Menig Limburger onder ons zal deze koek goed kennen. Knapkook, knapkoek in het Nederlands, is een lekkernij dat vanuit de oudheid gemaakt werd van restjes vlaaideeg. Menig Limburgse en Belgische bakkers maakten dit dus. De bekendste plek waar ze nog steeds ambachtelijke knapkook maken is denk ik wel in Maaseik. De knapkook dankt zijn naam aan, tumtumtum, het geluid dat het koekje maakt bij het breken. Knapkook bestaat in allerlei vormen en maten. Deze keer koos ik voor een ruitjesvorm, vooral omdat dit ook het makkelijkste is met dit deeg.
Ik maakte dit knapkoek recept als traktatie bij een winactie. Ik had beloofd een homemade lekkernij mee te geven in het winpakketje. De winnares van dit pakket, Nandita van the Spiced Chickpea, woont in het noorden van ons land en heeft een Indiase achtergrond. Ik ging er dus stiekem even van uit dat ze nog niet zo bekend is met de Limburgse keuken dus ik wilde graag iets geven wat ze nog niet kende. Tadaa, daar was dus deze knapkook. Voordeel van dit koekje is ook dat hij vrij lang goed blijft, mits juist verpakt natuurlijk. En het is echt helemaal niet moeilijk om dit koekje te maken.
Van origine wordt dit koekje met van die dikke suikerparels bedekt (greinsuiker), maar die is natuurlijk eigenlijk nergens te krijgen tegenwoordig. Ik vervang deze suikerparels dus door gewoon grof kristalsuiker, want ook die smelt niet in de oven. Ik bakte een flinke portie, zodat ik ook wat collega’s blij kon maken met de koekjes. Wat is het toch heerlijk als ik anderen kan laten genieten van zelfgemaakt lekkers.
Ingrediënten
STAPPENPLAN
1 reactie
wat fijn dat ik jou recept vond wilde de knapkook allang eens maken Wij noemden het PLATS KOOK Ik ga het meteen proberen en hoop dat het mij lukt om hem net zo lekker als die van mijn vader { vroeger }