Boterzachte sousvide spareribs

door Inge

Als het op spareribs aankomt ben ik echt kieskeurig. Ik neem niet zomaar altijd spareribs als ze ergens op de menukaart staan, zonder zeker te weten dat ze goed mals zijn. Er gaat niets boven een goede sparerib die zo van het bot afvalt. Het risico zit er natuurlijk in dat dit niet het geval is, en dat je met een gevalletje knaagvlees zit opgescheept. Laat ik dat nou echt vreselijk vinden, dus ik onderzoek altijd eerst of de spareribs goed zijn in een restaurant. Door bijvoorbeeld bij andere mensen op het bord te kijken hoe schoon ze de botjes achterlaten. Als dat niet zo is, of ik kom er niet achter, dan bestel ik iets anders. Ik probeerde voor het eerst sousvide spareribs uit. Sousvide spareribs zijn, duh, spareribs die sousvide gegaard zijn.

Sousvide is een kooktechniek waarbij je het product vacuüm verpakt en dan in een waterbad legt. Dat waterbad is verwarmt op een constante, lage temperatuur. Daardoor blijven smaken goed behouden en ook malsheid. Nou, dat was te merken. Het heeft even geduurd, wel 24 uur om precies te zijn, maar het was het waard. Het duurt dan wel een dag eer je de spareribs kunt eten, maar je hebt er niet net zo lang werk aan. Ik heb thuis een sousvide stick, die ervoor zorgt dat het water op temperatuur blijft. Die zet ik dan aan op 24 uur en dan heb ik er geen omkijken meer naar. Ideaal toch? 

Ik maakte al een keer eerder spareribs zelf, maar dan uit de oven. Die waren ook al heel erg goed, maar deze toppen dat toch wel. Qua rub & lak ben ik nog wat aan het tweaken. Dit is al heel lekker maar ik denk dat het nog lekkerder kan. Ik gok zomaar dat er dus eens een update van dit recept gaat komen, als ik het geheime ingrediënt heb gevonden dat dit tot een nog hoger niveau tilt. Anyway, uiteraard kun je deze kooktechniek toepassen met welke smaken je ook wilt. Dus je kunt ook de rub & lak van het andere recept nemen en ze alsnog sousvide garen. Of een compleet eigen marinade verzinnen. Whatever you want, maar dat je ze sousvide zou moeten garen, dat beloof ik je.

sousvide spareribs
sousvide spareribs
sousvide spareribs

Boterzachte sous vide spareribs

Als het op spareribs aankomt ben ik echt kieskeurig. Ik neem niet zomaar altijd spareribs als ze ergens op de… recept vlees, barbecue, sousvide European Print
Porties: 2 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.7/5
( 18 stemmen )

Ingrediënten

 • 1 rib spareribs van de markt, rauw
 • 1 el knoflookpoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 tl komijn
 • 1 tl gemberpoeder
 • 0,5-1 tl chilipoeder
 • 6 el ketjap manis
 • 2 el honing
 • 2 tl sambal manis
 • 1 teen knoflook

STAPPENPLAN

 1. Maak de rub door de droge specerijen in een kom te mengen (koriander, komijn, knoflookpoeder, zout, gemberpoeder, chilipoeder).
 2. Maak de spareribs schoon door het vliesje te verwijderen. Zie hier een filmpje van hoe je dat doet.
 3. Smeer de sparerib in met 1-2 el ketjap en wrijf de rub erin.
 4. Doe de sparerib in een vacumeerzak en vacumeer. Ik heb zelf de sparerib in 2 gesneden en in 2 kleinere zakken verdeeld.
 5. Gaar de spareribs sousvide op 71°C voor 24 uur lang.
 6. Verwarm de oven voor op 180°C.
 7. Maak een lak door 4 el ketjap met 2 el honing, de teen knoflook (fijngeraspt) en 2 tl sambal aan de kook te brengen.
 8. Haal de spareribs uit de zakken en leg op een bakplaat. 
 9. Besmeer de met de lak en bak in de oven in zo'n 10-15 minuten af. Smeer eventueel na 5 minuten nogmaals wat lak op de spareribs, of zodra ze uit de oven komen. Uiteraard kun je ze ook op de barbecue grillen.
 10. Smakelijk!
sousvide spareribs
sousvide spareribs

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

8 reacties

marc 2 juni 2020 - 07:12

Hoe meer ik lees over de sous vide bereidingen, hoe meer ik ga denken dat ik het ook eens moet gaan proberen. heb sinds kort een (voor mij) best dure nieuwe pellet bbq gekocht om low en slow de perfecte spareribs te bereiden, maar ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe het sous vide garen me gaat bevallen, enige wat me steeds tegenhoudt zijn de investeringen die je weer moet doen zoals een precisie koker, vacuüm apparaat en bijbehorende zakken, al met al toch weer een investering van 300-400 euro, als men voor kwaliteit wil gaan.

Reply
Inge 2 juni 2020 - 14:46

Hi Marc,

Ja dat klopt, het is zeker wel een investering. Ik had het geluk dat het een verjaardagskadootje was dus de investering was in dit geval voor iemand anders haha.
Ik gebruik de sousvide stick niet super vaak, maar als ik hem gebruik ben ik wel echt altijd ondersteboven van het resultaat. Vind het vooral leuk om te experimenteren tijdens etentjes. Die hebben we helaas tegenwoordig niet meer veel ivm corona dus vandaar dat ie ook wat minder gebruikt wordt nu. Maar zoiets gaat hopelijk ook jaren mee natuurlijk.
Ben benieuwd zodra je de investering hebt gedaan!

Groetjes,
Inge

Reply
Floris 15 juni 2020 - 13:52

Inge, jouw spare ribs zijn geniaal. Ik maak ze nu voor de 3de keer. Zelfs doe ik er nog een beetje gerookte paprika poeder bij. Krijg je iets meer smaak. Voor de invstering diebik lees in een voorgaande reactie: valt best mee. Ik heb een stick van princess die ik in een koelbox hang. Deze is niet duur. Vacumeer machine was een kadootje, maar van princess is niet duur en hele goeie kwaliteit. Maar het belangrijkste: het is elke cent meer dan waard!

Reply
Inge 16 juni 2020 - 09:33

Hi Floris,

Wat super om te horen! Leuk dat je een berichtje achterlaat.

Inge

Reply
Harold 8 augustus 2020 - 08:05

Als je na het vacumeren de rub nog even een paar uurtjes in de spearerib laat trekken dan zal de smaak nog dieper in het vlees trekken.

Reply
Inge 11 augustus 2020 - 08:28

Bedankt voor de tip!

Reply
Nick 13 augustus 2020 - 18:25

Zojuist voor de eerste keer spareribs uit de sousvide gemaakt, en ik moet zeggen ze waren geweldig.
Eenvoudig recept en erg smaakvol. Bedankt

Reply
Inge 17 augustus 2020 - 08:25

Wat leuk om te horen!

Groetjes, Inge

Reply

Plaats een reactie