Kokos panna cotta met nectarines & kokosmeringue

door Inge

Wie mij al een tijdje volgt op Social Media heeft wellicht voorbij zien komen dat ik in 2020 een Foodies Friend ben. Dat houdt in dat ik voor dit jaar enkele recepten ontwikkel voor Foodies Magazine en dus in het Magazine gepubliceerd wordt. Ik vind dit zo ontzettend gaaf, het is echt mega bijzonder om je eigen werk in handen terug te zien. Eerder al ontwikkelde ik deze pastinaak cake met limoncello frosting voor de februari editie. Die was ook echt verrukkelijk  al zeg ik het zelf.

Deze keer mocht ik aan de slag met steenfruit in het thema ‘Easy nazomer’ voor het september nummer. Daarmee kon ik natuurlijk alle kanten op. In de nazomer is het meestal nog lekker weer en de meeste steenfruit leent zich perfect in zowel een zomers dessert maar ook zeker in een hartig gerecht zoals een salade. Toch ging ik voor een lekker fris dessert en koos voor een kokos panna cotta. Panna cotta is echt een easy favoriet hier in huis. Het kost je weinig werk en het is echt heerlijk. Ook kun je er lekker mee variëren. Om hem extra fris en wat lichter verteerbaar te maken verving ik een deel room door kokosyoghurt. Echt verrukkelijk hoor. Om de kokossmaak nog wat extra te benadrukken verwerkte ik ook kokos in andere elementen. 

Ik maakte twee varianten van dit gerecht. In Foodies Magazine vind je de kokosyoghurt panna cotta met een crumble van kokos en gegrilde nectarines, zie de foto hieronder. Maar ik maakte dus ook kokos meringue chards, die je in dit recept terug vindt. De kokos meringue vind ik persoonlijk echt heel erg lekker, want meringue is echt mijn favoriet. De kokossmaak komt daarin ook nog extra naar voren, ten opzichte van de crumble. Van de nectarines maakte ik een saus, en ik grilde ze voor los erbij. Overigens kun je dit natuurlijk ook met perziken of ander steenfruit doen.

Het fijne aan dit gerecht is dat je alle elementen goed kunt voorbereiden en pas last minute in elkaar kunt zetten. Daardoor kun je alle tijd voor je gasten nemen zonder nog uren in de keuken te hoeven staan terwijl je gasten aan tafel zitten. Ideaal toch?

kokosyoghurt panna cotta met nectarine en kokos meringue

Kokosyoghurt panna cotta met nectarines & kokosmeringue

Print
Porties: 4 personen Voorbereiden: Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 5.0/5
( 1 stemmen )

Ingrediënten

  • 250 gram kokosyoghurt
  • 250 gram slagroom
  • 5 rijpe nectarines
  • 2 eieren
  • 3 el kokosrasp
  • ~120 gram suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 el honing
  • 1 el citroensap
  • verse munt
  • snufje zout
  • oliespray

STAPPENPLAN

  1. Week de gelatine zo'n 5 minuten in een kom met koud water.
  2. Verwarm de oven voor op 100 graden Celcius (90 graden hetelucht).
  3. Verwarm de slagroom met de vanillesuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. 
  4. Haal van het vuur af en laat iets afkoelen.
  5. Voeg de gelatine toe en roer door totdat de gelatine gesmolten is.
  6. Roer ook de kokosyoghurt door de slagroommix, totdat het een mooi glad mengsel is.
  7. Verdeel het mengsel over 4 bakjes of glaasjes en zet deze zo'n 4u in de koelkast om op te stijven.
  8. Splits de eieren voorzichtig en doe het eiwit in een vetvrije kom. Weeg het eiwit af en neem 2x zoveel suiker als dat je eiwit hebt, zet deze suiker apart voor later. Bij mij was dit ongeveer 120 gram.
  9. Klop de eiwitten met de mixer totdat er zachte pieken ontstaan. Voeg dan beetje bij beetje het suiker toe en mix telkens goed door. Mix vervolgens goed door totdat je redelijk stijve pieken hebt, dit duurt zo'n 5 a 10 minuten. Voeg dan het kokosrasp toe en spatel door elkaar. Naar smaak voeg je meer of minder rasp toe.
  10. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strijk hier het eiwit over uit tot ongeveer 0,4 mm dikte. 
  11. Bak de merengue in de oven in zo'n 1u gaar.
  12. Snij 2 rijpe nectarines door midden en knijp ze zoveel mogelijk uit in een steelpannetje. Voeg de pit en al het vruchtvlees ook toe. 
  13. Voeg de honing, citroensap en een snufje zout toe en laat enkele minuten inkoken tot een siroop. Zeef het geheel zodat je enkel het vocht overhoudt.
  14. Ontpit en snij de rest van de nectarines in partjes en bespray lichtjes met olie.
  15. Verhit een grillpan of barbecue en gril de nectarines in enkele minuten totdat je mooie grillstrepen ziet. Laat iets afkoelen.
  16. Pluk intussen de blaadjes munt. Eventueel kun je grotere blaadjes in reepjes knippen of snijden. Breek de meringues in stukken.
  17. Serveer de panna cotta's met de gegrilde nectarines, kokosmeringue en eventueel verse munt. Schenk de siroop vlak voor serveren overheen.
  18. Smakelijk!
kokos panna cotta met nectarine en kokos meringue

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie