Als je het mij vraagt is dit echt het allersnelste, makkelijkste EN lekkerste pastarecept dat ik heb. Inclusief oven voorverwarmen staat het met 20-25 minuutjes op tafel en er is vrijwel geen snijwerk of bakwerk. Deze snelle knoflookpasta met ricotta & serranoham is lekker romig en toch ook fris door de ricotta. Om toch ook wat groentjes binnen te krijgen pofte ik wat sappige tomaatjes erbij. Gepofte tomaatjes hebben wij het allerliefst, het zijn dan echt kleine smaakbommetjes in je mond.
Ik zette de schaal met de ricotta, ham en parmezaanse kaas zo op tafel samen met het basilicumplantje. Zo kan iedereen zelf kiezen hoeveel hij van elk onderdeel door zijn pasta doet. En het staat natuurlijk leuk op tafel. Zin in een pasta maar toch niet helemaal deze? Deze mac & cheese met broccoli & bacon is ook best wel snel.
Bereidingstijd: ~20 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram tros cherrytomaten
- 3 tenen knoflook
- 4 el goede kwaliteit olijfolie
- 200-250 gram verse tagliatelle
- 125 gram ricotta
- 80 gram serranoham
- verse basilicum
- peper en zout
- 2-4 el geraspte parmezaanse kaas
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Pel de knoflook en snij in dunne plakjes. Doe de olijfolie in een pan met de knoflook en wat peper en zout en zet op een laag pitje om te verwarmen. Let op dat je vuur echt laag staat want de olie moet niet te heet worden.
Zodra de olie heet is, draai je het vuur uit en laat je dit lekker intrekken.
Doe de trostomaatjes in een kleine ovenschaal en sprenkel er wat olie over. Bestrooi met wat peper en zout.
Zet in de oven voor zo’n 10-15 minuten.
Als de tomaatjes bijna klaar zijn, kook je de tagliatelle gaar in water met wat zout.
Giet de tagliatelle af en roer door de knoflook olie.
Verdeel de tagliatelle over de borden door met een tang de helft op te pakken en vanaf hoogte naar beneden te laten zakken op het bord, terwijl je het bord (of de tang) ronddraait. Zo krijg je een bergje pasta in plaats van dat alles helemaal plat wordt.
Verdeel de ricotta over de tagliatelle door kleine lepels hier en daar erop te leggen.
De plakken serranoham verdeel je ook over de borden. Leg wat blaadjes basilicum erop en strooi er vervolgens wat parmezaanse kaas over. Hoeveel parmezaanse kaas je gebruikt, is afhankelijk van smaak. Ik gebruikte zelf 1 eetlepel, maar Pim gebruikte er 2.
Serveer deze snelle knoflookpasta met de gepofte tomaatjes.
Smakelijk!