Pulled chicken bitterballen

door Inge

Dat je ook met kant en klare kruidenmixen creatief kan zijn heb ik in het afgelopen jaar wel ontdekt. Als ambassadeur van Santa Maria krijg ik af en toe pakketjes met hun producten opgestuurd en mag ik er wat lekkers mee maken. Ik gebruik eigenlijk zelden kant en klare mixen, maar de producten van Santa Maria komen hier dan wel af en toe over de vloer, dat deed ik ook al voor mijn ambassadeurschap. Nu kan ik natuurlijk ‘gewoon’ fajita’s of burrito’s maken, maar ik denk dat de foodbloggersmarkt al redelijk verzadigd is met deze recepten. Ik probeer mezelf dus uit te dagen out of the box te denken. Dat lukt uiteraard de ene keer meer dan de andere keer. Maar met deze pulled chicken bitterballen is het wel redelijk gelukt, vond ik zelf.

Het thema van deze maand was ‘dinnerparty’. Met dat thema kun je natuurlijk alle kanten op. Voor mij is een dinnerparty vaak kleinere hapjes serveren, terwijl je met z’n allen staat te borrelen. Maar je kunt een dinnerparty ook interpreteren als tafelsvol met salades en andere lekkerheden. Welke van de twee je ook kiest, het fijnste is als je de meeste voorbereidingen al kan doen zodat je tijdens de party zelf genoeg tijd hebt om je gasten te vermaken. Nou, laat dit recept daar nou perfect voor zijn. Ik vind het extra leuk om dinnerparties ook een thema te geven, vaak in de vorm van een ‘keuken’. Dus een italiaanse dinnerparty, of een mexicaanse, ga zo maar door. Deze bitterballen passen zowel thuis in de hollandse als in de mexicaanse (of texmex) dinnerparties.

Door de roux van de bitterballen op smaak te brengen met fajitakruiden krijg je een hele smaakvolle bitterbal. Pulled chicken in een bitterbal vond ik nog wel spannend, maar dat gaat verrassend goed stiekem! De kip blijft heerlijk mals en doet zeker niet onder voor de rundvleesbitterbal wat mij betreft. Omdat ik niet zeker wist of dit receptje ging werken heb ik maar een kleine portie gemaakt, maar achteraf was dit natuurlijk een stomme keuze. Had ik maar het dubbele gemaakt! Bitterballen maken is stiekem wel wat werk, maar het is wel echt leuk werk! Het geeft me echt voldoening om met die plakvingers lekker door het paneermeel te rollen. Ik bedoel, ik heet niet voor niets ‘knoeien met Inge’. De hoeveelheden hieronder zijn dus voor ongeveer 20 bitterballen, zoveel maakte ik er dus ook. Uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Maar beter verdubbel of vertrippel je het recept, want ze zijn zo op!

Bereidingstijd: ~ 60 min (+3u koeltijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor zo’n 20 stuks:

  • ongeveer 300 gram kippendijen
  • 40 gram roomboter
  • 125 gram bloem
  • half zakje fajitakruiden of je eigen fajita-kruidenmix
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes gelatine
  • plantaardige olie (inclusief olie om te frituren)
  • peper en zout
  • 3 eieren
  • 125 gram panko of paneermeel
  • 125 gram zure room
  • 1 zakje ranchkruiden of gebruik je eigen kruidenmix

Stappenplan:

Vul een pan voor ongeveer de helft met water, doe het kippenbouillonblokje erin en breng het tegen de kook aan.

Doe de kippendijen hierin en pocheer in zo’n 10-15 minuten gaar. Het water hoeft hierbij niet te koken, maar wel tegen de kook aan te zitten.

Haal de kippendijen uit het kookvocht, bewaar 250 ml van het kookvocht. Zet de kip even apart tot later.

Snipper de ui en de knoflook en verhit een steelpan met wat olie, je kunt hiervoor de pan waarin je de kip hebt gepocheerd hergebruiken.

Fruit de ui en voeg na enkele minuten ook de knoflook toe.

Voeg vrijwel direct daarna de fajitakruiden toe en bak deze eventjes mee.

Voeg dan het overgebleven kookvocht toe (250ml) en roer goed door elkaar. Zet het vuur uit en laat wat afkoelen.

Nu gaan we de kip ‘pullen’. Neem twee vorken en leg een stuk kippendij op een snijplank. Trek met de vorken de kippendijen uit elkaar totdat je kleine reepjes kip overhoudt.

Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water om los te weken.

Smelt de boter in een schone steelpan, laat de boter niet bruin worden.

Zodra de boter gesmolten is doe je de bloem erbij en roer je met een houten spatel.

Laat dit, onder af en toe roeren, enkele minuten doorgaren zodat de bloem gaart. Het zal een beetje op zand gaan lijken, dan is het goed.

Voeg dan beetje bij beetje de bouillon met de fajitakruiden toe. Roer met een garde telkens door voordat je weer nieuwe bouillon toevoegt. Je zult uiteindelijk een gladde mix krijgen, er zullen uiteraard wel kleine stukjes van de ui en knoflook in zitten. Je kunt ervoor kiezen die uit de bouillon te filteren, ik heb dat zelf niet gedaan.

Haal de blaadjes gelatine uit het water en voeg toe aan de mix. Roer door totdat de gelatine is opgenomen.

Voeg de pulled chicken toe en roer alles goed door elkaar.

Breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Dit is door het gebruik van de fajitakruiden niet perse nodig, proef de mix om zelf je smaak te bepalen.

Neem een ovenschaal of andere schaal en doe hier de mix in. Dek het af met vershoudfolie en laat afkoelen. Eerste half uur buiten de koelkast, daarna in de koelkast. Laat de mix in totaal minstens 3u opstijven.

Zet 3 schaaltjes klaar. 1 schaal met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met het pankokruim of paneermeel.

Neem telkens gelijke delen van de pulled chicken mix en rol daar balletjes van, net wat kleiner dan een golfballetje (maar als Nederlander weet je vast hoe groot een bitterbal is!). Je kunt voor de maathouding bijvoorbeeld een ijsschep gebruiken zodat ze ongeveer allemaal even groot zijn. Maak de ballen niet al te groot, in dat geval kun je er beter kroketjes van rollen.

Rol de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel.

Leg apart op een bord en herhaal totdat alle pulled chicken mix op is.

Haal dan nogmaals alle balletjes door het ei en paneermeel.

Verhit een frituurpan met olie tot 180°C.

Maak intussen de ranch dressing door de ranch kruiden de mengen met de zure room en een eetlepel water.

Voeg er optioneel nog wat peper aan toe.

Frituur de bitterballen in de frituurpan. Doe dit met zo’n 6 tot 8 ballen per keer, afhankelijk van de grootte van je frituurpan.

Frituur ze in zo’n 3-4 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer de pulled chicken bitterballen met de ranchsaus.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie