Zoete aardappelkoekjes & pangafilet met kruidenyoghurtsaus

Zoete aardappel; ik ben fan… in alle vormen en maten. Vandaag koos ik voor de koekjesvariant. Ook wel vergelijkbaar met een aardappelrosti. Heerlijk knapperig van buiten en lekker zacht van binnen. Je kunt de aardappelkoekjes als bijgerecht serveren bij whatever you wish. Ik koos ervoor de maaltijd compleet te maken met een gebakken witvis, gegrilde paprika en een kruidenyoghurt saus. Wat mij betreft een zeer geslaagde combinatie en ook nog eens aan de gezonde kant. Enige voorzichtigheid is wel geboden bij het bakken van de koekjes. Zolang ze nog niet goed doorbakken zijn van buiten zijn ze kwetsbaar en kunnen ze uit elkaar vallen, daarom heb ik het 3 sterren gegeven qua moeilijkheid. Maar ach, ook uit elkaar gevallen zijn de koekjes heerlijk! Zeker met een heerlijk gekruid visje en de frisse yoghurtsaus bij.. nomnom! Doordat het niet al teveel werk is, is het perfect voor een doordeweekse avond.

Bereidingstijd: ~30 min        Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingredienten voor 2 personen:

  • 2 pangasiusfilets (of andere witvis)
  • 2 zoete aardappelen (middelgroot, of 1 grote; max 300 gram)
  • 1 rode paprika
  • 75 gram rucola
  • 1 ei
  • ongeveer 5 el bloem
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 0,5 tl paprikapoeder (of gerookt paprikapoeder)
  • 4 el griekse yoghurt
  • verse kruiden naar smaak (ik gebruikte bieslook en peterselie, 1 el van elk)
  • gedroogde kruiden naar smaak (ik gebruikte dragon en dille, 1 el van elk)
  • 1 teen knoflook
  • 2 el viskruiden naar smaak
  • olie
  • peper en zout

Andere benodigdheden:

  • grove rasp
  • keukenpapier
  • grilpan
  • 2 koekenpannen

Stappenplan:

Schil de zoete aardappel en was ze. Rasp de aardappelen boven een kom met de grove rasp. Doe hier het ei en 2 el bloem bij en roer goed door elkaar. Breng op smaak met de chili en paprikapoeder, peper en zout en wat verse bieslook.

Schep de griekse yoghurt in een kommetje en leng dit licht aan met wat water tot de gewenste dikte. Ik gebruikte ongeveer 2-3 el water. Breng op smaak met peper en zout doe de verse en gedroogde kruiden erbij (fijngehakt uiteraard). Knijp de teen knoflook uit met een knoflookpers of hak fijn en meng dit ook door de yoghurt.

Leg de pangasiusfilets op een stuk keukenpapier en dep goed droog. Wrijf licht in met viskruiden naar keuze en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi ze dan lichtjes met wat bloem aan beide kanten, hierdoor zullen ze een licht krokant laagje krijgen zodra je ze bakt.

Snij de paprika in reepjes en gril deze ongeveer 5 minuten op hoog vuur totdat er lichte grilstrepen zichtbaar zijn. Draai het vuur uit en laat ze in de warme pan liggen totdat je serveert of leg ze apart.

Verhit de 2 koekenpannen met wat olie, beiden op middelmatig vuur.

In de ene pan ga je de aardappelkoekjes bakken, in de andere de vis.

Schep met een lepel wat van de zoete aardappelmix in je hand en druk dit licht aan tot een platte schijf (formaat koekje). Leg dit in de pan en herhaal totdat de mix op is.

Pas op dat je niet teveel koekjes in 1 pan bakt, je moet voldoende ruimte overhouden om ze te kunnen draaien. Hoeveel erin past is afhankelijk van de koekenpan die je gebruikt, maar ik denk niet meer dan 3 of 4 per pan. Bak ze liever in porties en hou ze warm onder aluminiumfolie als het niet in 1 keer in de pan past. Eventueel kun je ook een extra pan nemen voor extra koekjes.

Bak de koekjes ongeveer ~3-4min op middelmatig vuur, draai ze voorzichtig om met een spatel en bak ze nog eens ~3min. Draai ze niet te vroeg om, dan zullen ze uit elkaar vallen. Ze zijn klaar als ze lichtbruin zijn aan de buitenkant.

Bak intussen ook de vis in de andere pan met olie. Ongeveer 5min aan elke kant op middelmatig vuur of totdat de binnenkant net niet meer doorschijnend is.

Serveer dit gerecht door wat rucola op het bord te leggen. Leg hier de vis op en daarbovenop enkele zoete aardappelkoekjes. Bestrooi met de gegrilde paprika en serveer met de kruidenyoghurt dressing.

Smakelijk!

img_4048-11