tot serveren.
 5. Laat de fond in een ander pannetje inkoken tot ongeveer de helft. Pel de zwarte knoflook en snij fijn of pureer. Voeg dit toe aan de fond. Snij de rest van de boter in blokjes en voeg ze een voor een, al roerend, toe aan de saus. Proef de saus en breng verder op smaak met peper en eventueel zout.
 6. Verwarm een pan met een laagje olie. Snij de hals van de flespompoen in dunne schijfjes. Je kunt hier ook een mandoline voor gebruiken. Frituur de schijfjes in enkele minuten goudbruin. Laat uitlekken en breng op smaak met zout. Doe dit in stappen, de pompoenschijfjes moeten voldoende ruimte hebben in de olie, anders worden ze totaal niet krokant.
 7. Zodra de biefstukken klaar zijn, haal je ze uit de zakken. Verhit een koekenpan tot hij goed heet is en gril de biefstukken kort goudbruin in de hete pan. Maximaal 30 seconde per kant. Als de pan goed heet is, is dat voldoende om een mooie korst te krijgen. Strooi peper op de biefstuk en laat rusten.
 8. Serveer de puree met de biefstuk, pompoenchips en zwarte knoflookjus.
 9. Smakelijk!
sousvide biefstuk
pompoenpuree met biefstuk sousvide

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie