Wie kent het niet? Van die vettige, sticky cake met een mooie kleurrijke streepjescode die bij de toko altijd in de koeling ligt. I love it. Als ik bij een toko kom neem ik steevast een stukje mee. Dat peuzel ik dan op als tussendoortje, en heel af en toe serveer ik het eens als nagerecht met een bolletje ijs. Jarenlang vroeg ik me af hoe ze die laagjes konden maken. Toen ik zelf meer en meer in de keuken stond viel ineens het kwartje; dat gaat dus echt laagje voor laagje de oven in.
Yep, spekkoek is een flink klusje en doe je dus even niet zomaar tussendoor. Ik had me stiekem ietwat vergist in de tijdsplanning toen ik een Indische rijsttafel verzorgde voor 4 personen en kwam daardoor niet meer toe aan deze spekkoek. Maar omdat ik natuurlijk wel al de ingrediënten had ingeslagen heb ik hem een dag later alsnog gemaakt. Het is dus echt helemaal niet lastig om spekkoek te maken, alleen is het een beetje een karweitje, en ook dat valt opzicht wel mee. Je kunt alleen niet zoveel andere dingen doen omdat je elke 2 minuten ongeveer een volgende stap moet uitvoeren.
Ik gebruikte het recept van 24Kitchen als basis. Bakken komt natuurlijk vrij nauw en ik durfde dus niet zomaar wat te doen. Uiteraard kun je wel met de kruiden en specerijen alle kanten op wat je lekker vindt. Ik paste de verhoudingen van de specerijen iets aan en heb ook de stappen iets anders uitgevoerd. Natuurlijk ben je vrij om andere specerijen toe te voegen. Ik zou zelf graag nog eens een spekkoek met pandan smaak maken, die vind ik altijd heerlijk!
Ik gebruikte zelf een springvorm van 22cm, maar ik had uiteindelijk wel nog beslag over dus een grotere springvorm had ook makkelijk gekund.
Ingrediënten
STAPPENPLAN
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.