Okee, die overheerlijke krokante loempia’s met pittige saus van bij de Vietnamese kraam op het marktplein is niet overtroffen met deze oven-variant. Of de grote gefrituurde joekel van de snackbar of afhaalchinees. Hij overtreft hun echter wel in gezond zijn. En dat is ook belangrijk, voor mij althans. Soms moet je concessies doen, want het leven kan nou eenmaal niet altijd een feestje zijn.
Zoals jullie wellicht eerder al gelezen hadden ben ik sinds bijna 2 maanden een poging aan het doen om mijn leefstijl aan te passen naar een gezonder patroon. Geen fitgirl taferelen, maar gewoon normaal doen met af en toe nog steeds wat lekkers. Ik gaf al eerder aan dat ik nu 2x per week sport. Dat gaat me best wel goed af, al zeg ik het zelf. Ik doe het niet met plezier, dat dan weer niet. Maar heel erg vind ik het ook weer niet. Dat komt vooral ook door het feit dat de plek waar ik nu sport een prettige plek is, waar ik me geen zorgen hoef te maken om vreemde blikken. Daarbij is het sporten op afspraak, wat natuurlijk die extra stok achter de deur is.
Ook mijn eetpatroon probeer ik aan te passen. Minder koolhydraten (ik ben helaas wel echt een koolhydraatliefhebber) en simpelweg gezondere keuzes, magerder beleg, meer fruit, af en toe een yoghurtje, uiteraard ook veel groentes en iets minder vaak vette worst of schnitzels. Ook dat gaat wat mij betreft goed, ik ben inmiddels zo’n 2kg kwijt. Dat gaat wekelijks met ups en downs, want de ene week is er flink wat vanaf, en een week later weer een halve kilo bij. Maar dat geeft helemaal niet. Zolang er over het algemeen een dalende lijn in zit, ben ik dik tevreden. Je zou misschien denken, 2kg in 2 maanden is niet zo veel. Maar voor mij is dit juist perfect, ik wil niet crashdieten, want dat heeft in het verleden geen goede resultaten gegeven. In plaats daarvan wil ik juist op een heel normale manier gezonder leven. Dat het dan stukken langzamer gaat vind ik helemaal niet erg, nu doe ik tenminste iets waarvan ik het gevoel heb dat ik het vol kan houden. Zoals ik al eerder vertelde, mijn doel is niet om een slanke den te worden, maar om gezonder te leven. En dat gezonder leven, dat doe ik. En ik pluk er al de vruchten van. Want wie mij goed kent weet dat ik soms worstel met vermoeidheidsklachten. Nou zal dat helaas nooit helemaal overgaan maar het kan wel minder. Toen ik 2 maanden geleden aan dit avontuur begon zat ik echt op mijn dieptepunt qua vermoeidheid. Een van de redenen dat ik dit avontuur gestart ben. En inmiddels merk ik dat ik minder vaak vermoeidheidsklachten heb, en dat zal hopelijk alleen nog maar beter worden.
Nu terug naar dit recept. Deze loempia mag door als gezonde avondmaaltijd omdat er een minimale hoeveelheid slechte koolhydraten en vetten in zit, door het gebruik van kip en groentes, maar ook doordat hij in de oven is afgebakken. Alleen de sojasaus en filodeeg zijn wat slechter, maar doordat je daar zo weinig van gebruikt is dit dus een prima skinny maaltijd, en nog lekker ook. Heerlijk met een frisse salade.
Bereidingstijd: ~20 min (+20min oventijd) Moeilijkheid (1 t/m 5): **
Ingrediënten voor 4-5 stuks:
- 1 pak bamigroenten
- 2 eieren
- 350 gram kipdijfilets
- 1 teen knoflook
- 1 witte ui
- 2-3 el ketjap manis (en eventueel extra voor serveren)
- 1 pak filodeeg (diepvries)
- 1 bouillonblokje
- olie
Stappenplan:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Haal de filodeegvellen uit de diepvries om te ontdooien.
Breng een pan met water aan de kook en doe het bouillonblokje erbij.
Draai het vuur laag en doe de kip erbij. Laat dit zo’n 10-15min pocheren totdat de kip gaar is.
Kluts het eitje. Verhit een pan met wat olie en bak een omelet van de eieren. Leg apart voor later.
Hak de knoflook en ui fijn.
Verhit wat nieuwe olie in de pan en fruit de knoflook en ui aan.
Doe de bamigroenten erbij en bak ook deze kort mee. De rode peper die erbij zit kun je naar smaak toevoegen.
Doe de ketjap erbij en roer door elkaar. Zet het vuur laag.
Snij de kip in stukjes of haal met 2 vorken uit elkaar (als pulled chicken).
Snij de omelet in kleine stukjes of reepjes.
Doe de stukjes kip en omelet bij de groenten en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de bladeren filodeeg uit de verpakking en haal er voorzichtig een vel van af.
Leg dit op een bakplaat met bakpapier of op een plank of bord en smeer er een dun laagje olie over.
Leg er nog een vel filodeeg op.
Schep dan zo’n 2 grote lepels vulling in het midden.
Vouw de uiteindes naar binnen zodat je een pakketje krijgt.
Smeer de buitenkant nog een keer in met een dun laagje olie.
Herhaal dit om meer loempia’s te maken. Mocht je er maar 4 maken, kun je eventueel de 2 overgebleven filodeegbladen om 2 loempia’s heen doen als extraatje. Dan heb je 2 loempia’s met 2 vellen en 2 met 3 vellen.
Leg de loempia’s allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 15-20min in de oven of totdat ze mooi goudbruin zijn. Stiekem had ik ze ietsiepietsie te vroeg eruit gehaald (op 15min), volgende keer zou ik ze langer in de oven laten zodat ze van buiten nog net iets meer crispy zijn.
Serveer de loempia’s met een frisse salade en eventueel nog wat extra ketjap als dipsaus.
Smakelijk!