Indiase chapati’s

door Inge

Inmiddels is het alweer 8 jaar geleden dat ik voor het eerst in India was en dus voor het eerst kennismaakte met chapati’s. Ik was destijds in het noorden van India en in mijn herinnering werden chapati’s voornamelijk gegeten door de armere bevolking. De rijkere bevolking kon zich naanbrood veroorloven. Dat nam ik sowieso voor lief, want naanbrood was veel lekkerder en stukken vetter. Inmiddels ben ik dus weer een tweede keer in India geweest en heb ik geleerd dat chapati’s door iedereen gegeten worden, arm of rijk. Ook Indiase mensen willen wel eens afwisseling natuurlijk. Hun afwisseling zit hem in rijst, chapati of naan. Uiteraard zijn ook hun curries heel gevarieerd.

Ik kreeg onlangs de foodybox zomer opgestuurd, met daarin allemaal nieuwe producten om uit te proberen. In deze box zat ook apetina paneer. YES, paneer is echt een van mijn favoriete ‘exotische’ producten. Dat je hiervoor dus nu niet meer perse naar de toko moest vond ik fantastisch. Eerder maakte ik al deze curry met paneer, wat echt mijn favo curry ever is. Deze keer besloot ik kebab-spiesjes te maken van de paneer, gezien deze zomer zo fantastisch warm is dat we minstens wekelijks de barbecue aansteken. Natuurlijk hoort er iets bij de kebab-spiesjes, en om niet weer naanbrood te maken, wilde ik dus deze keer chapati’s proberen. Ook maakte ik deze muntchutney voor erbij.

Mijn Indiase collega’s hadden me al gewaarschuwd dat het lastig is om chapati’s zelf te maken. Nou, die uitdaging wilde ik wel aan gaan. De moeilijkheid zit hem blijkbaar in het laten ‘poffen’ van het deeg. Door de manier waarop je ze gaart, eerst in de pan en daarna direct op open vuur, zorgt ervoor dat de lucht in het deeg zich uitzet waardoor je chapati helemaal opblaast als een ballon. Dat is inderdaad nogal lastig voor elkaar te krijgen zoals de echte Indiase huisvrouwen dat doen, en vergt dus nog wat extra oefening. Mijn chapati’s bliezen zichzelf wel goed op, maar niet voor 100%. Toch maakt dit het zeker niet minder lekker, en het is gewoon leuk om te doen. Zoals ik net al aangaf heb je dus wel eigenlijk een gasfornuis hiervoor nodig, omdat je de chapati’s dus heel kort boven het open vuur houdt.

Bereidingstijd: ~ 30 min      Moeilijkheid (1 t/m 5): ***

Ingrediënten voor ongeveer 6 chapati’s:

  • 250 gram tarwebloem
  • 150 ml water
  • 1 el plantaardige olie
  • snuf zout

Stappenplan:

Doe de bloem in een kom en meng er de snuf zout doorheen.

Voeg de olie toe als ook een scheut water.

Begin met een hand langzaam door de bloem te gaan om het water in de bloem te verwerken. Geef hiervoor niet teveel kracht, laat de ingrediënten hun werk doen. Voeg beetje bij beetje meer water toe, waarnaar je telkens verder mixt met je hand. Nogmaals, gebruik je vingers puur als mixer en ga niet lopen duwen op je deegje.

Zodra het deeg mooi samenhangend is leg je een vochtige theedoek over je deeg en zet je het 5 minuten apart. Nu gaan de gluten werken. Merk je nou dat je deeg niet mooi samenhangend wordt voeg dan wat extra water toe. Is je deeg te nat? Voeg dan wat extra bloem toe.

Na 5 minuten bestrooi je een schoon aanrecht met wat bloem en nu gaan we het deeg wel goed kneden. In zo’n 4 a 5 minuten zul je merken dat het deeg lekker elastisch wordt. Verdeel dan het deeg in 6 stukken.

Strooi opnieuw wat bloem op je aanrecht en rol elk stuk uit tot een lap van ongeveer 2 a 3mm dikte. Probeer de chapati’s zo rond mogelijk uit te rollen door het deeg telkens een kwartslag te draaien.

Verhit een koekenpan.

Leg een chapati in de koekenpan en bak ze aan elke kant ongeveer 45 seconden totdat er goudbruine vlekjes ontstaan.

Je zult merken dat er bubbels ontstaan in het deeg. Haal de chapati uit de koekenpan en leg hem op de open vlam. De luchtbellen in je chapati zullen daardoor groter worden en als het goed is zou je hele chapati als een ballon moeten opblazen. Draai nog 1x snel om boven het open vuur en klaar is kees.

Herhaal dit met alle 6 de chapati’s.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie