Simpel pavlova taartje met vers fruit

door Inge

Toen ik onlangs deze overheerlijke advocaattaart met oma maakte, had ik 8 eidooiers nodig. Dan heb je dus ook ineens 8 eiwitten over, en het is natuurlijk zonde om dat weg te gooien! Je kunt zoveel doen met eiwitten, waaronder de overheerlijkste merengues maken. En ook met merengue kun je vervolgens heel veel kanten op. Het maken van een pavlova taartje stond al een tijdje om mijn todo lijstje, want ik vind dat zelf zo ontzettend lekker! Dus toen ik 8 eiwitten over had wist ik gelijk dat ik dit ervan ging maken. Nu kun je een pavlova ook weer op heel veel verschillende manieren maken. Ik koos voor de makkelijke weg, gewoon suiker erbij en wat maizena en klaar is kees.

Je kunt je pavlova op heel veel manieren pimpen. Je kunt de pavlova zelf een smaakje geven, zo gaf ik hem dus een subtiel limoensmaakje. Maar je kunt ook variëren met je toppings. Verschillende soorten fruit, of je kunt natuurlijk ook toppen met karamel of chocolade. Omdat een pavlova zelf al vrij zoet is, vind ik het lekkerst om hem te toppen met vers fruit en een mascarponemousse, dat maakt het lekker fris. Heerlijk vind ik dit, krokant van buiten, zacht & marshmellowy van binnen met een vleugje limoen. Afgetopt met frisse mascarponemousse en vers seizoensfruit. Smullen was het! Een taartje als dit is het lekkerste als hij vers is maar je kunt hem ook wel 1 of 2 dagen goed bewaren. Daarna zal ie toch langzaam wat gaan instorten, zowel fysiek als ook qua smaak.

Bereidingstijd: ~45 min (+1u30min oventijd)      Moeilijkheid (1 t/m 5): **

Ingrediënten:

  • 8 eiwitten
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 2 el maizena
  • 2 limoenen
  • 250 ml beker slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • vers fruit naar keuze (bijv. 1 bakje aardbeien, bakje blauwe bessen, bakje bramen)

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine of handmixer
  • bakpapier

Stappenplan:

Verwarm de oven voor op 125°C.

Doe de eiwitten in een brandschone en vetvrije kom.

Zet de mixer aan en klopt de eiwitten totdat er eiwitschuim ontstaat.

Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe totdat alle suiker is opgenomen en er een glanzend eiwitschuim ontstaat.

Zeef de maizena en voeg ook dit toe en meng goed door.

Voeg dan het sap en geraspte schil van de limoenen toe en meng ook dit nog goed door het schuim heen.

Beleg een bakplaat met bakpapier en maak hierop met een potloodje 3 (of hoeveel je er wilt) rondjes van gelijke grootte (ongeveer 20cm). Mocht je oven te klein zijn, gebruik dan 2 platen of doe het 1 voor 1.

Draai het bakpapier om zodat het potlood naar beneden zit.

Verdeel het eiwitschuim gelijkmatig over de 3 rondjes en spreid het gelijkmatig uit zodat je 3 schijven krijgt. De rondjes eiwitschuim hoeven niet gladgestreken te worden maar mogen best wat pieken hebben bovenop. Dat maakt het lekker rustiek.

Bak het eiwitschuim ongeveer 1u30min in de oven. Draai daarna de oven uit en laat het schuim in de oven staan terwijl de oven afkoelt.

Klop de slagroom lobbig tot stijf en meng met de mascarpone tot een lekker frisse mascarponemousse. Eventueel kun je wat suiker toevoegen maar ik vind dit zelf niet nodig omdat het eiwitschuim zoet genoeg is.

Leg 1 eiwitschuimrondje op een taartschaal en doe er ongeveer 1/3e van de mascarponemousse op. Beleg met vers fruit.

Leg hier nog een schuimrondje bovenop en doe er weer mascarponemousse en fruit op.

Herhaal dit met het laatste rondje en leg ook daar weer mooi verse fruit bovenop. Eventueel kun je wat blaadjes munt toevoegen of nog wat extra limoenschil eroverheen raspen.

Smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Plaats een reactie