Crispy kipburger met Mexicaanse salsa & chipotle mayo

door Inge

Deze heerlijke crispy kipburger heb je in een handomdraai zelf op tafel gezet. Ok, je aanrecht is daarna waarschijnlijk wel ontploft met bloem en gemalen tortillachips. Maar trust me, hij is echt meeeeeega lekker! En met zo’n joekel van een burger hoef je verder vrij weinig als avondeten. Althans, wij hadden hier ruim voldoende aan.

Het idee voor deze krokante kipburger onstond toen ik voor de ‘swiepswoepswap’ aan Ongewoon Lekker werd gekoppeld. De swiepswoepswap vind meerdere malen per jaar plaats en is een soort receptenruil onder foodbloggers. Ik word aan een andere foodblogger gekoppeld en kies een recept van deze blog uit om vervolgens mijn eigen draai aan te geven. Iemand anders doet hetzelfde met een recept van mijn blog. Zo doen we bij elkaar inspiratie op en stiekem is dit voor onze Google statistieken ook goed omdat je links naar elkaar’s pagina’s opbouwt.

Anyway, terug dus naar Ongewoon Lekker, de foodblog van Jody. Of wat zeg ik, het is veel meer dan alleen een foodblog. Jody schrijft ook veel over drank en reizen. Haar blog bestaat al flink wat jaren en dat is te merken aan de hoeveelheid recepten die ze aanbiedt. Dat maakte kiezen natuurlijk niet perse makkelijker voor mij. Toen ontdekte ik deze doritos kipnuggets. Al snel liep het water me in de mond en wist ik dat ik deze burger wilde maken. 

In dit geval heb ik me vooral laten inspireren door een recept en lijkt mijn recept voor deze krokante kipburger dus in de verste verte niet meer op dat van Jody. Maar dat is ook juist leuk omdat we zo laten zien wat je met vergelijkbare ingrediënten allemaal kunt. Zo maakte Jody er een hapje van, en ik echt een maaltijd. Jody bakte de kipnuggets in de oven, ik bakte ze in de pan. Beiden kan natuurlijk en is maar net waar jouw voorkeur ligt. 

Liever een andere burger? Eerder al maakte ik deze heerlijke kip-chorizoburgers

krokante kipburger met chipotle mayo en mexicaanse salsa
crispy kipburger

Crispy kipburger met Mexicaanse salsa & chipotle mayo

Print
Porties: 2 personen Bereidingstijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Beoordeling: 3.8/5
( 4 stemmen )

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 1 ei
  • 1 el bloem
  • 120 gram tortilla chips (kaas smaak)
  • 2 hamburger broodjes
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 plakken cheddar kaas (keuze uit zo'n plastic verpakt plakje of goede kwaliteit cheddar)
  • 2 grote bladeren krulsla (gewassen)
  • 2-3 el mayonaise
  • 1 tl gemalen chipotle (eventueel te vervangen door gerookt paprikapoeder met wat chili poeder)
  • 2 tl citroensap
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • zout

STAPPENPLAN

  1. Maak de chipotle mayo door de mayonaise te mengen met de chipotle en 1 tl citroensap. Als je geen chipotle kruiden hebt, kun je eventueel gerookt paprikapoeder gebruiken.
  2. Maak de salsa door de avocado te pellen en met een vork te prakken. Snij de tomaat in partjes en haal het binnenste (natte) eruit. Snij de buitenste laag vervolgens in kleine stukjes en doe deze bij de avocado. Pel en snipper ook de rode ui en meng deze ook bij de avocado. Breng op smaak met de rest van de citroensap en wat zout naar smaak.
  3. Snij de hamburger broodjes open en rooster de binnenkanten in een grilpan totdat je mooie grilstrepen ziet.
  4. Zet nu 3 bordjes klaar. Op het eerste bordje meng je de bloem met de uien-, knoflook- en paprikapoeder en ook een snufje zout.
  5. Op het tweede bord komt het ei, kluts dit een beetje.
  6. Op het derde bord komt de 'paneermeel' van tortillachips. Maal hiervoor de tortillachips in de keukenmachine of met een vijzel fijn. Er mogen best wat grotere stukjes in zitten nog.
  7. Dep de kipfilets droog en leg ze op een plank. Bedek met wat huishoudfolie en sla ze met een vleeshamer (of deegroller) plat tot zo'n 1cm dikte. Snij elke kipfilet in 2 stukjes.
  8. Haal de stukken kipfilets eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het tortilla-paneermeel.
  9. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan op middel vuur. Bak hierin de kipschnitzels in zo'n 1-2 minuten per kant gaar. Exacte tijd is afhankelijk van de dikte en de grootte van het vuur, dus ik kan je enkel een richtlijn geven. Snij eventueel de dikste kipschnitzel open om te zien of deze gaar is van binnen. 
  10. Nu gaan we de burger opbouwen. Smeer de chipotle mayo op de onderste helft van het broodje en leg hier de blaadjes sla op. Daarop komen de kipschnitzels. Top de schnitzels af met de cheddar kaas en de salsa en bedek het geheel met de bovenkant van het broodje. Serveer eventueel de resterende tortillachips uit de zak erbij.
  11. Smakelijk!
krokante kipburger
crispy kipburger

Volg je me al op social media?

Facebook / Instagram / Pinterest

Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie