Patatas Bravas

Iedereen in Nederland heeft deze licht spicy potatoes, oftewel patatas bravas, vast wel eens gegeten in een tapas restaurant. Crispy aardappeltjes, overgoten met een licht spicy tomatensaus en een smeuïge aioli. Als je het mij vraagt is er weinig lekkerder dan dat. Supersimpel om te maken ook nog eens! Wij hielden een min-tapas avondje thuis en dus wilde ik ze eindelijk eens zelf maken. Uiteraard zijn er vele manieren waarop je dit kon doen, maar dit is de manier waarop ik het deed en ik kan je vertellen dat het goed in de smaak viel. Ohja, de hoeveelheid rode saus die je met dit recept maakt is wel teveel voor 2 personen, maar die kun je natuurlijk een volgende dag door de pasta gooien of iets dergelijks. Of als je dus meer dan 2 personen hebt, verdubbel dan alles behalve de rode saus.

Om mezelf eens uit te dagen wilde ik de aioli eens helemaal from scratch maken. Ik zie heel vaak het cheat-recept voor mayonaise voorbijkomen, vooral bij Masterchef Australia. Met die methode ben je jezelf geen afgepeigerde arm aan het roeren, maar ben je binnen 2 minuten klaar en heb je eigenlijk hetzelfde resultaat. Dit doe je door een staafmixer te gebruiken. Nou, ik dus ergens een receptje opgezocht, en jawel, er kwam iets uit dat op mayonaise leek. Maar daar bleef het ook bij wat mij betreft. Ik denk dat ik deze mayo niet lekker vond omdat er olijfolie gebruikt werd in het recept, dus ik proefde meer olijfolie dan daadwerkelijk mayonaise. Ik koos er dus uiteindelijk voor om even de makkelijke weg in te slaan, en de aioli gewoon van kant en klare mayo te maken. Want dat recept had ik wel al en is vet lekker! Maar ik ga het zeker nog een keer proberen om op die manier mayo te maken, alleen dan laat ik de olijfolie achterwege. Anyways, deze patatas bravas zullen zeker weten een hit zijn op elk tapasfeestje!

Bereidingstijd: ~ 25 min (+30min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen:

Aardappeltjes:

  • 400 gram vastkokende aardappeltjes
  • olie
  • 1,5 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Rode saus:

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui, grofgesnipperd
  • 2 tenen knoflook, grofgehakt
  • 1,5 tl gerookte paprikapoeder
  • 0,5 tl cayennepeper
  • 1 tl oregano
  • olie
  • peper en zout naar smaak

Aioli:

  • 3 el mayonaise
  • 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 el citroensap
  • 1 tl honing of agavesiroop
  • peper naar smaak

Stappenplan:

Was de aardappeltjes grondig, schillen is niet nodig. Snij ze in partjes, iets groter dan een dobbelsteen.

Breng een pan met wat water aan de kook en kook de aardappeltjes hierin zo’n 8 minuten.

Verwarm intussen de oven voor op 200°C.

Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen in het vergiet.

Verdeel de aardappeltjes over een ovenschaal of plaat en bestrooi met wat olie en peper en zout. Hussel door elkaar zodat de hele aardappel bedekt is met een dun laagje olie.

Bak de aardappels in zo’n 30-35 minuten goudbruin, hussel ze af en toe om.

Voeg de laatste 10 minuten de paprikapoeder toe en bak deze nog 10 minuten mee.

Voor de rode saus mix je alle ingrediënten behalve de olie in een keukenmachine of blender. Mix tot een relatief gladde mix.

Verwarm een koekenpan met een klein scheutje olie en doe de tomatenmix hierin.

Breng aan de kook en laat zo’n 5-10 minuten sudderen totdat de saus ietsje inkookt.

Meng voor de aioli alle ingrediënten.

Zodra de aardappeltjes goudbruin zijn, lepel je wat van de rode saus over de aardappels. Schenk ook wat aioli op de patatas bravas en garneer eventueel met verse peterselie.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *