Paneer kebab: Indiase vega spiesjes

YES, wat was ik blij toen ik de foodybox zomer opende en daar paneer in aantrof. Paneer is typische Indiase kaas die je tot voor kort alleen in de toko kon krijgen. En nu heeft apetina dus hun eigen paneer op de markt gebracht die je dus in de gewone supermarkt kan kopen. Ik stond dus te popelen om ermee aan de slag te gaan. Eerder al maakte ik deze paneer butter masala curry, wat echt mijn favoriete curry ever is. Nu wilde ik het over een non-curry boeg gooien, gezien het zonnetje zich flink laat zien deze zomer. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons staat de barbecue vrijwel wekelijks aan. Om eens te variëren met de standaard worstjes en burgers besloot ik dus om paneer kebab te maken. Paneer kebab zijn Indiase spiesjes van de barbecue, wat dus een mengsel van paneer en groentjes is. De spiesjes worden gemarineerd met yoghurt en kruiden, waardoor ze licht spicy worden.

Uiteraard schoot ik zelf uit met de chilipoeder toen ik dit gerecht thuis maakte. Onze spiesjes waren dus op het randje van te pittig. Don’t worry, ik heb dit recept aangepast en er zit dus minder chili in. Als je dit gaat maken is het handig om de yoghurtmarinade tussendoor te proeven. Zo pittig als de marinade is, zo worden de spiesjes ook ongeveer. Ben je nou net als ik uitgeschoten met de chili? Dan is deze muntchutney erg lekker erbij. Ook als je niet bent uitgeschoten trouwens. En om de maaltijd compleet te maken, maakte ik voor het eerst zelf chapati’s, Indiaas brood.

Omdat er ook een oranje paprika in de foodybox zat, besloot ik deze ook aan de spies te rijgen. En omdat ik eens iets anders van de barbecue wilde dan de standaard groentjes die we altijd eten, zoals paprika, champignons en courgette, besloot ik om er eens bloemkool aan te spiesen. Bloemkool doet het heel goed met een yoghurtmarinade op de barbecue. Het wordt niet snotgaar en behoudt dus zijn crispy bite. Voor menig Nederlander wellicht een beetje spannend, want die zijn wellicht de overgekookte pap van hun moeder gewend. Maar rauwe bloemkool is echt heerlijk, dus half-rauwe (zo noem ik het maar even voor het gemak, gezien hij dus niet snotgaar is) bloemkool doet het ook goed. Maar je bent natuurlijk vrij om zelf te kiezen welke groentes je lekker vindt aan je spies. Over het algemeen zijn paprika’s en ui sowieso wel te vinden in een paneer kebab, maar met andere ingrediënten kun je variëren.

Bereidingstijd: ~ 20 min (+30m marinadetijd)     Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten voor 4 spiesjes:

  • 1 pakje apetina paneer
  • halve bloemkool
  • 1 rode en 1 oranje paprika
  • 1 grote witte ui
  • 1 bakje griekse yoghurt of kwark
  • 2 cm verse gember
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 tl korianderzaadpoeder
  • 0,5 tl kurkuma
  • 1 tl garam masala
  • 0,5 tl komijnpoeder
  • 1 tl kasuri methi (gedroogde fenegriekbladen, laat ze weg als je dit niet in huis hebt)
  • 2 el limoensap
  • peper en zout

Stappenplan:

Snij de paneer in grote blokjes (ik sneed er 10 uit het pak).

Snij ook de paprika’s en ui in grove stukken.

Snij de roosjes van de bloemkool af, zorg dat je redelijk grote hele roosjes overhoudt, ongeveer net zo groot als de blokjes paneer.

Meng de yoghurt met de specerijen, gember (geraspt) en het limoensap en breng op smaak met peper en zout.

Doe de groentes en paneer bij de yoghurt en meng door elkaar zodat de groentes helemaal bedekt zijn.

Laat dit een half uurtje intrekken.

Rijg de groentes en paneer aan spiesjes.

Verhit de barbecue of een grilpan en gril de spiesjes hierin in zo’n 10 minuten mooi goudbruin.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *