Nacho-style kikkererwten

Als kersverse ambassadeur van de TexMex keuken kreeg ik enkele producten van Santa Maria thuisgestuurd evenals een thema om mee te werken. Dit thema was ‘Vega Tex Mex’, gelijk een redelijk pittige opdracht natuurlijk gezien ik geen vegetariër ben. Natuurlijk eten we thuis wel vaker vegetarisch, maar vallen dan toch ook wel gauw terug op onze favorieten, zoals deze risotto. Toch kreeg ik gelijk superveel inspiratie en dus ook gelijk zin om aan de slag te gaan.

Het eerste gerecht is deze nachoschotel van kikkererwten. Ik verving de nachochips en het gehakt door kikkererwten. Ja, ik serveerde er toch een klein beetje nachochips bij voor de lekker, maar natuurlijk niet zoveel als je normaal bij een nachoschotel eet. Je kunt ook zelf tortillachips erbij maken door wraps te kruiden en in de oven krokant te bakken. Uiteraard kun je ook zelf gehakt toevoegen, of zelfs vegetarisch gehakt, zoals dat in veel nachoschotels geserveerd wordt. Maar als je het mij vraagt is dat compleet overbodig door de toevoeging van de kikkererwten. Kikkererwten zitten boordevol vezels en proteïnen en zijn dus een prima vervanging voor vlees.

De toppings die ik erbij deed, guacamole en zure room, kun je natuurlijk weglaten of vervangen als je dat lekkerder vindt. Je kunt natuurlijk ook een tomatensalsa erbij serveren of een nacho-kaassaus. Ik vond persoonlijk deze combinatie van ingrediënten echt perfect. Zelfs vriendlief vond dit een geslaagd gerecht, terwijl hij normaliter niet zo veel van kikkererwten en avocado moet hebben. Dus als dat niet de graadmeter is van de lekkerheid van dit gerecht, dan weet ik het ook niet meer.

Bereidingstijd: ~15min (+40m oventijd)    Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 blikken kikkererwten a 410 gram
  • 1 blikje mais a 150 gram
  • 1 zakje Santa Maria Chili con carne seasoning mix
  • 1 rode ui
  • 3 bosui
  • 2 zoete puntpaprika
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • 4 el verse koriander
  • 1 el olie
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 zakje Santa Maria guacamole dipmix
  • 1 bakje zure room

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Spoel de kikkererwten af onder de kraan en laat uitlekken.

Snij de tomaatjes door midden en de paprika in reepjes.

Snipper de rode ui.

Doe de kikkererwten met de tomaten in een kom en bestrooi met de chili con carne seasoning mix en de olie.

Verspreid de kikkererwten en tomaten op een bakplaat en bak af in de oven voor ongeveer 40 minuten.

Voeg na 15 minuten de paprika en rode ui toe op de bakplaat en hussel de kikkererwten door elkaar.

Maak intussen de guacamole door de avocado’s te prakken en te mixen met de guacamole seasoning mix. Voeg de resterende ui toe en roer door elkaar.

Snij intussen de bosui in reepjes en laat de mais uitlekken.

Snij ook de koriander grof.

Voeg de laatste 5 minuten de mais, bosui, koriander en kaas toe aan de kikkererwtenmix zodat de kaas lekker kan smelten over het geheel.

Haal de kikkererwtenmix uit de oven en verdeel over borden.

Serveer met de guacamole en zure room.

Smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *