Indiase muntchutney

door Inge

Deze muntchutney maakte ik als bijgerecht, of sausje, bij deze paneer kebab spiesjes en deze chapati’s. De functie van zo’n muntchutney is om de spices een beetje te temperen en je tong dus niet giga in de fik komt te staan. Zeker voor ons Hollanders kan dat nogal eens van pas komen, gezien menig kaaskop niet bestand is tegen een vleugje chili. De muntchutney is supersimpel om te maken en ik vind hem persoonlijk erg lekker. Er zijn uiteraard honderden recepten voor muntchutney te vinden. Ik heb deze gemaakt puur op basis van welke ingrediënten ik op dat moment in huis had. Natuurlijk kun je de yoghurt weglaten, en enkel water toevoegen. Of als je niet van koriander houdt, laat je deze weg. Of als je extra van pittig houdt, en dit sausje dus niet wilt gebruiken als blusmiddel, dan voeg je groene pepers toe. De groene pepers zitten in veel authentieke recepten erbij, maar dat vond ik een beetje too much. En zonder is hij net zo lekker. Het heeft ook echt gewerkt trouwens. Ik maakte de paneer spiesjes net ietsje te pittig, maar dit hielp echt de pittigheid draagbaar te maken.

Bereidingstijd: ~ 10 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

  • 1 bos verse munt
  • halve bos koriander
  • 2 cm verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 3-4 el griekse yoghurt of kwark
  • 2 el plantaardige olie
  • 2 el water
  • peper en zout

Stappenplan:

Haal de muntblaadjes van de takjes. Doe ze in een keukenmachine. Doe hetzelfde met de koriander. Je kunt de bovenkant van de koriandertakjes gewoon gebruiken, dus je hoeft alleen de onderkant af te snijden.

Pel en snij de knoflook grof, en doe hetzelfde met de gember.

Voeg ook de knoflook en gember toe aan de keukenmachine, als ook de olie en het water.

Mix de ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde mix.

Haal het door een zeef zodat de blaadjes munt en koriander achterblijven en je alleen het vocht overhoudt.

Meng de yoghurt erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie