Bietjeskrans met geitenkaasmousse & serranochips

door Inge

Nog op zoek naar een feestelijk voorgerecht voor kerst? Deze krans van bietjes met geitenkaasmousse, serranochips, appel en krokant brood ziet er toch super feestelijk uit of niet? Hij staat dit jaar bij ons op het kerstmenu als voorgerecht en ik ben echt mega enthousiast. Niet alleen ziet het er enorm kerstig uit, want; kerstkrans lookalike hallo!, het is ook nog eens enorm lekker! Zoete, aardse bietjes, zachte & romige mousse, zoute serranochips, bittere rucola, krokant brood en friszure appel blijken echt een gouden combinatie. Een goed gebalanceerd gerecht bestaat altijd uit smaken van zoet, zout, bitter en zuur, maar zeker ook verschillende texturen zoals romig en knapperig. Deze kerstkrans ’ticks all the boxes’ en daarom dus een zeer fijn gerecht. Als dat nog niet genoeg is, is dit recept ook nog eens heel simpel om te maken.

Dit is dus trouwens echt voor het eerst dat ik een gerecht ‘proefkook’ voor kerst. Normaliter bedenk ik me iets en dat maak ik dan met kerst voor het eerst. Geen flauw benul of iets zal lukken of niet natuurlijk, maar dat mocht de pret nooit drukken. Om eerlijk te zijn was ik het dit jaar ook van plan om het kerstmenu gewoon te “wingen”. On the spot kijken of het goed is en zo niet, dan ter plekke iets anders verzinnen. I love it. Maar omdat ik zelf al weken zo enthousiast was over dit gerecht heb ik mezelf toch niet kunnen beheersen. Ik sla hier gelijk twee vliegen in 1 klap mee want daardoor heb ik dit gerecht ook fatsoenlijk op de gevoelige plaat kunnen vastleggen en kan ik hem dus al met jullie delen. 

Ben jij net als ik al weken bezig met je kerstmenu? Ik denk dat het al ergens begin November begint bij mij. Internet afstruinen, magazines doorbladeren, kookboeken, pinterest of andere foodbloggers op instagram; ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Zo was ik ook bij Jumbo op zoek naar inspiratie voor een voorgerecht kerst, en zag ik bijvoorbeeld een heerlijke pastinaak-truffel soep. Die soep ziet er zo lekker uit dat ik even aan het twijfelen sloeg. Maar toen bedacht ik me dat ik twee jaar geleden ook al een soep met pastinaak serveerde tijdens de feestdagen. Op die voorgerechten pagina van Jumbo is ook het idee voor deze kerstkrans met bietjes geboren trouwens, maar dan heb ik er natuurlijk een volledig eigen versie van gemaakt. Er is dus meer dan genoeg lekkere inspiratie te vinden daar.

Geen geitenkaas fan? Ik normaliter dus ook niet, maar de geitenkaas smaak in deze mousse is niet overheersend waardoor ik het toch lekker vond. Wil je toch liever iets anders, dan kun je de bietjes bijvoorbeeld ook serveren met blauwe kaas, zoals in dit recept. Je maakt deze krans met bietjes en geitenkaasmousse makkelijk vegetarisch door de serranoham chips weg te laten. Kies er dan bijvoorbeeld voor om wat licht gezouten noten toe te voegen in plaats van de serranoham. Dan heb je toch het zoute en krokante, maar niet het vlees. Kijk voor andere kerstinspiratie ook eens bij mijn andere kerstrecepten.

voorgerecht kerst bietjes geitenkaas
geitenkaasmousse met bietjes en appel
bietenkrans met geitenkaasmousse

Bietjeskrans met geitenkaasmousse

Print
Porties: 4 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 1 a 2 voorgekookte bietjes
  • klein zakje rucola
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram ricotta
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl honing
  • 1 granny smith appel
  • 80 gram serranoham
  • 1 ciabatta afbakbrood
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 el suiker
  • 50 ml groentebouillon

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op 175ºC.
  2. Klop de slagroom stijf. 
  3. Meng in een kom de ricotta, geitenkaas en honing door elkaar. Mix de slagroom er doorheen en breng op smaak met peper en zout. Doe dit in een spuitzak en leg in de koelkast tot serveren.
  4. Leg bakpapier op een bakplaat en leg de plakken serranoham hierop. Dek af met nog een vel bakpapier en leg er nog een bakplaat op (of iets anders zwaars).
  5. Bak de serranoham in de oven krokant in 15-20 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  6. Pel en kneus de knoflook.
  7. Verwarm een flinke scheut olie in een klein pannetje en voeg de knoflook toe. Let op dat de olie alleen warm wordt en niet heet. Je wilt enkel de smaak van de knoflook in de olie brengen en de knoflook niet bakken. Zet het vuur weer uit en laat 10 minuten intrekken.
  8. Snij de helft van de ciabatta in dunne repen en scheur de andere helft in stukjes.
  9. Smeer de plakken ciabatta in met de knoflook olie en leg op een bakplaat.
  10. Tos ook de stukjes ciabatta door de olie en leg ook deze op een bakplaat.
  11. Bak de stukjes en plakken ciabatta in 10-15 minuten goudbruin en krokant in de oven.
  12. Snij de boven en onderkant van de prei zodat je alleen het schone middelste deel over houdt. Kijk even goed of hij gewassen moet worden, want je wilt geen zand in je eten.
  13. Snij de prei schuin in stukjes.
  14. Verhit wat olie in een pan en strooi er de suiker in en ook wat zout.
  15. Leg de ringen prei voorzichtig erin en laat in enkele minuten karameliseren.
  16. Draai de prei voorzichtig om en laat nog enkele minuten doorbakken.
  17. Voeg dan de bouillon toe en doe een deksel op de pan. Laat nog zo'n 10 minuten doorsudderen.
  18. Snij enkele plakken van de appel. Snij de plakken vervolgens in dunne reepjes even dik als een lucifer.
  19. Snij de bietjes in wedges.
  20. Leg wat rucola in een kring op een bord.
  21. Spuit wat toefjes geitenkaasmousse op de kring rucola.
  22. Verdeel ook de bietjes, ciabatta, serranoham, prei en appel over de ring.
  23. Bestrooi als laatste nog met wat peper en zout.
  24. Smakelijk!
kerstkrans voorgerecht bietjes serranoham

Dit bericht is in samenwerking met Jumbo, lees hier mijn disclaimer.

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Ilona 23 december 2019 - 14:44

Wat heb je dit gerecht toch prachtig gepresenteerd! Echt een feestje om te serveren zo.

Reply
Inge 26 december 2019 - 20:27

Jij bent lieff <3

Reply

Plaats een reactie