Aziatische kip salade

Deze Aziatische kip salade is geïnspireerd op een gerecht wat ik voorbij zag komen bij Masterchef Australia. Het is echt mijn favoriete kookshow en er is momenteel weer een nieuw seizoen bezig. In een van de afleveringen werd een kip salade gemaakt tijdens een teamchallenge. Die kip salade scoorde enorm goed scoorde enorm goed bij de jury en ook bij mij liep het water uit de mond bij het zien van het bord. Uiteraard had ik me ten tijde van de aflevering niet bedacht dat ik ook zoiets wilde maken en heb ik dus geen notities gemaakt van hoe het gemaakt werd, maar ik kon me enigszins herinneren wat erin zat en vond het misschien juist wel leuker om er zelf een draai aan te geven. De aflevering terugzoeken was me teveel werk, ik ben dan liever creatief. Zo kwam deze kip salade dus tot stand.

Heel eerlijk, ik vond hem zelf fantastisch lekker en heb zelfs de leftovers de volgende dag als lunch gegeten. Pim vond hem iets minder, maar dat kwam voornamelijk omdat zijn visie op ‘salade’ veldsla met komkommer is en dit daar dus echt heel erg van afweek. Kool is niet perse aan hem besteed, dus een salade die grotendeels uit kool bestond was al gedoemd om niet succesvol te zijn bij Pim. Maar dat mocht de pret niet drukken, ieder zijn smaak. Zoals ik al zei, ik vond hem zelf echt fantastisch en het is zoals je ziet ook nog eens een kleurenexplosie op je bord. En superhealthy natuurlijk! Je kunt uiteraard nog iets van noodles ofzoiets toevoegen om toch wat koolhydraten in je gerecht te hebben, ik vond dat zelf niet nodig en had hier genoeg mee.

Ik had dan wel weer verwacht dat je de kokosmelk veel beter zou proeven in de kip. Je proeft het wel hoor, maar het is heel erg subtiel. Dat kan wellicht aan mij liggen, of aan de manier waarop ik dit bereid heb. Maar ook dat zorgde niet voor een minder smaakvol gerecht. Wat mij betreft absoluut een winner en heel erg tof om op tafel te zetten tijdens een healthy etentje met vrienden. Lekker knapperig en gezond, daar hou ik van.

Bereidingstijd: ~ 25 minuten     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 350 gram kippendijfilets
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 cm verse gember
  • 1 stokje citroengras
  • 1/2 rode kool
  • 1/2 witte kool (1 rode of 1 witte mag ook)
  • 1 wortel
  • 2 bosui
  • verse koriander
  • verse munt
  • 2 handjes pinda’s
  • 2 handjes gebakken uitjes
  • 1 rode ui of sjalot
  • 2 el appelazijn
  • optioneel: rode peper

Voor de dressing:

  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstazijn
  • sap van 1 limoen
  • 2 el honing (of palmsuiker)
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm verse gember

Stappenplan:

Kneus de citroengras door met de achterkant van je mes erop de slaan. Snij in 3 stukken.

Snij de verse gember in schijfjes.

Doe de kokosmelk met de citroengras, gember en de kip in een steelpan en breng tegen de kook aan.

Pocheer de kip in zo’n 10 minuten gaar en draai daarna het vuur uit. Let op: pocheren doe je niet in kokend vocht, maar heet vocht.

Snij intussen de kool fijn. Snij ook de wortel en bosui fijn. Het makkelijkste is om hiervoor een mandoline te gebruiken als je die hebt, maar met de hand kan ook.

Snij de munt in fijne reepjes en pluk de koriander.

Maak intussen de dressing door de knoflook en gember te raspen of fijn te snijden. Meng dit met de vissaus, rijstazijn, honing en limoensap. Eventueel kun je nog wat extra peper toevoegen.

Hak de pinda’s grof.

Pull de kip door met je handen of met vorken uit elkaar te trekken tot grove stukken.

Snij optioneel nog een rode peper in ragfijne ringetjes.

Meng alle groentes door elkaar, en verdeel over borden. Schenk er de saus over.

Verdeel de kip over de borden en bestrooi met gebakken ui en pinda’s.

Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *