Indonesische spekkoek

door Inge

Wie kent het niet? Van die vettige, sticky cake met een mooie kleurrijke streepjescode die bij de toko altijd in de koeling ligt. I love it. Als ik bij een toko kom neem ik steevast een stukje mee. Dat peuzel ik dan op als tussendoortje, en heel af en toe serveer ik het eens als nagerecht met een bolletje ijs. Jarenlang vroeg ik me af hoe ze die laagjes konden maken. Toen ik zelf meer en meer in de keuken stond viel ineens het kwartje; dat gaat dus echt laagje voor laagje de oven in.

Yep, spekkoek is een flink klusje en doe je dus even niet zomaar tussendoor. Ik had me stiekem ietwat vergist in de tijdsplanning toen ik een Indische rijsttafel verzorgde voor 4 personen en kwam daardoor niet meer toe aan deze spekkoek. Maar omdat ik natuurlijk wel al de ingrediënten had ingeslagen heb ik hem een dag later alsnog gemaakt. Het is dus echt helemaal niet lastig om spekkoek te maken, alleen is het een beetje een karweitje, en ook dat valt opzicht wel mee. Je kunt alleen niet zoveel andere dingen doen omdat je elke 2 minuten ongeveer een volgende stap moet uitvoeren.

Ik gebruikte het recept van 24Kitchen als basis. Bakken komt natuurlijk vrij nauw en ik durfde dus niet zomaar wat te doen. Uiteraard kun je wel met de kruiden en specerijen alle kanten op wat je lekker vindt. Ik paste de verhoudingen van de specerijen iets aan en heb ook de stappen iets anders uitgevoerd. Natuurlijk ben je vrij om andere specerijen toe te voegen. Ik zou zelf graag nog eens een spekkoek met pandan smaak maken, die vind ik altijd heerlijk!

Ik gebruikte zelf een springvorm van 22cm, maar ik had uiteindelijk wel nog beslag over dus een grotere springvorm had ook makkelijk gekund.

spekkoek

Indonesische spekkoek

Print
Porties: 24 Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 450 g boter
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 g bloem
  • 17 eidooiers
  • 9 eiwitten
  • g kruidnagelpoeder
  • 6 g kaneelpoeder
  • g nootmuskaatpoeder
  • 5 g foeliepoeder
  • g kardemompoeder
  • 1 g zout

STAPPENPLAN

  1. Verwarm de oven voor op de hoogste grilstand.
  2. Klop de eiwitten stijf, zodra de eiwitten echt wit en luchtig worden, voeg je de vanillesuiker toe. Klop verder totdat ze stijf zijn. Omdat je te weinig suiker toevoegt zal dit niet resulteren in een mooie glanzende merengue, maar dat geeft helemaal niks en komt straks weer goed.
  3. Mix de boter met de suiker tot een glanzende massa in zo'n 5 minuten. Roer dan de eidooiers door de botermassa.
  4. Voeg dan de opgeklopte eiwitten toe en spatel door elkaar.
  5. Zeef de bloem en meng dit met het zout door het mengsel en verdeel dan het beslag in twee delen. Roer door het ene deel de specerijen.
  6. Vet de springvorm in met wat boter en bestuif dit met een beetje bloem. Klop overtollig bloem weer eruit.
  7. Nu komt het grootste klusje. Schep in de vorm een dun laagje gekleurd beslag, strijk glad met de achterkant van een lepel en zet voor 2,5 minuut in de oven.
  8. Haal de springvorm dan weer voorzichtig uit de oven en laat kort afkoelen. Schep dan weer een dun laagje van het ongekleurde beslag erop en zet wederom 2,5 minuut in de oven. Ik was zelf ongeduldig en heb hem niet laten afkoelen, waardoor het ongebakken beslag ging smelten. Maar zoals je ziet heeft dat eigenlijk geen effect gehad op het eindresultaat want het was echt heel lekker.
  9. Herhaal deze handelingen totdat al het beslag op is of je springvorm vol is. Laat de spekkoek afkoelen en snij in dunne plakjes.
  10. Smakelijk!

 

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie