Orzo met pompoen & chorizo

door Inge

Orzo, had jij er al eens van gehoord? Totdat ik dit orzo recept ging maken had ik er eigenlijk nog amper van gehoord. Ofja, ik heb de naam wel voorbij zien komen maar nooit bij stilgestaan dat het pasta is. Het ziet er namelijk uit als rijst, maar dat is het dus niet. Toen vriendinnetjes Manon en Sophie onlangs kwamen koken en Manon ineens met het idee kwam om eens iets met orzo te koken, is dit recept dus tot stand gekomen. 

Zodra ik een high level ideetje heb voor een recept doe ik altijd veel onderzoek. Wat combineren andere recepten hiermee, hoe bereiden ze het, etcetera. Daar kan soms wel uren in zitten. Zo kan ik voor mezelf uiteindelijk een goed afgewogen keuze maken voor het recept en de ingrediënten. Zo ook dus dit orzo recept met pompoen & chorizo. Dat we orzo met pompoen wilden combineren, daar waren we al vrij snel uit.

Na nog wat googlen, want wat is nou lekker in combinatie met pompoen?, kwamen we dus op dit recept uit. En ja, dit is wederom een fijn receptje voor any day of the week. De lekker zachte pompoen wordt goed gecomplimenteerd door de knapperig gebakken chorizo, het kruidige van de salie en het zoute van de feta. Orzo blijkt best wel machtig te zijn dus met een klein bordje hadden we allemaal meer dan voldoende, zeker als je er een frisse salade bij serveert. En deze orzo blijkt ook perfect om vanalles in te ‘verstoppen’ voor de kleine kids. Het gerecht is zo’n geheel geworden dat je de losse ingrediënten niet direct heel goed ziet.

Voor meer orzo inspiratie, kijk eens bij dit vegetarische orzo recept van Debs Bakery & Kitchen. Liever een pasta die stukken sneller op tafel staat? Kijk dan eens naar deze vegetarische pasta met spinazie & pecannoten of deze knoflookpasta met ricotta & serranoham.

orzo met pompoen en chorizo
orzo recept

Orzo met pompoen & chorizo

Print
Porties: 4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 693 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.7/5
( 3 stemmen )

Ingrediënten

  • 250 gram orzo pasta (riso)
  • 2 sjalotjes
  • 1 chorizo worst (250 gram)
  • 1 flespompoen
  • 150 gram feta
  • 1 pakje verse salie (15 gram)
  • 2 bouillonblokjes kip
  • 75 gram roomboter
  • peper & zout

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op 200°C .
  2. Snij de pompoen door en verwijder de pitjes van de binnenkant.
  3. Leg de pompoen met de buitenkant naar boven op een bakplaat en schenk er wat water bij.
  4. Rooster de pompoen in zo'n 30 minuten zacht in de oven. De exacte tijd hangt een beetje af van de grootte van je pompoen, hij is gaar als hij boterzacht is en je er zo doorheen kunt prikken. Dit duurde bij mij ongeveer 30 minuten.
  5. Snij intussen de chorizo in blokjes.
  6. Bak de chorizo in een grote koekenpan knapperig en goudbruin en laat uitlekken op wat keukenpapier. Probeer het vrijgekomen vet zoveel mogelijk in de pan te laten.
  7. Zet het vuur tijdelijk uit zodat het vet wat kan afkoelen.
  8. Pel en snipper intussen de sjalotjes. 
  9. Kook ook de orzo zoals aangegeven op de verpakking. Voeg de bouillonblokjes toe aan het kookwater.
  10. Draai het vuur weer aan op laag vuur en fruit hierin de sjalotjes. 
  11. Ris de salie blaadjes van de steeltjes en hak fijn. Voeg de salie toe aan de sjalotjes en bak kort mee. Voeg ook de roomboter toe.
  12. Zodra de pompoen gaar is lepel je de pompoen uit en doe je dit bij de sjalot en salie.
  13. Giet de orzo af en bewaar wat van het kookvocht.
  14. Voeg de orzo ook toe aan de koekenpan en roer alles door elkaar. Indien nodig, voeg wat extra kookvocht toe. Ik voegde zelf zo'n 4 eetlepels toe.
  15. Doe de gebakken chorizo erbij en roer weer door en breng op smaak met peper en eventueel zout. Hou er rekening mee dat de feta ook zout is, dus gebruik niet teveel.
  16. Verkruimel de feta en roer door de orzo, hou een deel achter.
  17. Verdeel de orzo over de borden en bestrooi met wat extra feta.
  18. Smakelijk!
orzo recept
orzo met pompoen

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie