Midden-oosterse borrelplank

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik deze Midden-oosterse borrelplank maakte tijdens een kookdate met vriendinnen. De blaadjes zaten nog aan de boom en het was om half 10 nog steeds licht. Ik kwam er maar niet aan toe om dit recept uit te werken, maar hij is er dan eindelijk. Ik maakte dit, samen met drie vriendinnen, tijdens een avondje gezelligheid. Deze borrelplank was onderdeel van een heus 3-gangen diner, dat we zelf kookten. De borrelplank was ons voorgerecht, maar uiteraard kun je het ook serveren als echte borrelplank. Hierna serveerden we deze parelcouscous met harissa-vis en deden we een eerste poging tot een spiegelglazuur taart (mirrorcake). Die lukte redelijk, maar ik ben er niet tevreden genoeg over om hem op de blog te posten. Die moeten we dus nog een keertje overdoen.

Anyways, terug naar deze Midden-oosterse borrelplank. Ik vond het leuk om eens een ander soort borrelplank te maken dan normaal. Er staat bij ons thuis regelmatig zo’n plankje op tafel, maar er ligt toch vaak hetzelfde op zoals een port salut kaasje, wat worst, peppadews of zelfgemaakte aioli. Maar je kunt zoveel kanten op met een borrelplank! Alleen al een simpele pinterest search levert je tal van inspiratie op. Misschien moet ik maar eens wat vaker experimenteren met een borrelplank, want man wat was dit lekker! In hun eenvoud zijn de hapjes stuk voor stuk smakelijk en het duurde dus niet lang voordat deze plank leeg was. Maar goed dat we voor een licht hoofdgerecht gekozen hadden.

Bereidingstijd: ~ 60 min (+20 min. oventijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

Köfte:

  • 400 gram rundergehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 4 el gehakte platte peterselie
  • 2 el olie
  • peper en zout

Spinazie sigaren:

  • 3 el olijfolie
  • 300 gram spinazie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el rozijnen
  • 150 gram feta
  • 1 pakje filodeeg, ontdooid
  • 2 el sesamzaadjes

Aubergine-feta hapjes:

  • 1 aubergine
  • 200 gram feta
  • 2 el pijnboompitten
  • 5 el olie
  • 1 el oregano
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • verse munt
  • peper en zout
Stappenplan:

Köfte:

Meng voor de köfte het gehakt met de knoflook, komijn, paprikapoeder en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel het gehakt in ongeveer 8 gelijke porties. Vorm er rolletjes van en steek er een prikker doorheen.

Verhit een pan met de olie en bak hierin de köfte in zo’n 8 minuten goudbruin en gaar.

Spinazie sigaren:

Verhit je 1 el olie in een koekenpan. Slink hierin de spinazie zodat het vocht verdampt.

Voeg dan de knoflook en rozijnen toe en bak nog kort mee. Breng op smaak met peper en zout en verkruimel ook de feta over de spinazie. Meng door elkaar.

Neem een vel filodeeg en leg hier op een zijkant wat van de spinaziemix. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg op tot een sigaar. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

Herhaal dit met de rest van de vellen filodeeg, of totdat de spinaziemix op is.

Smeer de sigaren voorzichtig in met de resterende olie en bestrooi met sesamzaadjes.

Bak ze in een oven van 200°C in zo’n 20min goudbruin.

Aubergine-feta hapjes:

Snij voor de aubergine-feta hapjes de feta in grote stukken. Meng de feta met 2 el olie, oregano, knoflook en breng op smaak met peper en zout. Laat dit een tijdje marineren.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

Snij de aubergine in plakjes. Besmeer ze lichtjes in met wat olie.

Verhit een grilpan en gril de aubergine in zo’n 4-5 minuten gaar totdat je mooie grilstrepen ziet.

Leg op elk plakje aubergine een stuk gemarineerde feta. Bestrooi met de pijnboompitjes, peper en zout en de verse munt.

Serveer de köfte, spinazie sigaren en aubergine-feta hapjes mooi op een plank en vul de borrelplank eventueel aan met tzatziki en turks brood.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *