Pompoenrisotto met Port Salut

door Inge

Risotto is zo’n typisch gerecht waar je alle kanten mee op kan, elk seizoen van het jaar. Veel mensen schrikken misschien af bij de gedachte zelf risotto te moeten maken, het wordt toch altijd ’the death-dish’ genoemd in kookshows. Ik denk echter dat, als je eenmaal een keertje probeert met behulp van onderstaande stappenplan, dat je zult zien dat het reuze meevalt. Het is alleen constant opletten dat je rijst niet aankoekt, en dat terwijl je nog 100 andere dingen moet doen. Heb je dus zeeën van tijd? Zorg dan dat je eerst al het snijwerk doet voordat je de rijst gaat koken, dan hoef je je aandacht niet te verdelen. Ik ben zelf eigenwijs en doe alles tegelijk en tot nu toe gelukkig wel met succes.

Okee, het smaakt dan misschien niet 100% zoals de scheppers hem bedoeld hadden, maar ik kan je verzekeren dat het hoe dan ook lekker is, en die woorden komen uit de mond van iemand die niet graag rijst heeft. Nou moet ik toegeven dat ik van mening ben dat risotto in de verste verte niet lijkt op elke andere soort van rijst. Net als dat gekookte piepers niet te vergelijken zijn met lekker krokante frietjes.

Risotto staat hier regelmatig op het menu. Vandaag serveer ik jullie een vegetarische herfstige risotto, met geroosterde pompoen, kastanjechampignons, pompoenpitten en Port Salut kaas. Ik ben zelf echt een enorme fan van de zachtheid van Port Salut, zeker als hij zo lekker begint te smelten door de hitte van de rijst. Hou je meer van een wat pittigere smaak, dan kun je ook parmezaan of een andere pittige kaas gebruiken.

Please forgive me voor de foto’s… Het wordt helaas alweer steeds vroeger donker dus ik zal steeds meer moeten gaan haasten met koken, wil ik nog foto’s bij daglicht kunnen maken. Hoewel de foto’s door de avondschemer wel een extra herfstig tintje hebben gekregen, dat dan weer wel.

Bereidingstijd: ~45 min       Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor ongeveer 4 personen:
  • 350 gram risottorijst
  • 1 liter groente- of paddenstoelenbouillon (van tablet)
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flespompoen
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • paar blaadjes salie of andere kruiden die je lekker vindt
  • een goeie scheut witte wijn
  • flinke scheut olie
  • bakje pompoenpitten
  • Port Salut kaas

Andere benodigdheden:

  • ovenschaal of bakplaat
  • koekenpan of hapjespan
Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 220°C.

Snij intussen de pompoen in stukjes, uiteraard zonder de pitten in het midden. Wist je dat je deze wel heel goed kan roosteren in de oven? Ik heb het mezelf deze keer makkelijk gemaakt en kocht kant en klare pompoenpitten. De schil kun je om de pompoen laten, die is gewoon eetbaar (en bevat zelfs de meeste vitamientjes), maar als je die niet lekker vind kun je hem eraf halen.

Doe de stukjes pompoen met een teentje knoflook en wat olie in een ovenschaal en hussel dit door elkaar. Zet dit in de oven en rooster voor 25-30min of totdat de pompoen zacht en gaar is.

Rooster de pompoenpitten lichtjes in een droge pan en zet apart voor later.

Snipper het uitje en het tweede teentje knoflook en verhit een hapjespan met een flinke scheut olie. Snij ook de blaadjes salie fijn. Fruit de ui en knoflook aan totdat ze zacht en glazig zijn.

Zet intussen ook de hete bouillon klaar.

Voeg de rijst toe aan de ui en knoflook en schud dit af en toe door (niet roeren!) totdat de rijstkorrels een beetje glazig beginnen te worden. Doe de goeie scheut witte wijn erbij en laat het vocht verdampen. Blijf intussen de rijst in de pan opschudden, zodat het niet aankoekt aan de bodem.

Zodra het vocht van de wijn is verdampt en de rijst schreeuwt om meer vocht doe je er een scheut bouillon bij; ongeveer 1 soeplepel. Wacht met de volgende scheut bouillon totdat de eerste volledig is opgenomen door de rijst. Nogmaals, blijf de rijst in beweging houden door zo nu en dan met de pan te schudden. Probeer echt niet, of zo weinig mogelijk, met een lepel door de rijst te roeren. Zorg er ook voor dat er geen rijstkorrels aan de zijkant van de pan blijven plakken. Zodra ook de tweede scheut bouillon volledig opgenomen is en de rijst weer schreeuwt om meer vocht, giet je er weer een nieuwe lepel bij. Ga zo door totdat de bouillon op is of de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20min. De rijst is gaar als hij nog een lichte bite heeft en licht plakkerig is, er mag nog iets van vocht overblijven op het laatst. Halverwege kun je de salie toevoegen, zodat deze zijn smaak kan afgeven maar niet helemaal kapot kookt. Breng ook op smaak met versgemalen peper. Je kunt de salie eventueel ook vervangen door tijm of rozemarijn.

Maak intussen ook de kastanjechampignons schoon en snij in stukjes, snij ook de Port Salut in stukjes. Verhit een pan op hoog vuur en doe er een heel klein scheutje olie in. Zodra dit echt heet is (en niet eerder) doe je de champignons in de pan en bak je deze in 5min gaar (sauteren heet dit), ze zullen een licht bruin gekarameliseerd laagje krijgen door de hitte van de pan. Doe ze op het laatst bij de rijst, als ook de geroosterde pompoen uit de oven en roer dit allemaal door elkaar.

Verdeel de rijst over 4 borden en bestrooi met pompoenpitten en stukjes Port Salut.

Smakelijk!

img_4602-1

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie