Dit gerecht, of een variant daarvan, proefde ik onlangs tijdens een kookworkshop bij Esther’s Cookery in Amsterdam. Samen met een tiental andere foodies werden we door Esther uitgenodigd om bij haar te komen koken. Esther heeft een mooie kookstudio in de Pijp in Amsterdam, waar ze tal van workshops en diners verzorgt. Ze kookt veel uit de Midden-Oosterse keuken en gebruikt daarbij veel Ottolenghi als inspiratie. Ik vind die keuken zo heerlijk! Ik ken er echter te weinig van dus deze workshop was een uitgelegen kans voor mij om er iets meer van te ontdekken.
In een team van twee personen maakte je een gerecht. Ik maakte samen met Anouk van Anouks kookboek een gerecht met wortelpuree. Dat was ook echt ontzettend lekker, maar deze pompoen met srirachayoghurt en koriandersaus was toch mijn favoriet! Dus ik moest die natuurlijk thuis even namaken. Voor een groot deel is het recept dus hetzelfde als dat van Esther, ik heb amper aanpassingen gedaan. Pim en ik aten dit met wat quinoa erbij, maar (parel)couscous of brood erbij kan natuurlijk ook.
De workshop was echt geweldig. Esther is zo’n leuke meid die vol enthousiasme vertelt en alle gerechten waren ontzettend lekker. Als je een leuk uitje zoekt, een personeelsuitje bijvoorbeeld, dan is een kookworkshop bij Esther zeker een aanrader! Hou er wel rekening mee dat er alleen maar vegetarisch gekookt wordt, maar als je het mij vraagt laat Esther perfect zien dat een gerecht helemaal geen vlees nodig heeft om lekker te zijn!
Bereidingstijd: ~20 min (+35min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): *
- 1 grote flespompoen
- 21⁄2 tl kaneel
- 8 el olijfolie
- 3 tl zout
- 2 tl versgemalen zwarte peper
- 125 g koriander (+ wat extra om te garneren)
- 4 tenen knoflook
- 50 gram pompoenpitten
- 200 ml griekse yoghurt
- 2 el sriracha saus
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Snij de pompoen door de lengte door midden. Haal de pitten eruit en snij de boven en onderkanten ook weg. Snij de twee helften vervolgens in plakken van 1-2 cm dikte.
Meng de pompoenpartjes met 3 el olie, de kaneel, 1 tl zout en flink wat peper. Hussel de pompoen goed door elkaar zodat overal wat van de kruiden zit.
Leg de pompoenpartjes in een ruime ovenschaal of een bakplaat bedekt met bakpapier. Probeer de partjes uit elkaar te leggen, en niet over elkaar heen. Rooster ze voor 35 tot 40 minuten in de oven, totdat ze gaar zijn en beginnen te kleuren.
Maak intussen de koriandersaus door de koriander, knoflook, 5 el olie en een royale snuf zout in een blender te pureren tot een pasta. Gebruik indien nodig meer of minder olie.
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan (zonder olie) goudbruin. Laat ze afkoelen.
Meng ook de yoghurt grof met de srirachasaus.
Serveer de pompoen met srirachayoghurt en koriandersaus en bestrooi met de pompoenpitten.
Smakelijk!