Italiaanse Aubergine lasagne

door Inge

Al weken had ik echt enorme behoefte aan lasagne. Toch kwam het er niet van om deze te koken want het is zoveel werk om het echt goed te doen. Voor een echte lasagne moet de saus namelijk best lang pruttelen. Maar toen was daar ineens de aubergine lasagne van Echte gerechten, ook wel Melanzane alla Parmigiana genoemd. Ik was deze keer voor de #swiepswoepswap aan Marjolein gekoppeld en dat vond ik superleuk. Ze heeft al een keer eerder iets van mij gekookt en nu waren de rollen omgekeerd.

Voor wie niet weet wat de swiepswoepswap inhoudt: foodbloggers worden aan elkaar gekoppeld via instagram en koken dan een gerecht van de ander na. Je kunt het gerecht 1 op 1 namaken, of er een eigen draai aangeven. Dat laatste is natuurlijk het leukste, want we zijn niet voor niets foodies.

Nu is een Melanzane alla Parmigiana zo’n authentiek gerecht dat het natuurlijk zonde is om er veel aan te wijzigen, dus ik heb het heel subtiel gehouden vind ik zelf. Het was een heerlijk geslaagd gerecht, maar dat was ook niet moeilijk als de basis al goed is. Met lekker veel groentes erin, en echt supersimpel. Deze aubergine lasagne is stukken minder werk dan een ‘gewone’ lasagne, maar zeker net zo lekker. Marjolein, dankjewel voor je recept! 

Wij aten er wat ciabatta brood bij met wat kruidenboter. Maar ciabatta is ook lekker met een heerlijke olie en wat zout om in te dippen. Je kunt er ook een salade bij serveren, voor een dubbele groente-boost. Alles is mogelijk in de keuken!

Toch liever zin in iets anders? Kijk eens naar deze spinazie lasagne met champignon roomsaus of maak eens deze leuke moussaka stapeltjes met je aubergine.

 

italiaanse aubergine lasagne
italiaanse aubergine lasagne

Italiaanse Melanzane alla Parmigiana

Al weken had ik echt enorme behoefte aan lasagne. Toch kwam het er niet van om deze te koken want… recept italiaans, lasagne, hoofdgerecht, vegetarisch European Print
Porties: 2 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 bollen mozzarella
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 1 potje tomatenpuree
  • 1 el italiaanse kruiden
  • een stuk vers geraspte Parmezaanse kaas of 1 zakje parmezaan snippers
  • een plantje verse basilicum
  • een scheutje rode (Siciliaanse) wijn (optioneel)
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie of olijfoliespray

STAPPENPLAN

  1. Verhit 2 grilpannen, inzien je die hebt. Hoe meer pannen, hoe sneller je klaar bent met de aubergine grillen. Het kan ook eventueel in een koekenpan.
  2. Snij het topje en onderkant van de aubergines en snij in plakken van zo'n 0,5cm. Je kunt dit in de lengte of in de breedte doen, wat je zelf wilt. Ik koos ervoor om gewoon schijfjes te snijden.
  3. Spray of smeer wat olijfolie op de aubergineplakken en gril ze gaar totdat ze mooie grilstrepen hebben. Waarschijnlijk moet je dit in twee of meer keren doen. De aubergine die al klaar is kun je even op een bordje bewaren.
  4. Snipper intussen de ui en bak deze in een scheutje olie in een koekenpan glazig.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
  6. Voeg dan de tomatenblokjes toe, als ook een flinke scheut water, zo'n 100ml. Je kunt ook in plaats van water de rode wijn toevoegen, maar gezien mijn zwangerschap heb ik dit niet gedaan en dus water gebruikt.
  7. Doe de italiaanse kruiden erbij, als ook wat peper en zout en laat dit zo'n 15min sudderen. Indien hij te dik wordt, giet er dan nog wat water bij. Indien hij te dun blijft, laat hem dan nog even doorsudderen.
  8. Snij intussen de bollen mozzarella en de tomaten in dunne plakken en verwarm de oven voor op 190ºC.
  9. Nu gaan we de lasagne opbouwen. Neem hiervoor een kleine ovenschaal en besmeer lichtjes met wat olie.
  10. Begin met een laag aubergine, gevolgd door een laagje tomatensaus en schijfjes tomaat. Strooi er wat peper en zout op
  11. Pluk enkele blaadjes basilicum en scheur ze grof. Verdeel over de tomaten en leg enkele schijfjes mozzarella op. Bestrooi lichtjes met wat parmezaanse kaas.
  12. Herhaal stap 10 en 11 en eindig met mozzarella en parmezaanse kaas. Probeer voor de laatste laag iets meer kaas over te houden, zodat dit mooi kan smelten bovenop de lasagne. Ik had in totaal 3 laagjes gemaakt.
  13. Bak de lasagne in zo'n 30 minuten goudbruin in de oven.
  14. Smakelijk!

NOTITIES

Lekker met wat ciabatta brood en/of een salade erbij!

Melanzane alla Parmigiana

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie