Het koken van kip stroganoff staat al letterlijk sinds dag 1 dat ik een blog heb op mijn to-cook-lijstje. Heb jij ook zo’n lijstje? Mijn lijstje wordt maar langer en langer en zo af en toe lukt het me eindelijk eens om een gerecht van de lijst te maken. Natuurlijk sloeg ik me voor mijn hoofd bij het proeven van deze kip stroganoff, want waarom heb ik dat niet eerder gemaakt? Een heerlijk mals kippetje, met lekkere groentes in een superrijke saus. Ik weet niet zeker of het aan de wodka ligt die door de saus gaat, maar voor mij had de saus zelfs een beetje een zoetige ondertoon die ik totaal niet had verwacht. En misschien wel nog leuker, het staat in een mum van tijd op tafel en is dus prima geschikt voor een doordeweekse avond. Behalve als je zwanger bent wellicht, of kleine kindjes hebt. Natuurlijk kun je de wodka ook weglaten, maar of je het dan nog wel kip stroganoff mag noemen?
Stroganoff wordt meestal gecombineerd met rundvlees. Ik hou zelf niet zo erg van rundvlees dus ging ik voor kip. Stroganoff is namelijk puur de benaming voor de saus. Dus je mag hem lekker serveren met wat je zelf wil. Er gaan zoveel varianten van de saus de rondte, dat volgens mij niemand meer echt weet wat de oorsprong van het recept is en wat er dus echt in hoort en wat niet. Of dit in de buurt komt van originele stroganoff of niet, hij is wel verdomde lekker. En daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om!
Bereidingstijd: ~30 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *
Ingrediënten voor 2 personen:
- ±300 gram kipdijfilet
- 1 potje tomatenpuree
- 100 ml creme fraiche
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1 bakje kastanjechampignons
- 75 ml wodka
- 1/2 bouillonblokje kip of groenten
- 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- 4 el verse peterselie
- 150-200 gram (Tilda Basmati & wild rice) rijst
- peper & zout
- olie
Stappenplan:
Snij de kip in stukjes.
Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking.
Snij de ui, knoflook, paprika & champignons in blokjes en/of reepjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de kip rondom bruin.
Haal de kip uit de pan.
Voeg eventueel nog wat olie toe aan de pan (indien nodig) en doe de groentes in de pan.
Bak de groentes op hoog vuur gaar in zo’n 3-4minuten.
Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder en wodka toe en bak dit 3 minuten mee. Roer af en toe.
Voeg het bouillonblokje en de creme fraiche toe en roer door elkaar.
Voeg de kip terug toe.
Laat de saus nog zo’n 5 minuten pruttelen.
Snipper intussen de peterselie.
Doe de helft op het allerlaatst bij de saus en roer door elkaar.
Serveer de stroganoff saus met de rijst en bestrooi met de rest van de peterselie.
Smakelijk!