Spicy gehaktballen, pompoen & couscous met kruidenyoghurt

Wat mij betreft een perfecte maaltijd voor een simpele doordeweekse avond. Een beetje spicy door het gebruik van de harissa; een condiment uit Noord-Afrika dat onder meer gemaakt is van pepers, knoflook en komijn. Het heeft een beetje weg van sambal en kan dus perfect als smaakversterker gebruikt worden in allerlei gerechten zoals soepen, sauzen en dipjes. Ik heb hem in dit gerecht zelfs op 3 plekken gebruikt; de pompoen, gehaktballen en couscous kregen allemaal een vleugje harissa, waardoor het een samenhangend geheel werd. De kruidenyoghurt dient in dit geval als tegenhanger van het pittige. Mocht je nou eters hebben die niet van spicy houden of als bijvoorbeeld de kids mee-eten, gebruik dan iets minder harissa.

Bereidingstijd: ~45 min         Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500gr rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 potje harissa (gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, merk Al’Fez)
  • 1 witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 pompoen
  • olie
  • 1 rode ui
  • 300 gram couscous
  • 1 bouillonblokje (smaak naar keuze)
  • 1 klein pak magere yoghurt of griekse yoghurt
  • verse munt
  • verse peterselie
  • peper en zout

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 185°C.

Snij de pompoen door de helft en verwijder de zaden. Snij hem dan in partjes of blokjes en verspreid over een ovenschaal. Snij ook de rode ui in partjes en doe dit erbij. Meng in een kommetje 1 el harissa met 2 el olijfolie en roer kort door elkaar. Giet dit over de pompoen en hussel door elkaar zodat overal wat harissa-olie zit. Strooi wat zout erover en doe in de oven voor ongeveer 30-40 min of totdat de pompoen zacht is. Je kunt ervoor kiezen de pompoen te schillen als je dat fijner vindt, maar pompoenschil is gewoon prima eetbaar en daar zitten de meeste vitamientjes dus ik raad vooral aan om hem te laten zitten.

Meng in een kom het gehakt met de witte ui (gesnipperd), 1 el harissa pasta, 1 rode peper (fijngesneden), een handvol verse peterselie (fijngesneden) en een ei. Kneed dit goed door elkaar zodat alles goed gemengd is. Doe er eventueel ook wat zout door. Rol gehaktballetjes van het gehakt, ongeveer zo groot als een golfballetje. Zo zul je er 3-4 per persoon kunnen rollen. Je kunt ervoor kiezen ze op een spies te rijgen zoals ik deed, maar dit is niet perse nodig.

Hak 1 flinke hand peterselie en 1 flinke hand verse munt fijn en voeg dit bij de yoghurt. Naar smaak kun je natuurlijk meer of minder doen. Pers 2 teentjes knoflook uit en doe ook dit door de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout en doe er als laatste een scheutje olijfolie overheen. Je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken als je dat lekker vindt.

Zet intussen een (gril)pan op het vuur om heet te worden.

Kook ook de juiste hoeveelheid water voor de couscous (lees even op de verpakking hoeveel dit precies is, bij mij was dit 1 op 1 met de couscous). Doe het bouillonblokje en een eetlepel harissa bij het hete water en roer door elkaar. Voeg de couscous toe en bedek met een bord of deksel. Laat dit 10 minuten wellen.

Bak intussen ook de gehaktballen gaar, eerst op hoog vuur zodat je een mooi bruine korstje krijgt, daarna wat lager zodat de ballen nog verder kunnen garen.

Als de couscous klaar is haal je hem los met een vork, zodat hij mooi ‘fluffy’ wordt.

Serveer de couscous met de gehaktballen & geroosterde pompoen en gebruikt de kruiden-yoghurt als saus om de hitte een beetje te dempen.

Smakelijk!

2 comments

  1. Hallo Inge,

    Het was heerlijk👍😋

    1. Goed om te horen 🙂
      Leuk dat je mijn receptje gemaakt hebt!

Comments are closed.