Val Dieu salade met Limburgse stroop vinaigrette

Man, wat ben ik toch een fan van warme kaas. Een gebakken camembert bijvoorbeeld bij een borrelplankje, daar kun je me bijna voor wakker maken (maar niet echt hoor, want dan doe ik je wat!). Uiteraard hoort er op menig pasta of mexicaans gerecht ook lekker veel kaas thuis. Maar ook in een salade kun je heerlijk een warm kaasje serveren. Een Val Dieu kaasje is hier perfect voor. Deze Val Dieu salade met Limburgse stroop vinaigrette is echt to-die-for als je het mij vraagt. Okee, niet perse de gezondste salade, maar wel echt heerlijk! De gegrilde peer maakt het lekker zoet en sappig, en de krokante prosciutto, verse groentjes en pijnboompitten maken het geheel knapperig.

Ik maakte er een Limburgse stroop vinaigrette bij, natuurlijk omdat dat gewoon lekker is. Een zoete dressing is een goede tegenhanger van de romige, zoutige kaas. Ik kan me niet anders herinneren dan dat stroop en kaas hand in hand gaan. Ik kreeg mijn boterham met kaas vroeger geserveerd met een laagje appelstroop in plaats van boter. Maar Limburgse appelstroop is natuurlijk een streekproduct waar wij Limburgers heel trots op zijn en die mag natuurlijk wat vaker een plekje krijgen op mijn blog. Voor wie interesse heeft in de geschiedenis van appelstroop, kan hier een leuk klein verhaaltje lezen. Ohja, de salade kun je natuurlijk met wat brood en kruidenboter serveren, als je dat lekker vindt.

Bereidingstijd: ~25 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 100 gram gemengde salade
  • 1 val dieu kaasje
  • 2 peren
  • 1 pakje prosciutto
  • 1 rode ui of sjalot, in dunne ringen
  • halve komkommer, in ringen
  • handjevol tomaatjes, in stukjes
  • handjevol pijnboompitjes
  • 1 el Limburgse appelstroop
  • 1 el appel azijn
  • 3 el olie
  • peper en zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat en bedek weer met bakpapier. Zet er iets zwaars op om de prosciutto recht te houden tijdens het bakken.

Bak de prosciutto in zo’n 15 minuten krokant in de oven.

Haal de Val Dieu kaas uit de verpakking en snij hem door midden. Leg de stukjes kaas op een stukje bakpapier in een ovenschaal en bak ook deze in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en licht gesmolten.

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.

Meng voor de dressing de appelstroop met de olie en azijn en breng op smaak met wat peper en zout.

Schil de peertjes en snij het harde binnenste deel weg.

Verhit een grilpan en bak hierin de peertjes totdat ze mooie grilstrepen hebben.

Verdeel de gemengde salade over de borden, als ook de komkommer, ui en tomaatjes.

Bestrooi met de pijnboompitjes. Verdeel ook de gegrilde peren en de prosciutto over de borden. Leg op elk bord een stukje gebakken Val Dieu.

Serveer de Val Dieu salade met Limburgse stroop vinaigrette als dressing. Serveer eventueel met wat brood en kruidenboter.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *