Homemade gnocchi met spekjes & groentes

De basis voor dit recept kreeg ik onlangs toegestuurd door Floortje Peperkamp. Uiteraard zou ik geen eigenwijze foodblogger zijn als ik het recept niet naar eigen hand zou draaien (sorry Floortje). Gnocchi (spreek uit: ‘njokkie’) is een Italiaanse pastasoort die (meestal) gemaakt wordt van aardappel. Ik ben niet opgegroeid met gnocchi, en wist tot een paar jaar geleden ook niet van het bestaan af. Onlangs kwam ik erachter dat dit komt doordat mijn moeder niet zo’n fan is van de aardappelkussentjes. Ieder zijn ding natuurlijk, maar ik (en Pim ook) was verkocht bij het proeven van dit fluffy goedje.

Ook zou ik geen foodblogger zijn als ik niet eerst zelf zou proberen de gnocchi te maken. Zo moeilijk bleek dit niet te zijn namelijk! Maar mocht je nou niet zo’n experimentele koker zijn, of simpelweg geen zin of tijd hebben, dan kun je natuurlijk stiekem ook kant en klare gnocchi gebruiken. Dit recept serveert de gnocchi met groentes, spekjes en een roomsausje maar je kunt elk type pastasaus, groente en vlees/vis erbij serveren wat jij maar lekker vindt.

Bereidingstijd: ~30 min (+20min kooktijd)        Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingredi├źnten voor 2-3 personen:

  • 500 gram kruimige aardappel
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 2 witte uien
  • 1 courgette
  • bakje kastanjechampignons
  • bakje spekreepjes
  • bakje Boursin Cuisine
  • italiaanse kruiden
  • verse basilicum
  • peper en zout

Stappenplan:

Schil de aardappels en kook ze in ongeveer 20min gaar in voldoende water met een snuf zout. Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vork doorheen prikt.

Giet de aardappels af en prak ze fijn. Idealiter doe je dit met een pureeknijper, voor de luchtigste gnocchi. Maar als je die niet hebt kun je het ook met een stamper doen. Laat dit ietsje afkoelen.

Klop het ei los in een kommetje en giet dit bij de aardappel. Roer direct door indien je aardappels nog wat warm zijn zodat het ei niet gaat stollen. Meng ook beetje bij beetje 150 gram van het bloem erbij en meng door elkaar. Er zal langzaam een deeg ontstaan.

Strooi wat bloem op je aanrecht en doe hier het aardappelmengsel op. Kneed met je handen kort door zodat er een soepel deeg ontstaat. Mocht het deeg nog te plakkerig zijn, voeg dan wat extra bloem toe. Het deeg moet net niet meer plakkerig zijn. Ik had zelf net iets meer dan 500 gram aardappel dus ik heb nog extra bloem toegevoegd.

Snij het deeg in 4 stukken en rol elk stuk uit tot een ‘worst’ van ongeveer 1cm dikte. Snij de worst in stukjes van 2cm zodat je kleine kussentjes van ongeveer 1 bij 2 cm krijgt. Zodra je de gnocchi gaat koken zullen ze nog wat uitzetten, dus ik zou ze zeker niet groter maken dan de aangegeven maten.

Druk met een vork lichtjes op de gnocchi zodat er een kartelrandje ontstaat aan 1 kant. Leg ze op een bord waar een beetje bloem op zit zodat ze niet gaan plakken. Herhaal dit totdat al het deeg in stukjes is.

Intussen kun je vast de spekjes uitbakken in een koekenpan. Hoe krokant je ze bakt, is maar net wat je lekker vindt. Ik heb ze zelf het liefst lekker krokant. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Laat het losgekomen vet zoveel mogelijk in de pan zitten, dit kun je later gebruiken om je groentes in te bakken.

Zet ook alvast een pan op het vuur met water en een snuf zout, waar je later de gnocchi in kan koken.

Snij intussen ook alvast de courgette in blokjes/reepjes en snipper de ui. Maak de kastanjechampignons schoon en snij ze in partjes.

Verhit het overgebleven spekjesvet opnieuw en fruit hierin de ui. Voeg oom de courgette en champignons toe en bak enkele minuten aan onder af en toe roeren.

Voeg de boursin cuisine toe en roer dit door. Voeg ook, naar smaak, italiaanse kruiden & peper en zout toe. Laat dit op laag vuur verder verwarmen.

Kook intussen de gnocchi. Doe de gnocci voorzichtig beetje bij beetje in de pan met water zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. De gnocchi zijn goed als ze boven komen drijven, dit duurt ongeveer 2-3 minuten.

Schep de gnocchi op de borden, schep er wat van de saus overheen en strooi er verse basilicum op.

Smakelijk!