Tabouleh

door Inge

Gezien deze zomer echt niet normaal heet is, gooien wij regelmatig de barbecue aan. En met regelmatig bedoel ik dan minstens 1x per week, soms wel vaker. Om niet elke keer de standaard sla met komkommer en tomaat als bijgerecht te serveren, wilde ik eens variëren. Toen mijn broer een feestje organiseerde aan de Maas, waarbij we zelf ons eten moesten verzorgen, besloot ik dus eens deze tabouleh te maken en mee te nemen naar het feestje. Nou, hij viel verdomde goed in de smaak. En terecht ook, al zeg ik het zelf. Ik heb eigenlijk nooit eerder peterselie als hoofdingrediënt gebruikt. En nu vraag ik me dus af waarom niet. Vooral door het gebruik van de citroen zat er zoveel smaak aan deze salade, dat ik persoonlijk de salade lekkerder vond dan de worst van de barbecue.

Traditioneel wordt tabouleh niet met granaatappel geserveerd. Ik voegde dat zelf toe om hem iets specialer te maken, en wat mij betreft nog net ietsje geschikter als bbq-bijgerecht. Tabouleh is traditioneel gezien echt een peterselie-salade, die meestal als voorgerecht van een Libanese mezze geserveerd wordt. Je ziet veel recepten waarbij couscous gebruikt wordt, maar ook dit is niet volgens traditie. Origineel hoort er bulgur in (of bulghur). Je hebt grove en fijne bulgur, ik gebruikte fijne bulgur. Dit heeft wel veel weg van couscous hoor, dus ik begrijp de verwarring ook wel. Ik denk stiekem ook dat mijn verhouding bulgur tot peterselie ook niet geheel traditioneel was. Ik zei al, het is echt een peterseliesalade, dus van origine hoort er echt maar heel weinig bulgur in. Maar dat maakt me niks uit, het gaat erom wat ik zelf het lekkerst vindt. En dat was zeker exact zoals ie nu is!

Ohja, de salade is het lekkerst als ie op z’n verst is. Maak hem dus niet te lang van tevoren. Je kunt hem wel een dag bewaren hoor, maar je merkt dan wel dat hij ietsje in kwaliteit is afgenomen. Net als elke andere salade eigenlijk, die is altijd het lekkerst als je hem net gemaakt hebt.

Bereidingstijd: ~ 20 min Moeilijkheid (1 t/m 5): *

Ingrediënten:

  • flinke bos platte peterselie (~150 gram)
  • half bosje munt (6 takjes)
  • 75 gram fijne bulgur
  • 2 citroenen
  • 3 trostomaten
  • 3 bosui
  • halve komkommer
  • halve granaatappel (optioneel)
  • 2 el granaatappelmelasse (evt weg te laten)
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Stappenplan:

Kook de bulgur zoals aangegeven op de verpakking. Laat afkoelen.

Snij de tomaten doormidden en haal het natte vruchtvlees binnenin weg. Snij de tomaat vervolgens in kleine blokjes.

Snij de komkommer in repen en snij de zaadlijsten weg. Snij ook de komkommer in kleine blokjes.

Was de bosui, en snij ook deze in hele fijne ringetjes.

Rasp de schil van de citroenen en doe dit bij de tomaat, komkommer en bosui. Snij vervolgens de citroenen door en pers ook het sap uit voor erbij.

Voeg de olie en peper en zout toe, als ook de granaatappelmelasse. Heb je geen granaatappelmelasse, dan laat je het weg.

Haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel door met een lepel op de harde schil van de granaatappel te slaan. Zo zul je merken dat de pitjes er vanzelf langzaam beetje bij beetje uit vallen.

Voeg de afgekoelde bulgur toe.

Snij als laatste de peterselie grof. Snij ook de munt in reepjes.

Voeg beide kruiden bij de salade en hussel alles goed door elkaar.

Proef nog een keer om te zien of je meer peper en zout moet toevoegen.

Lekker als bijgerecht bij een barbecue. Of zoals de Libanezen doen, als voorgerecht van een mezze.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

2 reacties

Leontine Peeters 16 augustus 2018 - 16:55

Hallo Inge,

Lijkt me heerlijk. Voor hoeveel personen is dit ongeveer (bij de bbq)

Groetjes, Leontine

Reply
Inge 18 augustus 2018 - 10:54

Hi Leontine, wij hebben hier met 8 man van gegeten tijdens een bbq en dat was ruim voldoende. En dat was dus ook al bijgerecht bij de barbecue dus er stond nog veel meer op tafel.

Reply

Plaats een reactie