Boterzachte sousvide spareribs

door Inge

Als het op spareribs aankomt ben ik echt kieskeurig. Ik neem niet zomaar altijd spareribs als ze ergens op de menukaart staan, zonder zeker te weten dat ze goed mals zijn. Er gaat niets boven een goede sparerib die zo van het bot afvalt. Het risico zit er natuurlijk in dat dit niet het geval is, en dat je met een gevalletje knaagvlees zit opgescheept. Laat ik dat nou echt vreselijk vinden, dus ik onderzoek altijd eerst of de spareribs goed zijn in een restaurant. Door bijvoorbeeld bij andere mensen op het bord te kijken hoe schoon ze de botjes achterlaten. Als dat niet zo is, of ik kom er niet achter, dan bestel ik iets anders. Ik probeerde voor het eerst sousvide spareribs uit. Sousvide spareribs zijn, duh, spareribs die sousvide gegaard zijn.

Sousvide is een kooktechniek waarbij je het product vacuüm verpakt en dan in een waterbad legt. Dat waterbad is verwarmt op een constante, lage temperatuur. Daardoor blijven smaken goed behouden en ook malsheid. Nou, dat was te merken. Het heeft even geduurd, wel 24 uur om precies te zijn, maar het was het waard. Het duurt dan wel een dag eer je de spareribs kunt eten, maar je hebt er niet net zo lang werk aan. Ik heb thuis een sousvide stick, die ervoor zorgt dat het water op temperatuur blijft. Die zet ik dan aan op 24 uur en dan heb ik er geen omkijken meer naar. Ideaal toch? 

Ik maakte al een keer eerder spareribs zelf, maar dan uit de oven. Die waren ook al heel erg goed, maar deze toppen dat toch wel. Qua rub & lak ben ik nog wat aan het tweaken. Dit is al heel lekker maar ik denk dat het nog lekkerder kan. Ik gok zomaar dat er dus eens een update van dit recept gaat komen, als ik het geheime ingrediënt heb gevonden dat dit tot een nog hoger niveau tilt. Anyway, uiteraard kun je deze kooktechniek toepassen met welke smaken je ook wilt. Dus je kunt ook de rub & lak van het andere recept nemen en ze alsnog sousvide garen. Of een compleet eigen marinade verzinnen. Whatever you want, maar dat je de spareribs sous vide zou moeten garen, dat beloof ik je. Echt gegarandeerde malsheid (mits je het goed doet natuurlijk!).

Benodigde apparatuur om sousvide te koken

Om sousvide te kunnen koken heb je speciale apparatuur nodig. Waar deze apparatuur vroeger echt alleen beschikbaar was voor hoogwaardige restaurants, leven we tegenwoordig in een tijdperk waarin je deze apparatuur voor een klein prijsje ook thuis hebt. Ik heb zelf twee sousvide sticks; een van Wartmann en een van Anova. Beiden hebben voor- en nadelen en ik zal hieronder de link naar beide sticks plaatsen. Zo heeft de Anova stick bijvoorbeeld connectie met een app, de Wartmann heeft dat niet. De wartmann stick heeft echter weer een fijnere manier om de stick aan je pan of waterbak te bevestigen. De Wartmann heeft ook wat meer vermogen en werkt daardoor sneller.

Daarnaast plaats ik links naar alle andere benodigde artikelen om sousvide te koken. Dit zijn allen affiliate links (lees hier wat dat zijn). De kosten lopen nogal uiteen, en welke je moet kiezen zou ik vooral ook laten afhangen van hoe veel je het gaat gebruiken. Voor af en toe gebruik is een goedkopere variant meestal ruim voldoende. De top 10 geeft meestal een goed beeld van prijs-kwaliteit verhouding.

De waterbak & isolatieballetjes zijn geen must om sousvide te kunnen koken. Maar ze zijn wel erg handig. Je kunt de stick ook in een grote pan doen bijvoorbeeld, maar mijn pannen zijn niet groot genoeg voor het eten dat ik vervolgens wil verwarmen. Een andere bak kan natuurlijk ook maar het is belangrijk dat deze goed tegen hitte kan. De waterbak waar ik hier naar link is groot genoeg en lekker stevig om ergens op een tafel in de hoek van de keuken te zetten en niet meer naar om te kijken. De isolatieballetjes zorgen ervoor dat de hitte beter in het water blijft, waardoor het minder vermogen kost om het water op de juiste temperatuur te houden. Ook blijft je eten beter onder water en verdampt er amper water. Dit laatste is vooral bij langere bereidingstijden, zoals deze spareribs, wel belangrijk.

In plaats van een losse sous vide stick in een waterbak kun je er ook voor kiezen om een complete sousvide bak (zoals bijvoorbeeld deze) te kopen. Ik heb hier zelf echter geen ervaring mee en kan daar dus niets over vertellen. 

 

sousvide spareribs
sousvide spareribs
sousvide spareribs

Boterzachte sous vide spareribs

Print
Porties: 2 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.5/5
( 37 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 rib spareribs van de markt, rauw
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemberpoeder
  • 0,5-1 tl chilipoeder
  • 6 el ketjap manis
  • 2 el honing
  • 2 tl sambal manis
  • 1 teen knoflook

STAPPENPLAN

  1. Maak de rub door de droge specerijen in een kom te mengen (koriander, komijn, knoflookpoeder, zout, gemberpoeder, chilipoeder).
  2. Maak de spareribs schoon door het vliesje te verwijderen. Zie hier een filmpje van hoe je dat doet.
  3. Smeer de sparerib in met 1-2 el ketjap en wrijf de rub erin.
  4. Doe de sparerib in een vacumeerzak en vacumeer. Ik heb zelf de sparerib in 2 gesneden en in 2 kleinere zakken verdeeld.
  5. Gaar de spareribs sousvide op 71°C voor 24 uur lang. Je kunt dit ook al een dag of twee van tevoren doen. Laat de spareribs dan in de sousvide zak afkoelen en bewaar in de koelkast. Volg daarna de rest van de stappen vlak voordat je de spareribs wilt serveren.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C.
  7. Maak een lak door 4 el ketjap met 2 el honing, de teen knoflook (fijngeraspt) en 2 tl sambal aan de kook te brengen.
  8. Haal de spareribs uit de zakken en leg op een bakplaat. 
  9. Besmeer de ribs met de lak en bak in de oven in zo'n 10-15 minuten af. Smeer eventueel na 5 minuten nogmaals wat lak op de spareribs, of zodra ze uit de oven komen. Uiteraard kun je ze ook op de barbecue grillen.
  10. Smakelijk!
sousvide spareribs
sousvide spareribs

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie