Pizza met champignon en truffel

Dit klinkt toch als muziek in de oren? Pizza met champignon en truffel. Als je het mij vraagt kan het niet beter. Ik ben geen grote pizza-liefhebber, maar zo heel af en toe eens zelf pizza’s beleggen vind ik dan wel weer leuk. Toen ik het verse pizzadeeg in een goodybag ontving moest er dus weer eens zelf pizza belegt worden. Vaak komt er dan ‘gewoon’ tomatensaus, groentes en kaas op. Deze keer wilde ik een pizza maken die ik zelf zou kiezen als ik zou gaan uiteten. Nou ben ik gek op (kastanje)champignons en nog gekker op truffel, en laat deze nou net beide in seizoen zijn. Het truffelseizoen loopt van ongeveer november tot en met februari/maart. Althans, de wintertruffel, die het meest bekend is. Wist je trouwens dat truffels onder de grond leven en met behulp van honden opgespoord worden? Ze zijn niet makkelijk te kweken en dat is ook de reden dat het zo’n kostbare delicatesse is. Uiteraard is de truffel die ik gebruikte gewoon uit een potje die iedereen gewoon bij de supermarkt kan kopen. Heb je wel verse truffel in huis? Zeker gebruiken natuurlijk, dat geeft een nog intensere smaak dan de potjes tapenade.

Anyways, terug naar de pizza met champignons en truffel. Wauw wat een combinatie van smaken. Ik zeg het niet gauw over eigen recepten maar ik vind dit persoonlijk echt een topper. Zeker gezien de complexiteit (die is er niet) en de duur (superkort) om dit op tafel te toveren absoluut een aanrader om eens je gasten op tafel te zetten. Natuurlijk kun je dan ook je pizzadeeg in delen snijden zodat iedereen zijn eigen persoonlijke pizza met champignon en truffel op zijn bord krijgt. Zeker als je er een soepje aan vooraf laat gaan is dit een perfect hoofdgerecht voor elk diner. Moet je wel van truffel houden natuurlijk. Maar die mensen zijn gelukkig redelijk zeldzaam.

Bereidingstijd: ~ 10 min (+20 min. oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 1 grote pizza (∼ 2 personen):
  • 1 rol vers pizzadeeg
  • 200 gram creme friache
  • 1 rode ui
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 30 gram parmezaanse kaasvlokken
  • handjevol verse rucola
  • 2 tl truffel tapenade
  • 1 el olie
  • 80 gram proscuitto ham
  • peper en zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Rol het verse pizzadeeg uit en leg met bakpapier op een bakplaat.

Smeer de creme fraiche uit over het pizzadeeg en bestrooi met peper en zeezout.

Snipper de rode ui en verdeel de blokjes ui over de creme fraiche.

Veeg eventuele viezigheid met keukenpapier van de champignons en snij ze daarna in schijfjes.

Verdeel de schijfjes champignon over de pizza, ze mogen best hier en daar over elkaar liggen.

Doe de truffeltapenade met de olie in een bakje en roer door elkaar.

Verdeel de truffeltapenade met een kwastje over de champignons.

Bak de pizza in de oven in zo’n 15-20 minuten goudbruin.

Haal de pizza uit de oven en verdeel de plakken ham over de pizza.

Bestrooi vervolgens met parmezaanse kaas en rucola.

Serveer eventueel een schaaltje truffeltapenade extra erbij voor mensen die extra truffelfan ijn.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *