TexMex gehaktballen uit de oven

Kun je je nog herinneren dat ik ambassadeur werd van de TexMex keuken? Deze gehaktballen uit de oven zijn is een van de laatste gerechten als officiële ambassadeur. Niet dat ik ben ontslagen of zelf ontslag heb genomen overigens, het ambassadeurschap was voor een half jaar en dat is binnenkort voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer uit de TexMex keuken kook natuurlijk. Het is echt een van mijn favo keukens. Zo maakte ik eerder al bijvoorbeeld honing-taco kipwraps, pulled chicken bitterballen en nacho-style kikkererwten.

Het thema van deze maand was ‘ovengerechten’. Nou kun je natuurlijk ‘gewone’ buritos of enchiladas maken. Superlekker natuurlijk! Maar als blogger probeer ik toch altijd wel iets anders uit dan wat voorgeschreven wordt. Ik ging dus voor deze gehaktballen uit de oven, zwemmend in een tomatensaus en heerlijk overgoten met gesmolten cheddar kaas. Kun je overigens geen cheddar vinden, kun je ook gewone kaas gebruiken hoor. Maar cheddar smelt zo lekker. Ik koop de cheddar als blok in mijn lokale Jumbo, maar ik durf niet te zeggen of elke supermarkt cheddar koopt die niet in plastic plakjes verpakt komt.

Ik serveerde nachochips bij dit gerecht. Heerlijk om die nachos lekker in de saus te dippen, we hebben de pan helemaal uitgelepeld. Je kunt natuurlijk ook wraps erbij serveren, is ietsiepietsie gezonder. Of rijst, dat kan ook gewoon. Either way, een supersmaakvol en eenvoudig gerechtje voor een alledaagse dag.

Bereidingstijd: ~20 min (+14min oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 500 gram rundergehakt
  • ∼150 gram cheddar kaas, geraspt
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 zakje chili con carne kruiden (of je eigen kruidenmix)
  • 5 schijfjes jalapeno uit een potje (of meer naar smaak)
  • 3 el panko of broodkruim
  • 1 ei
  • handvol verse peterselie
  • olie

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snipper de ui, knoflook en jalapenos. Snij ook de peterselie fijn. Verdeel de peterselie in 2 delen.

Mix het gehakt met de knoflook, jalapenos, 1 deel peterselie, het ei, de panko of broodkruim en de helft van de chili kruiden. Voeg ook een handvol van de geraspte cheddar toe. Meng het gehakt goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed verdeelt worden.

Rol balletjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een golfbal.

Verhit een ovenbestendige pan met een scheutje olie. Zodra de olie goed heet is braad je de gehaktballetjes rondom aan zodat de buitenkant mooi goudbruin is.

Haal de gehaktballen uit de pan.

Doe de gesnipperde ui en de rest van de chili kruiden in de pan en fruit enkele minuten aan op middelmatig vuur.

Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door elkaar.

Leg de gehaktballen terug in de saus en zet de pan in de oven voor 10 minuten.

Haal de pan uit de oven en bestrooi de rest van de cheddar kaas erover.

Zet dit geheel nog 4 minuten terug in de oven. Bestrooi daarna met de overgebleven peterselie.

Serveer de gehaktballen uit de oven met nachochips of wraps en eventueel een frisse salade.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *