Nicole’s Duitse kaassoep met prei & gehakt

door Inge

Het recept van deze overheerlijke Duitse kaassoep met gehakt en prei heb ik niet zelf verzonnen. Ik kreeg dit recept van familievriendin Nicole, die het op haar beurt weer kreeg van een Duitse vriendin. Mijn moeder had deze soep al eens mogen proeven en was mega enthousiast. Dus ik trok de stoute schoenen aan en vroeg om het recept. En jawel hoor, wat een lekker soepje! Smeuïg & kazig met ondertonen van selderie en prei. Door flink wat toevoeging van smeerkaas (ja, wie dat ooit verzon om smeerkaas in je soep te doen?) is hij natuurlijk wel wat machtiger dan een bouillonsoepje, maar dat mag de pret niet drukken. 

Ik heb wel het recept wat moeten aanpassen. Normaal doe ik dat sowieso wel, omdat ik overal mijn eigen draai aan wil geven. Deze keer had ik geen andere keuze. Het originele recept gebruikt “gekörnte brühe”, een soort bouillonpoeder van Maggi uit Duitsland. Die bouillonpoeder had ik uiteraard niet in huis, dus ik deed wat onderzoek wat er allemaal in zit en probeerde dat te vervangen. Ik besloot het te vervangen door “gewone” bouillonblokjes en selderijzout. Heb je dat spul nou wel in huis, kijk dan even op de verpakking hoeveel je nodig hebt voor 1,5 liter bouillon.

Ik heb de soep nog niet laten proeven aan Nicole, dus ik weet niet zeker hoe ver het echt overeen komt met het originele recept. Maar gezien Pim en ik erover eens waren dat het echt een lekker soepje is, maakt dat me ook eigenlijk niet zo heel veel uit. 

Je kunt er eventueel een vegetarische variant van maken. Vervang dan de runderbouillon door groentebouillon en het gehakt door vegetarisch gehakt of laat het weg. Of kijk eens naar deze Zwitserse variant van de kaassoep.

Toch liever een ander soepje? Kijk eens hier voor andere soeprecepten. 

kaassoep met gehakt
duitse kaassoep
duitse kaassoep met prei

Duitse kaassoep

Print
Porties: 4-6 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 4.7/5
( 3 stemmen )

Ingrediënten

 • 500 gram half om half gehakt
 • 1,5 liter runderbouillon (van 3 bouillon blokjes)
 • 3-4 preien
 • 1 groot goudkuipje smeerkaas (200 gram)
 • 2 kuipjes smeerkaas tuinkruiden
 • 200 ml slagroom
 • peper en zout
 • 2 tl selderijzout

STAPPENPLAN

 1. Bak het gehakt in een droge koekenpan rul en breng op smaak met peper en 1 tl selderijzout. Giet eventueel wat overtollig vocht/vet weg.
 2. Breng de runderbouillon met het resterende selderijzout aan de kook en voeg het rul gebakken gehakt toe. Laat zachtjes sudderen terwijl je de prei snijdt.
 3. Was intussen de preien en snij in heel fijne ringetjes. Zet een klein bakje prei apart als topping.
 4. Voeg de rest van de prei toe aan de bouillon en laat nog 15 minuten doorsudderen.
 5. Voeg dan alle smeerkaas en slagroom toe en laat nogmaals zo'n 30 minuten sudderen.
 6. Breng verder op smaak met peper en eventueel extra zout.
 7. Verdeel de soep over de kommen en top af met de achtergehouden prei.
 8. Smakelijk!
duitse kaassoep met gehakt en prei

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie