Sambal Goreng Telor, of ook wel eieren in pittige saus genoemd, is een Indonesisch gerecht wat ik zelf graag serveer bij een Indische rijsttafel. Omdat het vegetarisch is, is het geschikt voor (bijna) iedereen aan tafel en het is een leuke afwisseling van al het vlees en koolhydraten. Ik eet sowieso graag gekookte eieren, en al helemaal als er een lekkere saus bij zit. Dikke pluspunten voor je macro’s, die eieren (okee, de kokosmelk en olie maakt het geheel dan weer ietsje minder gezond).
Je kunt deze eieren in pittige saus dus als een onderdeel van je rijsttafel serveren, maar wat mij betreft kan het ook zo als avondmaaltijd. Serveer er bijvoorbeeld nasi kuning bij met sajoer boontjes en je hebt een volledige (vegetarische) maaltijd te pakken. Hoe dan ook, ik ben fan en ga het zeker vaker maken. Je kiest zelf hoe pittig je het maakt door meer of minder peper en of sambal toe te voegen. Heb je het extreem pittig gemaakt, dan is deze zoetzure komkommer er natuurlijk lekker bij om het geheel te blussen.
Maar zeg nou zelf, je bent waarschijnlijk niet op deze pagina uitgekomen als je niet een beetje van pittig houdt. Ik zie wel eens recepten voorbij komen van dit gerecht waarbij de saus op de foto echt heel licht oranje is. Of deze mensen gebruiken een ander soort peper voor de pittigheid, of deze eieren zijn echt niet pittig. Oh ja, hoe langer je dit van tevoren maakt, hoe pittiger je eieren zelf ook worden. Dat komt doordat ze dan langer in de saus liggen. Lekker toch?!
Ingrediënten
- 6 eieren
- 3 sjalotjes
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 2 el sambal
- 1 tl laoskruiden
- 1 tl trassi (garnalenpasta) of taoco *
- 160 ml kokosmelk
- 1 citroengras stengel
- 1 laurier blad (of salam)
- olie
- zout
STAPPENPLAN
- Kook de eieren in een pan met water in zo'n 12 minuten hard. Giet af en laat ze schrikken door met koud water te spoelen.
- Pel de sjalot en de knoflook. Snij in grove stukken. Doe hetzelfde met de peper. Afhankelijk van je smaak kun je de zaadjes in de peper laten of eruit halen, hoe meer je erin laat zitten hoe pittiger het gerecht wordt.
- Doe de sjalot, koflook en peper in een keukenmachine en maal fijn. Heb je geen keukenmachine, dan kun je het ook met de hand fijnsnijden of bijvoorbeeld raspen of in de vijzel fijnstampen.
- Zodra de eieren zijn afgekoeld pel je ze en dep je ze droog met keukenpapier.
- Verhit een wok met een flinke scheut olie en bak hierin de eieren rondom lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Draai het vuur lager en laat de olie ietsje afkoelen.
- Doe het sjalot/peper mengsel in de wok, alsook de trassi en de laos en ook een flinke snuf zout. Fruit dit enkele minuten aan op middellaag vuur.
- Voeg de suiker toe en roer kort door. Voeg dan de kokosmelk en de sambal toe. Naar smaak kun je meer of minder toevoegen. Hoe meer, hoe pittiger uiteraard. Je kunt ook later nog wat extra sambal toevoegen.
- Kneus intussen de citroengras met de achterkant van je mes. Kneuzen van citroengras zorgt ervoor dat de smaken vrij komen.
- Doe de citroengras en laurier ook in de wok erbij en roer alles door elkaar. Laat zo'n 5 minuten sudderen.
- Voeg dan de eieren toe en laat dit ook nog 10 minuten sudderen. Schep af en toe de eieren om en de saus over de eieren.
- Hoe langer de eieren in pittige saus liggen, hoe sterker de smaak van de eieren wordt uiteraard. Proef of je nog extra sambal wilt toevoegen of niet.
- Serveer de eieren warm of koud.
- Smakelijk!
NOTITIES
* Let op. Trassi is niet vegetarisch omdat het gemaakt is van garnalen. Je kunt eventueel taoco (taotjo) gebruiken ter vervanging.
Volg je me al op social media?
Facebook / Instagram / Pinterest
Of tag @knoeienmetinge.nl of #knoeienmetinge als je iets van mijn blog maakt.