Homemade spareribs

Wie zegt dat spareribs echt mannenvlees is, heeft mij nog niet ontmoet. Als de spareribs zo mals zijn dat het vlees zo van het bot af te halen is, en met een smakelijke glaze… daar kun je mij voor wakker maken! Ok, dat lieg ik, want ik hou nou eenmaal van slapen. Maar spareribs zijn wel echt TE lekker! En ook al zijn de kant en klare spareribs uit de supermarkt best wel prima, het stond al een tijdje op mijn lijstje om ze zelf te maken. Ik heb ze in de oven bereid, bij gebrek aan een zonnetje buiten, maar je kunt ze net zo goed op de barbecue bereiden…

Bereidingstijd: ~40 min (+3u30min oventijd)         Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingredienten voor de kruidenrub*:

  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el zout
  • 1 el oregano
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el gerookte paprika
  • 1 el paprikapoeder
  • 0,5 el gemberpoeder
  • 0,5 el citroengraspoeder
  • 0,5 el chilipoeder
  • 0,5 el cayennepeper
  • 0,5 el venkelzaad
  • 0,5 el komijn
  • 0,5 el zwarte peper

*Een kruidenrub is eigenlijk simpelweg een mix van kruiden/specerijen waar je je vlees mee insmeert, er bestaat dus geen kant en klaar recept voor. Vind je een bepaald kruid of specerij niet lekker of juist heel erg lekker? Het is helemaal prima om de samenstelling van de rub te veranderen naar wens.

Ingredienten voor de glaze:

  • 4 el barbecuesaus
  • 2 el honing
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el worcestershire saus
  • 0,5 el azijn
  • halve rode peper, in stukjes gesneden
  • rasp van een halve limoen

Andere ingredienten:

  • worcestershire saus
  • ongemarineerde spareribs (ik gebruikte iberico ribs, maar elk soort is prima)

Andere benodigdheden:

  • zilverfolie
  • ovenschaal

Stappenplan:

Meng de ingredienten voor de kruidenrub in een kom.

Snij eventueel overtollig vet van de spareribs. De ribs mogen zeker nog wat vet ophebben maar de ribs die ik gebruikte hadden net wat veel vet voor mijn smaak dus ik heb er nog wat extra afgesneden. Het vet herken je aan de witte kleur. Hoeveel vet je moet afsnijden, en of je uberhaupt vet moet afsnijden, daar is helaas geen kant en klaar antwoord op dus dat zul je zelf moeten oordelen.

IMG_3841-7

Aan de holle kant van de ribs zit een vliesje over het vlees, haal dit er voorzichtig af. Gebruik eventueel een mesje om je hierbij te helpen. Dit is niet voor de mensen met een zwakke maag, ik vond het vrij onsmakelijk om te doen.

Smeer de rib lichtjes in met worcestershire saus en wrijf de rub erover. Zorg dat er aan alle kanten ongeveer evenveel rub zit. Afhankelijk van de grootte van je rib zul je niet alle rub nodig hebben. Wrijf er ook weer niet al teveel op, dat is ook weer niet lekker.

Leg de rib in de ovenschaal en dek af met zilverfolie. Laat dit 1-2u staan zodat de kruiden hun werk kunnen doen. Het zout in de rub zal ervoor zorgen dat er wat vocht aan het vlees onttrokken wordt waardoor de andere kruiden beter in het vlees trekken. Dit zal na ongeveer 45min op gang komen, je zult zien dat de rub dan wat vochtiger geworden is. De suiker in de rub zal straks gaan karameliseren waardoor de rib een heerlijk krokant laagje krijgt.

IMG_3845-11

Meng de ingredienten voor de glaze en zet dit apart voor later gebruik.

Verhit de oven voor op 120 graden.

Zet de schaal met ribs in de oven (met de zilverfolie erop) en gaar dit zo’n 3u.

Haal na 3u de zilverfolie van de ribs af en bestrijk met de glaze. Zet de oven hoger naar 180 graden.

Na 10 minuten draai je de rib om zodat de bolle kant naar boven ligt. Bestrijk ook deze kant met de glaze en bak zo nog 20 minuten door op 180 graden. Ik heb zelf de ribs elke 5-10minuten nog een keer bestreken met de glaze.

IMG_3847-1

Klaar is kees! Serveer bijvoorbeeld met frietjes (liefst handgemaakt natuurlijk!) en een frisse salade.

Je kunt de ribs natuurlijk ook op de barbecue bereiden. Zorg dan dat je ze de eerste 3u indirect verwarmt. Dat wil zeggen; geen direct vuur onder het vlees. Doe ze dan in een aluminium bakje dat je afdekt net als in dit recept. Alleen het laatste half uur (als je de glaze erop gaat smeren) kun je ze dan direct boven de kolen leggen.

2 comments

  1. Inge, de ribs waren super. Die van mij waren wel donkerder dan die op jouw foto maar ze waren echt heel lekker. Thx voor het recept!

    1. Hi Ivo, wat goed om te horen! En leuk dat je even een berichtje achterlaat. Dat ze wat donkerder waren zou kunnen komen door je oven.. elke oven is anders dus zou kunnen dat die van jou wat harder bakt. Ook zou het kunnen liggen aan de barbecuesaus bijvoorbeeld of dat je net wat andere verhoudingen hebt gebruikt. Maar als ze lekker waren dan is dat het allerbelangrijkste natuurlijk!

Comments are closed.