Nonnevotten

door Inge

De meeste Limburgers en Brabanders onder ons zijn er al weken mee bezig; Carnaval! Of; Vasteloavend, voor de Limburgers onder ons. Volgend weekend is het dan zover en kunnen alle gekke pakjes, schmink & dansjes weer uit de kast getrokken worden voor het spektakel van het jaar. 3 dagen lang mag je zo gek doen als je wilt zonder dat iemand vreemd opkijkt, ik hou ervan!

Net zoals oliebollen bij oud & nieuw horen, gaat carnaval gepaard met nonnevotten; knopen gefrituurd deeg door kaneelsuiker gerold. Het perfecte ontbijt voor de carnavalskater, maar ook zonder kater niet te weerstaan! Zeker in de aanloop naar de vastenperiode, die traditioneel volgt de 40 dagen na carnaval, mag je nog even een paar dagen helemaal losgaan op deze lekkernij. Ik maakte ze voor het eerst zelf, omdat ik momenteel niet meer in Limburg woon en ze niet in Eindhoven te krijgen zijn (of ik heb ze nog niet ontdekt, dat kan ook!). En dat ging verrassend goed! Niet een exacte kopie van wat je bij de Limburgse bakker geserveerd krijgt, maar wel net zo lekker wat mij betreft.

Mocht je je nou afvragen waarom ze nonnevotten heten; dat is helaas niet geheel duidelijk. Er zijn verscheidene verklaringen in de omloop. Nonnevot is in elk geval Limburgs voor ‘kont van een non’. Waar de naam verder exact vandaan komt, doet er wat mij betreft niet toe. Want ze zijn hoe dan ook verrukkelijk en ik kan niet wachten om ze volgend weekend weer te eten!

Ingredienten voor ~15 nonnevotten:

  • 500 gr patentbloem
  • 2 zakjes droge gist
  • 7,5 gr zout
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 125 gr boter
  • 1 dl eieren
  • 2 dl melk
  • Kaneelpoeder en fijne kristalsuiker om te bestrooien

Andere benodigdheden:

  • frietpan of pan met frituurolie (in dat geval is een temperatuurmeter ook handig)
  • optioneel: keukenmachine met deeghaken

Stappenplan:

Verwarm de melk heel kort zodat hij lauwwarm is, ongeveer net zo warm als je hand. Doe de gist erbij en roer kort door elkaar. Als het goed is zal de gist na een minuut of 8-10 actief worden, dit zie je doordat er langzaam bubbels ontstaan.

Doe het meel in een kom en maak in het midden een kuiltje. Giet hier de melk bij en roer dit kort door elkaar.

Smelt de boter en giet ook dit bij het meel, evenals de suiker, eieren, zout en de melk. Meng dit tot een glad deeg met de keukenmachine. Met de hand kan natuurlijk ook, kost alleen wat meer moeite. Mocht je deeg te nat zijn, kun je er wat extra bloem aan toevoegen. Is het te stug, voeg dan nog een scheutje melk of water bij.

Doe het deeg in een schone kom en dek af met een doek. Laat dit minstens 1u rijzen op een warme plek in huis (niet op de tocht), zodat het deeg kan verdubbelen in volume.

Bestrooi je aanrecht met een beetje bloem. Snij het deeg in 4 stukken en rol deze stukken 1 voor 1 uit tot een rol van ongeveer 1-1,5 cm dikte. Snij in stukken van ongeveer 30cm en leg voorzichtig een knoop in de repen. Druk de knoop lichtjes aan en laat ze nog 15min rusten op een bord.

Verhit intussen een frietpan of pan met frituurvet tot 175°C. Zet ook een bord klaar met daarin kristalsuiker gemengd met kaneelpoeder. Hoeveel kaneel je erbij doet, dat is naar smaak. Ik gebruikte ongeveer 2 tl kaneelpoeder op 4 el suiker.

Doe de nonnevotten voorzichtig in het vet, niet teveel tegelijk. Bak ze aan beide kanten goudbruin, dit duurt ongeveer 2-3min per kant.

Haal ze uit het vet en rol ze door de kaneelsuiker. Leg dan op een bord om verder af te koelen.

Je kunt ze het beste vers eten, of in een afgesloten doos 1 dag bewaren. Daarna zijn ze wat mij betreft niet zo lekker meer omdat ze dan langzaam harder worden.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie